hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Park-bahçelerde sulamayı yavaşlattık"

    Park-bahçelerde sulamayı yavaşlattık
    expand

    İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'da su sıkıntısını aşmak için park ve bahçelerde sulamayı yavaşlattıklarını ve 12 noktada sondaj çalışması ile sulama için kuyu açma çalışmalarına başladıklarını bildirdi.

    Topbaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde OECD Genel Sekreteri Jose Angel Gurria ile görüşmesinin ardından basın mensuplarının kentin su sorunuyla ilgili sorularını yanıtladı.
     
    İstanbul'un son 78 yılın en sıcak gününü yaşadığını ve bu sıcaklıkların getirdiği bir buharlaşma olduğunu ifade eden Topbaş, "Biz mümkün mertebe park ve bahçelerde sulamayı yavaşlattık. Şu anda 12 noktada sondaj çalışmaları ile park ve bahçelerde kuyu açmaçalışmalarına başladık. 100'e yakın noktayı tespit ettik. Yeraltı sularından istifade etmek istiyoruz" dedi.
     
    Topbaş ayrıca, "Şu anda barajlarımızda 317 milyon metreküp su var. Dengeli kullanırsak, tasarruf yaparsak, su kesintilerine girmeden bu yıl kasım ayına, belki daha ilerisine de götürürüz. Tedariklerini yapıyoruz. Deniz suyu ile ilgili çalışmalar var, uzun soluklu. Melen çayının ilk etabını 20 Ekim 2007 için programladık. Buradan İstanbul'da kullanılan suyun üçte biri oranında yeni bir kaynak aktarmış olacağız" dedi.
     
    "4 derede daha çalışma yapıyoruz"
     
    Kadir Topbaş, yağmur yağmaması, mevsimlerin kötü gitmesi halinde gelecek için de endişelendiklerini ve buna karşı da Istrancalar'daki şu anda 4 derede daha çalışmalar yaptıklarını bildirdi.
     
    Melen Çayı'na baraj yapmanın daha uzun soluklu bir iş olduğunu ve birkaç yıl süreceğini belirten Topbaş, "İstanbullulardan su kullanımında, tüketiminde hassas davranmaları, dikkatli olmaları. Su sarfiyatını mümkün mertebe asgariye indirmelerini arzu ediyoruz" dedi.
     
    İstanbul Belediye Başkanı Topbaş, depoları önermediklerini belirtti ve "Hem hijyen noktasında, hem de ekonomik açıdan olsun doğru bir şey değil. Biz İstanbul'u susuz bırakmayacağız. Buna gayret ediyoruz. Ama İstanbul'da bizim uyarılarımıza dikkat ettiği sürece sorun yaşanmayacaktır" dedi.
     
    Topbaş, işin kolayına giderek haftada birkaç gün su kesintisi yapmak istemediklerini, şu andaki su miktarının kendilerini birkaç ay daha rahat götürebileceğini söyledi.
     
    Sonbahar yağışlarını alabilecekleri ihtimalini düşündüklerini belirten Topbaş, ancak bundan sonraki süreçte herkesin çevre bilinciyle hareket etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow