hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Emre Aracı'dan 'Türk Kasidesi'

    Emre Aracıdan Türk Kasidesi
    expand

    İtalyan besteci Luigi Arditi'nin bestelediği 'Türk Kasidesi', müzikolog Emre Aracı'nın çalışmalarıyla tekrar günışığına çıktı.

    Eser, 138 yıl sonra ilk kez, besteci Emre Aracı yönetimindeki Prag Senfoni Orkestrası ve Prag Filarmoni Korosu tarafından 'İstanbul'dan Londra'ya' adlı albümün kayıtları için seslendirildi.
     
    Padişah Abdülaziz'in Londra seyahati sırasında bin 600 kişilik dev bir koro tarafından Türkçe seslendirilen 'Türk Kasidesi'nin (Inno Turco) kayıp notaları ise Aracı'nın Londra ve İstanbul'daki arşivlerde yürüttüğü çalışmalar sırasında ortaya çıktı.
     
    Aracı, kayıp notaların Osmanlı - Avrupa etkileşiminin ve yüzlerce yıllık batılılaşma serüveninin bir kanıtı olduğunu söyledi.
     
    Nurol Holding desteğiyle gerçekleştirilen proje, Türkiye'nin batılılaşma serüveninin unutulmuş duraklarından birini de açığa çıkardı.

    'Kültürel etkileşim ve doğu-batı buluşması'

    Emre Aracı, "bu albüm kültürel etkileşim ve doğu-batı buluşmasının daha 19'uncu yüzyılda başladığının kanıtı" yorumunda bulundu.
     
    Osmanlı'da batılılaşma rüzgarlarının estiği Tanzimat dönemi padişahlarından Sultan Abdülaziz, Avrupa ziyaretinin ikinci durağı olan Londra'da Kraliçe Viktoria tarafından karşılandı.
     
    Bir dönem İstanbul'da da çalışmış İtalyan besteci Luigi Arditi'nin eseri, bin 600 kişilik bir koro tarafından Türkçe olarak padişahın huzurunda seslendirildi.
     
    Londra'nın ünlü konser salonu Chrystal Palace ise 'Sultan Abdülaziz Han teşrif ediyor, budur mutluluğun sebebi!' sesleriyle çınladı.
     
    O dönemde gitgide güç kaybeden bir imparatorluğun padişahına gösterilen saygı ve nezaketi belki de en iyi açıklayan sözler, dönemin İstanbul Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Faiz Efendi'ye aitti.
     
    Ömer Faiz Efendi, konseri, "bu ahenk harikulade bir coşkunlukla saatlerce devam etti. Bu nezaket tezahürü belki dünyada görülmemiş bir şeydi" sözleriyle yorumladı. 
     
    Aracı ile Edinburgh Üniversitesi Yaylı Çalgılar Orkestrası

    1968'de Ankara'da doğan müzikolog ve besteci Dr. Emre Aracı, Edinburgh Üniversitesi Müzik Fakültesi'nden mezun oldu.
     
    Lady Lucinda Mackay’ın desteğiyle Ahmed Adnan Saygun’un hayatı ve eserlerini incelediği doktora tezi 2001 yılında Yapı Kredi Yayınları tarafından 'Ahmed Adnan Saygun – Doğu Batı Arası Müzik Köprüsü' adı altında basılan Aracı, Edinburgh Üniversitesi Yaylı Çalgılar Orkestrası’nı kurdu.
     
    Orkestranın beş yıl şefliğini de yapan Aracı, Cambridge Üniversitesi’ne geçerek ve Skilliter Osmanlı Araştırmaları Merkezi’nde Türk Ekonomi Bankası sponsorluğunda Donizetti Paşa’nın hayatı üzerine bir çalışma tamamladı.
     
    Londra Osmanlı Saray Müziği Akademisi adı altında İngiliz müzisyenlerden oluşturduğu grupla 'Osmanlı Sarayı'ndan Avrupa Müziği' ve 'Savaş ve Barış: Kırım 1853-56' albümlerini kaydetti.
     
    Daha sonra ise Prag Senfoni Oda Orkestrası ile gerçekleştirilen 'Boğaziçi Mehtapları'nda Sultan Portreleri' adlı albüm geldi.
     
    Aracı’nın başlıca besteleri arasında 'Erkel için Ağıt', 'Haluk’un Vedai', 'Marche Funèbre et Triomphale', 'Türk Büyükelçisi’nin Merasim Marşı' ve Kraliçe İkinci Elizabeth’in Altın Jübilesi için özel sipariş üzerine bestelediği 'Kayıp Zamanın İzinde' senfonik şiiri de yer alıyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow