hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Cazip bayram sofralarına dikkat!

    Cazip bayram sofralarına dikkat
    expand

    Sağlık Bakanlığı, Ramazan Bayramı öncesi vatandaşları şeker tüketimi ve beslenme konularında uyardı.

    Açıklama, Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nden yapıldı.
     
    Açıklamada, Ramazan ayı boyunca oruç tutan kişilerin, günlük öğün sayısını azaltmaları ve beslenme alışkanlıklarında meydana gelen değişiklikler nedeniyle, bayramda normal yeme düzenine geçtiklerinde psikolojik olarak daha fazla yemek yeme eğilimine girdikleri belirtildi.
     
    Vatandaşların bu nedenle 'cazip bayram sofraları'na dikkat etmeleri gerektiği vurgulanan açıklamada, ''bayramda birdenbire aşırı yemek yemek, şeker, çikolata, ağır hamur işleri ve diğer tatlıları aşırı tüketmek, sindirim sisteminde ve diğer organlarda çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir'' uyarısında bulunuldu.
     
    Kahvaltıya dikkat edilmeli
     
    Kahvaltının günün en önemli öğünü olduğuna dikkat çekilen açıklamada, güne kahvaltı yapılarak başlanması, besinlerin iyi çiğnenmesi, az ve sık yenilmesi önerildi.
     
    Açıklamada, sıvı alımına da dikkat edilmesi gerektiğinin altı çizilerek, ''günde yaklaşık 1.5-2 litre su içilmeli. Ağır hamur tatlıları yerine, enerjisi daha düşük sütlü tatlılar tüketilmeli, bağırsak hareketlerinin düzenlenmesi amacıyla sebze ve meyve tüketimi artırılmalı" denildi.
     
    Kızartmalar yerine ızgara, fırında ya da haşlama yöntemiyle pişirilmiş yemeklerin önerildiği açıklamada, "bayram için hazırlanan değişik türde ve tatta besinler karıştırılmadan tüketilmeli. Özellikle bayram ziyaretlerinde sunulan şeker, çikolata ve hamur işi tatlıların yenilen miktarına dikkat edilmeli, bu tür besinlerin çok yoğun miktarda enerji içerdikleri, kilo alımına ve çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilecekleri unutulmamalı'' ifadesi yer aldı.
     
    Bayramda tatlı olarak sütlaç, keşkül, güllaç gibi sütlü tatlıların tercih edilmesi önerilen açıklamada, ''Ramazan Bayramı süresince yeterli ve dengeli beslenin.Yeterli ve dengeli beslenme, dört besin grubunda bulunan besinlerin yeterli miktarda tüketilmesiyle sağlanır. Bu besinler; süt grubunda yer alan süt, peynir ve yoğurt, et grubunda yer alan et, tavuk, yumurta ve kuru baklagiller, sebze ve meyve grubu ile tahıl grubuna giren ekmek, bulgur, makarna, pirinç, mısır ve tarhanadır" denildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow