hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Uğur Dündar gözaltında

    Uğur Dündar gözaltında
    expand

    Arena programı yapımcısı gazeteci Uğur Dündar, tuğla fabrikasında çalıştırılan çocuklarla ilgili bir haber yapmak üzere Çalışma Bakanı'nın izniyle gittiği Tekirdağ'da gözaltına alındı.

    Program kameramanlarıyla birlikte fabrikada tutulduklarını sırada CNN TÜRK'e konuşan Dündar, Kumbağ'daki fabrikaya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu'nun izni üzerine, iki müfettişle birlikte saat 15.00 gibi gittiklerini, çekimlerini bitirip çıkmak üzereyken jandarma tarafından gözaltına alındıklarını söyledi. 
     
    Dündar, "tam çıkmak üzereyken fabrika sahibi geldi. Soru sordum, konuşmak istemedi. O sırada jandarma geldi. Güvenliğimizi sağlayacaklarını düşünürken birdenbire kasetlerimizi almak istediler... Hayal kırıklığı ve şok içindeyiz" dedi.

    "Savcılığın böyle bir talebi olduğunu sanmıyorum" diyen Uğur Dündar, kimseyi zorla konuşturmak gibi bir eylemlerinin olmadığının altını çizdi.

    Söz konusu fabrikada Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden getirilen küçük yaştaki çocukların, son derece ağır koşullarda, yasadışı olarak çalıştırıldığını anlatan Dündar, "toz toprak arasında, berbat koşullarda çalıştırılıyorlar... Kaldıkları koğuşlara gittik. Çok cezaevi gördüm ama bu kadar berbat koşullarda bir yer görmedim" diye konuştu.

    Dündar, yöredeki hemen hemen bütün fabrikalarda Güneydoğu'dan getirilen küçük yaştaki çocukların çalıştırıldığını bildirdi.
     
    Uğur Dündar ve ekibinin çekim kasetlerini jandarmaya vermemesi üzerine, karakola götürüldüğü belirtiliyor.
     
    Arena'dan yapılan açıklama şöyle:
     
    "Uğur Dündar, Arena ekibi ve yanlarında Çalışma Bakanlığı’na bağlı iki müfettiş ile birlikte Tekirdağ Kumbağ'daki bir tuğla fabrikasının çalışma koşullarını denetlemek üzere işletmeye gitti.
     
    Tuğla fabrikasında çalışan çocuk işçiler, karşılarında Uğur Dündar’ı görür görmez etrafını sardılar. Açık kameraların önünde Arena mikrofonlarına konuşan çocuk işçiler, Uğur Dündar’a yıllardır köle gibi çalıştırıldıklarını itiraf ettiler.

    Usta televizyoncu fabrikadaki tüm çekimleri tamamladıktan sonra, işletme sahibine gördükleri korkunç manzaranın nedeni sordu. Uğur Dündar’ın sorularını yanıtsız bırakan fabrika sahibinin ardından binaya giren jandarma, Uğur Dündar ve ekibini gözaltına aldıklarını söyledi.
     
    Dündar ve ekibinin elinden kasetleri alınmak istendi. Fakat deneyimli gazeteci, kasetleri vermemekte direnince ifadelerini vermek üzere jandarma karakoluna götürüldü.
     
    Fabrikanın gerçeklerini ortaya çıkaran çekim kasetlerine el koymak isteyen jandarma, usta televizyoncuya ‘kasetleri kendi rızanızla verin’ diyor."
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow