hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Taha Yasin Ramazan idam edildi

    Taha Yasin Ramazan idam edildi
    expand

    Amerikan işgalinin dördüncü yıldönümünde, Irak'ın eski Devlet Başkan Yardımcısı Taha Yasin Ramazan idam edildi. Bu gece idam edilen Ramazan, Duceyl davasında Saddam Hüseyin ile birlikte yargılanmıştı.

    Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin bürosundan adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, Duceyl katliamından sorumlu tutulanlar arasında yer alan Ramazan'ın saat 02.05'te idam edildiğini belirtti.
     
    Oğul Ahmed Ramazan, babasının Saddam Hüseyin'in Tikrit'teki mezarının yanına gömüleceğini açıkladı.

    Taha Yasin Ramazan, Saddam Hüseyin ve diğer 6 Baas yetkilisiyle birlikte 148 kişinin öldüğü Duceyl katliamı davasında yargılanmış, kasım ayında suçlu bulunarak müebbet hapse mahkum olmuştu.
     
    Yüksek Mahkeme, Ramazan hakkında verilen müebbet hapis cezasını hafif bularak itiraz etmiş, alt mahkemeden kararı yeniden değerlendirmesini istemiş ve Ramazan hakkında "insanlığa karşı suç işlediği" gerekçesiyle idam cezası verilmişti.
     
    Taha Yasin Ramazan, işgal öncesi son yurtdışı ziyaretini 3 Şubat 2003'te Türkiye'ye yapmıştı.
     
    Avrupa Konseyi: "İdamlara son verilmeli"
     
    Taha Yasin Ramazan'ın idam edilmesinin ardından, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Tery Davis'den Irak'taki idam cezası uygulamalarına son verilmesi çağrısı geldi.
     
    Irak'taki devrik rejimin Devlet Başkanı Yardımcısı Taha Yasin Ramazan'ın idam edilmesiyle ilgili yazılı açıklama yapan Davis, "Irak yönetiminin, uluslararası kamuoyunun endişelerini göz ardı ederek, idam cezası uygulamalarına devam etmesinden üzüntü duyduğunu" söyledi.
     
    İdam uygulamasını "insanlık dışı" olarak değerlendiren Davis, "Irak yönetiminin, cezaevinde bulunan suçluların asılması yerine, dışarıda her gün işlenen cinayetlerin sorumlularını bulmak için daha fazla çaba göstermesi gerekir" dedi.

    Taha Yasin Ramazan kimdir?
     
    Irak'ın bir dönemine damgasını vurmuş isimlerden biri olan Taha Yasin Ramazan, 24 yıl boyunca ülkeyi yöneten Saddam Hüseyin'in sağ koluydu.
     
    Şiilere ve Kürtlere yönelik etnik katliamların altına imza atan ikinci adam, işgal altındaki Irak'ta, hakkında idam kararı verilen son Baas rejimi yöneticisi oldu.
     
    69 yaşındaki Ramazan, kendisine bir Arap adı olan El Cizrevi'yi almış olsa da aslında Kürt kökenliydi. Esas mesleği banka memurluğu olan Ramazan, 1956 yılında orduya katıldı.
     
    Saddam Hüseyin ile Ramzan'ın yolları 1957 yılında Baas Partisi'ne üye olduğu sırada kesişti ve Hüseyin'in idamına kadar bir daha ayrılmadı. Irak'ın devrilen kadrosunun en etkin isimlerinden biri oldu.
     
    Saddam Hüseyin, Ramazan'ı 1991 yılında devlet başkan yardımcığına getirdi, sağ kolu olarak görevlendirdi.
     
    Şiilerin öldürüldüğü Duceyl ve Kürtlerin öldürüldüğü Halepçe kararlarının altında da imzası vardı.
     
    Ocak 2003'te Irak'a giderek Saddam Hüseyin'e, durumun ciddiyetini ve Türkiye'nin kaygılarını ileten bir mektup götüren Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'i  Taha Yasin Ramazan ağırladı.
     
    Irak savaşı başlamadan sadece 35 gün önce 3 Şubat 2003'te  son yurtdışı ziyaretini gizlice Türkiye'ye yaptı ve dönemin başbakanı Abdullah Gül ile görüştü.
     
    Dört saat süren bu gizli ziyarette, Gül Ramazan'a "Ülkeniz dağılmak üzere, BM kararlarını bir an önce uygulayın" dedi. Ramazan "Irak halkı kahraman ve savaşçı bir halktır" diye karşılık verdi.
     
    2003 yılının mart ayında savaş başlayınca Taha Yasin Ramazan kaçtı. Ramazan, 18 Ağustos 2003'te Musul'da Talabani'nin adamları tarafından yakalanarak ABD'lilere teslim edildi.
     
    19 Ekim 2005'te başlayan Duceyl davasının kararı 2006 yılının sonunda 5 Kasım'da açıklandı. Karara göre, Saddam Hüseyin, Barzan İbrahim, Avad El Bender idam, Taha Yasin Ramazan ömür boyu hapis cezası aldı.
     
    Ancak bu cezayı yetersiz bulan Temyiz Mahkemesi Ramazan'ı 1982 yılında 148 Şii'nin öldürüldüğü Duceyl katliamında "insanlığa karşı suç işlediği" gerekçesiyle idama mahkum etti.
     
    Saddam 30 Aralık'ta idam edildi
     
    Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin, yargılandığı Duceyl davasında idam cezasına çarptırılmış ve 30 Aralık TSİ 04.55'te idam edilmişti.

    Saddam'ın infaz edilmesinden kısa süre sonra cep telefonuyla çekilen idam görüntüleri basına sızmış ve görüntülere başta Sünni Araplar olmak üzere dünyadan tepki yağmıştı.
     
    Özel Dosya: Ve Saddam idam edildi
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow