hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sağlıksız dondurmaya dikkat

    Sağlıksız dondurmaya dikkat
    expand

    Yaz aylarıyla birlikte tüketimi artan, büyük küçük herkesin zevkle yediği dondurma, sağlıksız koşullarda yapıldığında ve uygun olmayan yerlerde saklandığında tifoya kadar varabilen çeşitli hastalıklara neden olabiliyor.

    Fatih Üniversitesi'nde görevli Yrd. Doç. Dr. Özlem Alıcı, dondurmanın besin değerinin oldukça yüksek bir gıda olduğunu, içinde protein, karbonhidrat, yağ gibi temel besin ögelerinin yanı sıra A, C,D, E ve B grubu vitaminleri ile kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi çeşitli mineraller içerdiğini söyledi.
     
    Sağlık kurallarına uygun yapılan dondurmanın hiçbir zararının olmadığını, içinde bulunan minerallerin faydalı olduğunu belirten Alıcı, ancak "sağlıksız koşullarda yapılan, uygun olmayan yerlerde saklanan dondurmanın, tifoya kadar varabilen çeşitli hastalıklara neden olabileceği" uyarısında bulundu.
     
    Alıcı, ABD'de, geçmiş yıllarda bozuk yumurtalarla yapılmış olduğu belirlenen ev yapımı dondurmalara bağlı salgın hastalıklar görüldüğünü söyledi.
     
    Ciddi sağlık problemlerine neden olabilecek enfeksiyon hastalıkları riskini önlemek için dondurma yapımında kullanılan tüm maddelerin temizb ir ortamda, standart ölçü ve ısıda hazırlanması, gereken ısıda depolanmasının zorunlu olduğunu belirten Alıcı, "Bu koşulların eksiksiz yerine getirilmiş olması, dondurmanın hem lezzetli hem de güvenilir olmasını sağlayacaktır" diye konuştu.
     
    Alıcı, üreticilerin insan sağlığını gözetmesi gerektiğini ifade ederek, özellikle süt, yumurta ve krema gibi kolay bozulabilen malzemelerin temininde, kullanımında ve saklanmasında özen gösterilmesi gerektiğini dile getirdi.
     
    Dondurmadan kaynaklanan gıda zehirlenmelerine seyrek de olsa rastlandığını anlatan Alıcı, "Dondurma üretiminde kullanılan hammaddeler uygun koşullarda depolandığı ve işlendiğinde, bakteriyolojik açından çok sorun yaratmaz. Bu maddeler maya, küf, mezofil bakteri,koliform bakteri ve lipolitik bakteri yönünden incelenmelidir" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow