hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Baykal'dan hükümete türban uyarısı

    Baykaldan hükümete türban uyarısı
    expand

    CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, gündemdeki türban tartışmalarıyla ilgili olarak "hükümetin tahrik edici, gerginlik yaratıcı açılımlardan kaçınması gerekiyor" dedi.

    Türban konusunda polemik yapmanın yanlış olduğuna da dikkat çeken Baykal, "yargı organları ile hükümet yetkililerinin birbirlerini suçlayıcı üsluptan kaçınması gerekiyor" diye konuştu.
     
    Konuyla ilgili olarak çeşitli çevrelerden yapılan açıklamaların şaşırtıcı olmadığını kaydeden Baykal, ''hükümetin bu konuda tahrik edici, toplumu tekrar gerginliklere sürükleyici, açılım hevesini ortaya koyan yaklaşımlara sürüklenmemesi gerekiyor'' diye konuştu.
     
    CHP'nin bu konuya ilişkin tavrının belli olduğunu ve her vesileyle bunu ifade ettiklerini kaydeden Baykal, ''Türkiye'de sık sık bir türban tartışması yapılmasına katkı vermek istemiyoruz. Bu konuyu kaşımak istemiyoruz. Ben, bunu uzun bir süreden beri bir politika olarak uyguluyorum ve hükümete de bir politika olarak uygulaması telkinini yapıyorum'' dedi.
     
    Baykal'dan tedbir
     
    "Hükümet, 'artık zamanı geldi, düğmeye basalım, CHP, Baykal da destek versin bu işi çıkaralım' açılımını yaptı. Bunun yanlış, zamansız ve uygun olmayan bir girişim olduğunu biliyorduk. O doğrultuda davrandık. Hala bu konuda bir gerginlik yaratmamak için gösterilebilecek azami dikkati gösteriyorum" diyen Baykal, bir tartışma yaratmamaya gayret ettiğini belirtti.
     
    Baykal, bir habercinin 'Bumin'in açıklamalarının ardından hükümetten gelen açıklamaları nasıl değerlendiriyorsunuz?' sorusuna ''onlar, o yapanların şahsi görüşü olarak algılansa daha uygun olur. Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın söyledikleri, Anayasanın, hukuk sistemimizin yarattığı düşüncelerdir, AİHM'in anlayışıdır. Polemik doğru değil, buna ben de katkı yapmak istemiyorum" dedi.
     
    Bumin'in açıklaması

    Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin, dün yaptığı konuşmada, türban yasağına değinerek "türban takılarak kız öğrencilerin okula, ya da türbanlı olarak kadınların resmi dairelere girmelerini sağlayacak tüm düzenlemeler anayasaya aykırı olur. Bu konuda Anayasa'ya madde konsa bile bu da Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine uygun düşmez"  demişti.
     
    Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın büyük yankı uyandıran açıklamasına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, "haklar kanundan doğmaz. Haklar evrenseldir. Kanunlar hakkı korumak için yapılır. Kanunlarla bu tür şeylere kılıf uydurmanın bir faydası yoktur" demişti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow