hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkmenistan'da ilk internet kafeler

    Türkmenistanda ilk internet kafeler
    expand

    Dünyanın en kapalı ülkelerinden biri olan Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta iki internet kafe sessiz sedasız kapılarını müşterilerine açtı.

    İnternet kafelerin açılışının Türkmenlere yönelik yasağın kalktığı anlamına geldiğini aktarıldı.
     
    İnternet kafelerin kent merkezindeki Türkmen Telekom adındaki ulusal telekomünikasyon şirketine ait binada açıldığı belirtildi.
     
    TürkmenTelekom çalışanlarından biri, günde 9 saat açık olan salonlarda, internete 15 dakika bağlanma ücretinin 1 dolar olduğunu söyledi.
     
    Bağlantı ücreti, asgari ücretin 50 dolar civarında olduğu ülkede azımsanmayacak bir ücret.
     
    Şu ana kadar internet kafeye kimsenin gelmediği, çünkü reklam yapılmadığı belirtiliyor.
     
    Türkmenler, 1996 ile 2000 arasında internete girebiliyordu. Daha sonra halkın internete girmesi yasaklanırken, sadece bazı ayrıcalıklı yerler, idareler ve otellerdeki yabancı konuklar, abonelik sistemiyle internet kullanabiliyordu.
     
    Türkmenistan Devlet Başkanı Saparmurad Niyazov'un aralık ayındaki ani ölümünden sonra 11 Şubat Pazar günü yapılan devlet başkanlığı seçimini kazanan Kurbankulu Berdimuhammedov da bazı kısıtlamalara son vereceğini duyurmuş ve halka internet sözü vermişti.
     
    İnternet, Orta Asya ülkelerinin çoğunda sıkı biçimde sansüre tabi tutuluyor. Muhalif sitelere izin verilmediği gibi, bağımsız sitelere de giriş yapılamıyor. Uluslararası Telekomünikasyon Birliği'nin verilerine göre, 2006'da 5 milyon Türkmenin sadece yüzde 0.73'ü internete girebilmiş.
     
     Zorunlu eğitim 10 yıla çıkarıldı
     
    Bu arada Devlet Başkanı Kurbankulu Berdimuhammedov'un, dün yayımladığı bir kararnameyle zorunlu eğitimi gelecek eğitim yılından başlamak üzere 10 yıla çıkardığı bildirildi.
     
    Devlet televizyonunun haberine göre, Berdimuhammedov kararnamede zorunlu eğitimin 10 yıla çıkarılmasının amacının, eğitim standartlarını gelişmiş ülkelerin düzeyine çıkarmak olduğunu belirtti.
     
    Eski Devlet Başkanı Saparmurat Türkmenbaşı'nın 2003'de zorunlu eğitimi dokuz yıla indirmesi, uluslararası kuruluşların tepkisini çekmişti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow