hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Erdoğan: "İsrail'in derdi nedir?"

    Erdoğan: İsrailin derdi nedir
    expand

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail'in Lübnan ve Gazze operasyonlarıyla ilgili olarak, ''soruyorum İsrail'in derdi nedir? Filistin'i tamamen işgal etmek mi? Bunu görmek, bunu bilmek isteriz'' dedi.

    Başbakan Erdoğan, Artvin'de Hükümet Konağı önünde düzenlenen açılış töreninde yaptığı konuşmada Ortadoğu'da yaşananları değerlendirdi
    .
    Erdoğan, ''soruyorum İsrail'in derdi nedir? Filistin'i tamamen işgal etmek mi? Bunu görmek, bunu bilmek isteriz. Eğer buysa o zaman muhakkak karşılığını da tüm insanlık göstermektedir ve gösterecektir. İsrail'in evlatları ne kadar kıymetliyse Filistin'in evlatları da o kadar kıymetlidir" ifadesini kullandı.
     
    İsrail'in Gazze operasyonuna, bir askerinin 25 haziranda Filistinli militanlar tarafından kaçırılmasının ardından başlamıştı.
     
    İsrail'in operasyon gerekçesini de yorumlayan Başbakan, "Filistin'de yaşanan kaçırma olayı ne kadar olumsuzsa, on misliyle orantısız güç kullanımı daha çok olumsuz ve yanlıştır. Hiçbirsebep masum sivillerin üzerine bomba yağdırılmasını, insaf sınırları aşarak şehirleri tarumar etmeyi haklı gösteremez" açıklamasında bulundu.

    Erdoğan, "eğer biz Türkiye olarak Geniş Ortadoğu ve Kuzey Afrika Girişimi içerisinde yer aldıysak bunun tek sebebi şuydu: Ortadoğu'ya, Kuzey Afrika'ya barış gelsin. Daha ileri demokrasi gelsin. İnsan hakları, hukukun üstünlüğü, özgürlükler daha ileriye gitsin, refah düzeyi yükselsin. Bunun için bizlere davet yapıldı ve bu daveti bunlar olacak diye biz eşbaşkan olarak kabul ettik. Ama gelişmeler onu göstermiyor. Öyleyse bize düşen bu durumu gözden geçirmektir. Biz de şimdi bu durumu gözden geçireceğiz" ifadesini kullandı. 

    Erdoğan, Sinyora ile görüştü
     
    Bu arada Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora, Başbakan Erdoğan'ı telefonla arayarak, son durum hakkında bilgi verdi ve ateşkesin sağlanması için devreye girmesini istedi.
     
    Başbakan Erdoğan'ın görüşmede, gelişmelerden duyduğu kaygıyı dile getirerek, ''elimizden gelen her türlü katkıyı yapacağız'' dediği öğrenildi.  Erdoğan, şu ana kadar barışın sağlanması yönünde yapılan çalışmalar hakkında da Sinyora'ya bilgi verdi.
     
    Sinyora'nın da telefon görüşmesinde, Erdoğan'a son durum hakkında bilgi verdiği ve ''İsrail sivilleri vuruyor. Altyapımızı imha ediyor. Sorumlusu olmadığımız bir olaydan dolayı suçlanıyoruz'' dediği belirtildi.
     
    Durumun giderek kötüleştiğini ve olayların sonuçlarının kestirilemeyecek bir yöne doğru gittiğini ifade eden Sinyora'nın, ''biz öncelikle ateşkes istiyoruz'' dediği öğrenildi.

    İsrail - Filistin krizi
     
    19 yaşındaki Fransa asıllı İsrailli asker Gilad Şalit, Filistinli militanlar tarafından 25 haziranda kaçırılmış, bunun üzerine İsrail birlikleri Gazze'ye girmişti.
     
    28 haziranda İsrail Gazze Şeridi’nde geniş çaplı bir operasyon başlatan İsrail, 64 Hamaslı bakan, milletvekili ve diğer yetkilileri tutuklamıştı.
     
    Şalit'in kaçırılması olayını Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları, Halk Direniş Komiteleri ve İslam'ın Ordusu adlı gruplar üstlenmişti.
     
    İsrailli askeri kaçıranlar, İsrail'in Filistinli, Arap, Müslüman ve diğer milliyetlerin vatandaşı olan bin kadar mahkumun serbest bırakılmasını istemiş, İsrail bunu reddetmişti. Mısır, hayatta ancak yaralı olan İsrailli askerin serbest bırakılması için arabuluculuk önermişti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow