hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Roche'ta katrilyonluk yolsuzluk

    Rocheta katrilyonluk yolsuzluk
    expand

    Roche operasyonu kapsamında, Eczacılar Odası, Tabib Odası ve İlaç İşverenleri Sendikası temsilcilerinn hazırladığı raporda katrilyonluk yolsuzluk saptandı.

    Roche operasyonunda savcılığın düğmeye basmasını sağlayan bilirkişi raporunda çarpıcı tesbitler var. İhalede rekabet ortamı sağlanmadığını vurgulayan bilirkişiler Roche'un uzantısı bir ecza deposunun ihaleye girdiğini ayrıca ihaleye giren Santa Farma ile Roche arasında centilmenlik anlaşması olduğunu tespit etti. Roche ilaç firması hakkında hazırlanan İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'na sunulan bilirkişi raporunda bir katrilyona varan yolsuzluk tesbit edildi. Eczacılar Odası, Tabib Odası ve İlaç İşverenleri Sendikası'ndan oluşan bilirkişi heyeti şu tebsitleri yaptı:
  • SSK ilaç ihalesinde rekabet ortamı sağlanmamıştır
  • İlaç aslında kansızlık ilacı olan Neorecormon ilacı sadece SSK'ya değil, devlet hastanelerine de pahalı satılmıştır
  • İhalelere Roche ile birlikte Santa Farma isimli ilaç firması da aynı etken maddeye sahip Eprex adlı ilaçla girmiştir. Ancak Roche Santa Farma arasında bir centilmenlik anlaşması belirlenmiştir
  • İhaleye giren beşer ilaç deposu aslında Roche'un bir uzantısıdırİlaç ilk kez 1999 yılında Türkiye'ye geldiRaporda, Roche'un bu ilacı ilk kez 1999 yılında Türkiye'ye getirdiği, Sağlık Bakanlığı fiyatlandırma komisyonununda 230 milyon lira değer fiyata aldığı belirtiliyor. Rapordai "asıl sorun Sağlık Bakanlığı ithal ilaçları fiyatlandırılma komisyonunun bu işi yeterli ciddiyetle yapmamasıdır" tespiti de yapılıyor.
  • Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow