hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Rusya ile NATO'dan işbirliği anlaşması

    Rusya ile NATOdan işbirliği anlaşması
    expand

    Rusya ve NATO, teoride kalan askeri işbirliğini pratiğe taşıdı. Soğuk savaş döneminin bu iki düşmanı ortak tatbikatlara asker konuşlandırılmasına onay veren işbirliği anlaşmasına imza attı.

    Eski Sovyet Cumhuriyeti, yeni NATO ve AB üyesi Litvanya, Rusya ile NATO arasındaki tarihi 'kuvvetler statüsü' anlaşmasının imza törenine ev sahipliği yaptı.
     
    Anlaşmaya göre:
     
  • NATO ve Rus askerleri karşılıklı olarak birbirlerinin topraklarında konuşlanabilecek, transit geçiş yapabilecek.
  • Askerler yasal koruma altında olacak
  • Anlaşma karşılıklı eğitim programlarını ortak tatbikatlarını da kapsıyor.

  •  
    Rusya zaten Balkanlar'daki NATO Barış Gücü'ne zaten destek veriyordu ancak yeni anlaşmayla bu işbirliği daha da ileriye götürülecek. Örneğin NATO, Afganistan'daki operasyonları için Rus topraklarını kullanabilecek.
     
    Bu yeni dönemin temeli geçtiğimiz haziran ayında İstanbul'da yapılan NATO Zirvesi'nde atılmıştı. Zirvede NATO-Rusya Konseyi'nde ilişkilerin daha da ileriye götürülmesi kararı alındı, temmuzda da görüşmeler başladı.
     
    İlişkilerde her nekadar yeni bir dönem başlamış olsa da, NATO'nun doğuya doğru genişleme stratejisi Rusya'yı kızdırıyor.
     
    Ukrayna'ya Rusya engeli
     
    NATO'nun ittifaka dahil etmek istediği son ülke Ukrayna. Ancak zirvede Rusya'nın rahatsızlığı gözönünde bulundurularak Ukrayna'ya kesin bir üyelik tarihi verilmedi, askeri ve siyasi işbirliği alanında yeni öneriler sunuldu.

     
    Rusya-NATO ilişkileri
     
    II. Dünya Savaşı sonrasında Sovyetler Birliği'ne karşı Batı'yı ve kapitalizmi korumak amacıyla kurulan NATO şimdi Rusya ile işbirliği yapıyor. Rusya-NATO ilişkilerinin kronolojik yapısı ise şöyle:
     
  • NATO ile Rusya ilk resmi teması 1991'de kurdu
  • İlk NATO Genel Sekreteri Rusya'ya 1992'de gitti
  • İlk anlaşma 1995'te imzalanan barış için ortaklık belgesi oldu
  • NATO ve Rus askerleri ilk kez Bosna'da birlikte görev yaptı

  •  
    NATO-Rusya ilişjkilerinde dönüm noktası ise 27 mayıs 1997'de imzalanan eski düşmanlıkların bittiğinin resmen ve ilk kez teyit edildiği işbirliği anlaşması oldu. İlişkiler 1999'da Kosova operasyonu sırasında bir süreliğine askıya alındı.
     
    11 eylül saldırıları, ikili ilişkilere bir terörle işbirliği boyutu getirdi. 2002'de oluşturulan NATO-Rusya Konseyi, işbirliğinde bugünlere gelinmesinde başrolü oynadı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow