hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Erkan Mumcu AKP'den istifa etti

    Erkan Mumcu AKPden istifa etti
    expand

    Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu partisinden ve görevinden istifa etti. Mumcu'nun istifasıyla AKP'nin milletvekili sayısı 366'ya düştü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İstifa dilekçesini Başbakanlık'a ilettiği belirtilen Mumcu, saat 18.00'de istifa kararı ile ilgili bir basın toplantısı düzenleyecek. Mumcu'nun istifasıyla Parlamento'daki sandalye dağılımı şöyle oldu:

    AK Parti: 366
    CHP: 171
    DYP: 5
    Bağımsız: 7
    Boş: 1
    İstifa kararının arkasında ne yatıyor? Mumcu'nun istifa kararının arkasında, uzun süredir hükümetin icraatları konusunda yaşadığı görüş ayrılıklarının yattığı belirtiliyor. Erkan Mumcu'nun istifasında, kabine değişikliği tartışmalarında adının sık sık gündeme gelmesi ile öğrenci affı konusunda yönetimle yaşadığı anlaşmazlığın payı olduğu yorumları da yapılıyor. Mumcu'nun Anavatan Partisi'nin başına aday olup olmayacağı ise merak konusu. Mumcu kimdir?

     

    Erkan Mumcu, 1963 yılında Isparta'nın Yalvaç ilçesinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Isparta ve İstanbul'da çeşitli okullarda tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. Mumcu, tekstil sektöründe de bir süre faaliyet gösterdi. Erkan Mumcu, 1995 yılında Anavatan Partisi'nde politikaya atıldı ve 20 dönem Isparta Milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne girdi. Parlamentoda Araştırma Komisyonu Başkanlığı, Adalet ve Anayasa komisyonlarının yanı sıra çeşitli araştırma ve soruşturma komisyonlarında da üye olarak görev aldı.. 1995-1996 yıllarında Anavatan Partisi Genel Başkan Danışmanı olan Mumcu, 1997-1998 yılları arasında Anavatan Partisi Genel Sekreteri olarak partisinin karar organında yer aldı. Mumcu, yine 1998 yılı sonundan 1999 yılı haziran ayına kadar partisinde Genel Başkan Yardımcılığı görevini yürüttü. Haziran 1999'da kurulan Türkiye Cumhuriyeti 57'nci hükümeti kabinesinde Turizm Bakanı olarak yer aldı. Anavatan Partisi 7'nci Olağan Büyük Kongresi'nden sonra Genel Başkan Yardımcısı ve Siyasi İşler ve Koordinasyon Başkanı olarak görev alan Erkan Mumcu, 20 Mayıs 2002'de yapılan ANAP'ın kuruluşunun 20'nci yılı dolayısıyla düzenlenen toplantıda hükümet ve parti genel başkanı Mesut Yılmaz'a yönelttiği sert eleştirilerden dolayı, Mesut Yılmaz tarafından görevinden alındı. Daha sonra AK Parti'ye geçti ve 3 kasım 2002 seçimlerinde bu partiden milletvekili oldu. 3 kasım seçimlerinin ardından tek başına iktidar olan AK Parti'den önce Milli Eğitim Bakanı, daha sonra da Kültür ve Turizm Bakanı olmuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    SEDAT ERGİN
    Erkan Mumcu'nun Anavatan Partisi'ne geçeceğini zannetmiyorum. Belki yeni bir oluşum başlatabilir. Mumcu, AKP'nin kamuoyunda "değiştim" imajını verebilmek için seçtiği milletvekillerinden biriydi. Bu bir aşk evliliği değildi. Burada başından beri bir 'doku uyuşmazlığı' vardı. Bu istifa, belki bu kadar erken olmayabilirdi. Ama bu haberi duyan Ankara'daki siyaset uzmanlarının çok da fazla şaşırdığını zannetmiyorum. Erkan Mumcu liberal çizgisiyle tanınıyor. AKP ise "değiştim" iddiası olan siyasi bir grup. Mumcu'nun AKP'ye geçmesi, partinin "değiştim" iddiasını destekleyen bir olguydu. İstifa kararı AKP'nin "biz değiştik" iddiasını biraz gölgeyebilir ama tamamen de ortadan kaldıramaz. Tabii Başbakan Erdoğan'ın işini biraz zorlaştıracak. Ama ben Erkan Mumcu AKP'den ayrıldı diye partinin çok büyük bir sarsıntı geçireceğini zannetmiyorum. Sadece AKP'nin canını acıtacaktır, havasını gölgeleyecektir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    MURAT YETKİN
    Mumcu'nun istifası sürpriz olmadı. Bir süre önce kulislerde kabine değişikliği haberleri yankılanınca da rest çekmişti. Mumcu, AKP'nin vitrin unsurlarındandı. Isparta'yı DYP'nin elinden alarak yetenek ve dinamizmini kanıtlamıştı. AKP'nin merkezde görüntü vermesinde önemli bir faktördü. Bu AKP'nin ilk büyük kaybıdır, Başbakan Erdoğan için de büyük bir darbe olduğuna inanıyorum.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow