hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kral Abdullah Türkiye'ye geldi

    Kral Abdullah Türkiyeye geldi
    expand

    Türkiye, 40 yıl aradan sonra ilk kez Suudi Arabistan Kralı'nı ağırlıyor. Kral Abdullah Bin Abdülaziz El Suud, bugün Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in davetlisi olarak Ankara'ya geldi.

    Kral Abdullah'ı Esenboğa Havalimanı'nda Dışişleri Bakanı Abdullah Gül karşıladı.
     
    Kral Abdullah ile Veliaht Prens Sultan Bender bin Abdülaziz, Prens Muhammed bin Navaf, Prens Abdullah bin Fahd'ın da aralarında bulunduğu yaklaşık 300 kişilik Suudi heyeti, Türkiye'ye yedi uçakla geldi.
     
    Heyete ait eşyanın özel konteynerlerle havalimanından araçlara nakledildiği sırada, Esenboğa Havalimanı'nda Kral ve heyetinin gelişini izleyen gazeteci ordusunun görüntü almasına izin verilmedi.
     
    Havalimanında güvenliği keskin nişancılar ve özel harekat timleri sağlarken, kalabalık bir konvoyun eşlik edeceği Kral Abdullah'ın güzergahı boyunca da yoğun güvenlik önlemleri alındı.
     
    Kral Abdullah ve kendisine Ankara ziyareti boyunca eşlik edecek Dışişleri Bakanı Gül aynı limuzinle Çankaya Köşkü'ne hareket etti.
     
    Kral, Cumhurbaşkanı Sezer tarafından resmi törenle karşılandı. 
     
    Cumhurbaşkanı Sezer, Suudi Arabistan Kralı Abdullah ile Çankaya Köşkü'nde baş başa ve heyetlerarası görüşmelerde bulundu.
     
    Altı anlaşma imzalandı
     
    Görüşmelerin ardından açıklama yapılmazken, iki ülke arasında altı anlaşmaya imza atıldı.
     
    Türkiye ile Suudi Arabistan arasında yatırımların karşılıklı teşviki ve korunması anlaşması, dışişleri bakanlıkları arasında siyasi danışmalara ilişkin mutabakat zaptı, Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü ile Suudi Arabistan Krallığı Milli Arşiv ve Belge Merkezi arasında işbirliği protokolü, iki ülkenin maliye bakanlıkları arasında çifte vergilendirmenin önlenmesi anlaşmasına ilişkin mutabakat muhtırası,  sağlık alanında işbirliğine dair mutabakat zaptı, iki ülke arasında kara yoluyla yolcu ve yük taşımacılığının düzenlenmesi hakkında anlaşmalar imzalandı. 
     
    Görüşmelerin ardından Kral Abdullah Ankara'da konaklayacağı Swiss Otel'e geçerek, burada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı kabul edecek.
     
    Cumhurbaşkanı Sezer tarafından onuruna verilecek akşam yemeğine katılacak Kral Abdullah ve beraberindeki heyetin, temaslarını sürdürmek üzere yarın İstanbul'a geçmesi planlanıyor. 
     
    Görüşmelerde iki ülke ilişkilerinin yanı sıra Ortadoğu sorunu ile Irak'taki gelişmeler gündemde olacak.

    Kral'ın odası özel olarak hazırlandı

    Kral ve beraberindeki heyetin ulaşımı 165 lüks araçla sağlanıyor. Kral Abdullah ve beraberindekilere İngilizce, Almanca ve Arapça bilgisine sahip profesyonel bir ekip hizmet veriyor.

    Kral, Türkiye'ye gelen diğer devlet başkanları gibi Camlı Köşk'te değil, güvenlik nedeniyle son dakikaya kadar bir değişiklik olmazsa, Ankara Swiss Otel’in kral dairesinde kalacak.
     
    400 metrekare olan kral dairesinin mermer zeminleri kral kaymasın diye değiştirildi. Dairenin tuvaletlerinin yerlerinde de değişikliğe gidildi.
     
    Kral dairesinde salona kraliyet ailesi için 10 kişilik yeni bir koltuk takımı konuldu, odaya Kral Abdullah'ın resimleri ve ülkenin bayrakları asıldı. Odadaki televizyon bile değişti. Kral'ın alıştığı kumandaya göre yeni bir televizyon alındı.
     
    Kral Abdullah aşçısını da yanında getiriyor. Oteldeki mutfağın bir bölümü Suudi şef ve yanındakiler için ayırıldı. Suudi şef ve ekibi yanlarında bazı özel yiyecekler de getirecek.
     
    İstanbul programı
     
    Kral Abdullah 9 ağustos sabahı İstanbul'a geçecek. Ancak Kral Abdullah'ın saat kaçta İstanbul'a geleceği kesinleşmedi, çünkü program Kral'ın istekleri ve alışkanlıkları doğrultusunda netleşecek.
     
    Bu nedenle resmi programda İstanbul'a geçeceği saat yerine  ‘majesteleri uyandığında’ ifadesi yer aldı. Kral Abdullah'a İstanbul'da Başbakan Erdoğan eşlik edecek.
     
    Suudi Arabistan Kralı Abdullah, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu tarafından 10 ağustos perşembe günü İstanbul'da düzenlenecek toplantıya katılacak.
     
    Toplantıda, Suudi Arabistan Kralı Abdullah ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Türk işadamlarına hitap etmesi bekleniyor.
     
    Kral, başta Ayasofya, Dolmabahçe Sarayı ve Kapalıçarşı olmak üzere İstanbul'un tarihi mekanlarını da ziyaret edecek.
     
    Çırağan Sarayı'nda kalacak
     
    Kral Abdullah ve heyeti için Çırağan Sarayı'nda onbiri süit 150 oda tutuldu, 85 lüks araç kiralandı. Kral, 513 metrekare genişliğinde olan ‘Grand Sultan’ süitinde kalacak. Süit, İstanbul Boğazı'nı görüyor.
     
    Dünyanın en büyük ekranına sahip plazma televizyon ve ev sinema sistemi de süitin özellikleri arasında. Dört kral yatağının bulunduğu süitin banyosu, kralın kayıp düşme ihtimaline karşı halıyla kaplandı.
     
    Kral ile birlikte gelecek özel aşçısı ve ekibi için otelde özel bir mutfak hazırlandı.
     
    Suudi Arabistan Kralı Çırağan Sarayı'nda iki gece kalacak. Kral ile birlikte gelen bazı diplomat ve uzmanlar da İstanbul'da diğer otellerde konaklayacak.
     
    “Türkiye yeni stratejik ortağımız”
     
    Kral Abdullah'ın gezisi öncesinde Mithat Bereket'in sorularına cevap veren Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Suud El Faysal, "Suudi Arabistan ile Türkiye arasında stratejik ilişkiler başlıyor" dedi. 
     
    Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı olan Suudi Arabistan'ın Kral'dan sonra iki numaralı ismi olan Prens El Faysal, Türkiye-Suudi Arabistan ilişkilerinde yeni bir sayfa açıldığını vurguladı.
     
    El Faysal “daha önce de Kral Faysal'ın bir ziyareti olmuştu ancak bu İslam Konferansı Örgütü kapsamında yapılmış bir ziyaretti. Bu ziyaret ise sadece iki ülke arasında yapılıyor” dedi.
     
    Prens El Faysal “ekonomik, sosyal, siyasi ve özellikle de askeri alanda iki ülke arasındaki işbirliğini sağlayacak pek çok antlaşma şimdiden imzalandı. Bu ziyaret sırasında da pek çok antlaşma imzalanacak. Biz Türkiye'ye yeni stratejik ortağımız olarak bakıyoruz” sözlerini kullandı.
     
    El Faysal, Türkiye - Suudi Arabistan ilişkilerinde heyecan verici yeni bir dönemin başladığını ve iki tarafta da bunun için gerekli olan siyasi iradenin olduğunu belirtti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow