hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Anne adayları nelere dikkat etmeli?

    Anne adayları nelere dikkat etmeli
    expand

    Hamilelik sırasında anne adayının belli yükümlülükleri yerine getirmesi ve hayatında bazı şeyleri sınırlaması gerekiyor.

    Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gökmen İyigün, hamilelik sürecinde anne adaylarının sağlıklarına büyük özen göstermeleri gerektiğini söyledi.
     
    İyigün, “anne adayı hamilelik öncesinde ve hamileliği sırasında belli maddelere ve eylemlere karşı çok dikkatle davranmalı, bunların bazılarını ise hayatından çıkarmalıdır” dedi.
     
    Op. Dr. Gökmen İyigün, hamilelikte anne adayının dikkatli olması gerekenleri sıraladı:
     
    İlaçlar: Herhangi bir ilaç almadan önce mutlaka doktora veya eczacıya danışılmalı, alınacak ilacın doğurganlık üzerinde olumsuz etkisi olmadığına emin olunmalı.

    Egzersiz: Düzenli ve hafif egzersiz yapılmalı. Anne ve bebek sağlığı için, hamilelik öncesinde fizik kondisyonu en iyi düzeye getirilmeli. Herhangi bir kramp veya kanamada, egzersize son verilmeli.

    Alkol: Fazla alkollü içki, eşler üzerinde hamileliği geciktirici etki yapar. Alkollü içkiler azaltılmalı.

    Sigara: Sigara ve benzeri tütün ürünleri de hamilelik ihtimalini azaltıyor. Tütün sperm ve yumurtayı hasara uğratabiliyor ve nikotin doğurganlığı kontrol eden hormonların düzeyini etkiliyor.

    Beslenme yaşama alışkanlıkları: Eşler lifli yiyecekler bakımından zengin, yağ oranı düşük dengeli bir beslenme rejimi uygulamalı. Yeterince vitamin ve mineral alabilmek için taze sebze ve meyveye de beslenmede geniş yer vermeli, bol süt içilmeli. X ışınlarına ve toksit kimyasallara karşı tedbirli olunmalı.

    Folik asit: Sağlık uzmanları, hamileliğe hazırlanan kadınların hazırlık döneminden hamileliklerinin 12'nci haftasına kadar her gün 0.4 mg folik asit almalarını önermektedir.
     
    Folik asit, bebeğin Spina Bifida ve benzeri omurga ve omurilik sorunlarıyla doğma riskini yüzde 70 oranında düşürüyor. Folik asit, yeşil yapraklı sebzelerde, esmer ekmekte ve tahıllarda da bulunuyor.

    Rubella (Kızamıkçık): Kızamıkçık aşısı doktora kontrol ettirilmeli. Hamilelik sırasında bu virüse yakalanılırsa çocuk, sağır, kör veya akli melekeleri eksik doğabiliyor.
     
    Daha önce olunmadıysa kızamıkçık aşısı mutlaka yapılmalı. Aşı yeni olunduysa, hamile kalmak için üç ay geçmesi beklenmeli.

    Toksoplazma: Cenini beyin hasarlarına yol açarak ciddi biçimde etkileyebilecek, hatta anne karnında ölümüne yol açabilecek bu enfeksiyon türü genellikle kedi ve benzeri evcil hayvanların dışkısından, tükürük ve benzeri salgılarından bulaşıyor.
     
    Bahçe veya saksı çiçekleriyle uğraşırken de eldiven kullanılması öneriliyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow