hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD'den fosfor bombası itirafı

    ABDden fosfor bombası itirafı
    expand

    ABD ordusu, geçtiğimiz yıl Irak'ın Felluce kentinde yapılan operasyon sırasında beyaz fosfor bombası kullandığını itiraf etti.

    Pentagon, daha önce beyaz fosforun Irak'taki düşman hedeflerinin aydınlatılması amacıyla kullanıldığını açıklamıştı. Ancak bu kez fosfor bombasının düşmana karşı silah olarak kullanıldığı doğrulandı.

    Fosfor bombası, insana teması halinde deride ciddi yanıklara ve acılara neden oluyor. Bombanın aynı zamanda öldürücü etkisi var.

    İtalyan RAI televizyonunun, ABD ordusunun Felluce'de beyaz fosfor kullandığı  iddialarına yer verdiği belgesel büyük yankı uyandırdı.
     
    Belgeselde 2004 yılının kasım ayındaki operasyonda, solunması durumunda ciğerlerde ve boğazda kabarcıklar oluşturarak öldüren bu silahın sivillere karşı kullanıldığı öne sürülüyor.

    ABD'li Yarbay: "Kullanılmış olabilir..."
     
     
    BEYAZ FOSFOR NEDİR?
    Beyaz fosfor deride ağır yanıklara yol açıyor ve deriyle temas ettiğinde üzerine su dökülse bile sönmüyor.
     
    Yoğun duman yarattığı için operasyonlarda askerleri gizlemek için de kullanılıyor.
     
    Bombanın özellikle psikolojik savaşta avantaj sağladığı belirtiliyor.
    İddialar üzerine ABD Savunma Bakanlığı'ndan Yarbay Barry Venable, beyaz fosfor bombasının direnişçileri saklandıkları yerlerden çıkarmak için kullanılmış olabileceğini belirtti.
     
    ABD, bugüne dek beyaz fosfor bombasının Irak'ta yalnızca 'etrafı aydınlatmak' ya da 'askerlerin ilerleyişini gizlemek' için kullanıldığını savunuyordu.
     
    Venable ayrıca, beyaz fosforun 'kimyasal' değil, 'konvansiyonel' silah sınıfına girdiğini belirtti.

    Uluslararası anlaşmalar, kimyasal silah olarak kabul edilmeyen beyaz fosforun düşman askerlere karşı kullanımını yasaklamıyor. Ancak ABD'nin bu silahı sivillere karşı kullanıp kullanmadığı tartışılıyor.

    ABD, yakıcı silahların sivillere karşı kullanılmasını yasaklayan Cenevre Anlaşması'nın üçüncü protokolünü imzalamayan devletler arasında bulunuyor.
     
    RAI'deki belgeselde, Felluce'deki yanmış bazı sivil cesetlerin beyaz fosfor bombası etkisiyle bulundukları hale geldiği belirtiliyor.

    Belgeselde Irak'ta geçtiğimiz mart ayında ABD askerleri tarafından öldürülen Nicola Calipari'nin ülkeye bu iddiaları araştırmak üzere gitiği öne sürülüyor. ABD ordusu, İtalyan istihbarat görevlisinin yanlışlıkla öldürüldüğünü açıklamıştı.
     
    Basın toplantısı düzenlenecek
     
    Irak hükümeti de insan haklarından sorumlu bir heyeti olayı soruşturmak üzere Felluce'ye gönderdi.
     
    Irak'taki ABD ordusunun bugün bir basın toplantısı düzenleyerek olayı aydınlatması bekleniyor. Toplantıda ayrıca, Bağdat'ta tesadüfen bulunan ve günlerce aç bırakılıp işkence gördükleri belirlenen 173 Iraklı'ya ilişkin de açıklama yapılacak. (Haberin tam metni)
     
    2 bini aşkın Iraklı öldürüldü
     
    ABD ordusu geçtiğimiz yılın kasım ayında 'direnişin kalesi' olarak bilinen Irak'ın Felluce kentinde çok büyük çaplı bir operasyon başlatmış, 250 bin ile 300 bin Felluceli evlerini terk etmek durumunda kalmıştı.
     
    Kasım 2004'te Felluce'de 2 bini aşkın Iraklı direnişçi ve sivil ölürken, Pentagon 70'den fazla ABD askerinin de öldüğünü açıklamıştı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow