hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Elif Şafak'tan Fransa Meclisi'ne eleştiri

    Elif Şafaktan Fransa Meclisine eleştiri
    expand

    Yazar Elif Şafak, Fransız Le Monde gazetesine yazdığı makalede, Fransa Meclisi'nde bugün kabul edilen sözde Ermeni soykırımını reddetmenin suç sayılmasını öngören yasa teklifini eleştirdi.

    Şafak, gazetenin yarınki sayısında yayımlanacak makalede, bu yasa teklifinin Türklerle Ermeniler arasındaki ilişkilerin gelişmesine hiçbir katkıda bulunmayacağını belirtti.
     
    Türkiye'de halen ifade özgürlüğü ve demokrasiyi savunan bir grup ile, bu grubun karşısında AB üyeliğine karşı çıkan, Türkiye'nin 'tecrit edilmiş, Batıdan kopuk bir ülke' olmasını savunan başka bir grubun olduğunu savunan Şafak, bu türden bir yasanın özellikle ikinci gruptaki insanların elini güçlendireceği görüşünü dile getirdi.
     
    Fransa'daki yasa teklifinin tarihi sorunun çözümüne katkıda bulunmayacağını kaydeden Şafak, devletlerin tarihi konularda müdahaleciliğinin doğru olmadığını, barış ve uzlaşmanın bireylerin inisiyatiflerinden geleceğini belirtti.
     
    Şafak, makalesinde, ''Türkler olarak Ermenilerin acısını paylaşmamız ve saygı göstermemiz gerekir. Biz Türkler olarak, kendi geçmişimizle yüzleşmeliyiz. Kendi dedelerimizin yanlışlarını konuşabiliriz'' ifadelerini kullandı.
     
    Fransa teklifi kabul etti
     
    Fransa Meclisi Genel Kurulu, Sosyalist Parti'nin sunduğu 'Ermeni soykırımı'nı inkarın suç sayılmasını öngören yasa teklifini kabul etti.
     
    Teklif, 'soykırım'ı inkar edenler hakkında 1 yıl hapis ve 45 bin euroya kadar para cezası öngörüyor.
     
    Yasa teklifi 19'a karşı 106 oyla kabul edildi. Teklifin yasalaşması için Senato'nun da onayı gerekiyor. Yasa teklifinin Senato'ya götürülme kararı ise hükümetin elinde bulunuyor.
     
    Genel Kurul'da, Patrik Deveciyan'ın 'Ermeni soykırımı'nı reddetmenin suç sayılmasını öngören yasa teklifine ilişkin olarak verdiği, bilim adamları ve tarihçilerin çalışmalarının yasanın yaptırımlarından muaf tutulmasına ilişkin değişiklik önergesi ise reddedildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow