hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Yanan yer bilimsel çalışma alanı"

    Yanan yer bilimsel çalışma alanı
    expand

    Bir meslektaşıyla birlikte bilimsel çalışma yaparken orman yangınına sebebiyet veren araştırma görevlisi Bahar Dinç Durmaz, kendini savundu. Durmaz, 'yangının kendilerine tahsis edilen alanı yok ettiğini ve ormanın zaten 3-4 yıl içinde bilimsel çalışmalar kapsamında yakılacağını' öne sürdü.

    Edirne'nin Meriç ilçesinde 30 hektar alanın yanmasına yol açan Durmaz hakkında, 'taksirli orman yangınına sebebiyet vermek' suçundan soruşturma açıldı.
     
    Yangının çıkış sebebi ise bilimsel çalışma sırasında sıçrayan kıvılcımlar.
     
    Çalışmayı yapan Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi'nde görevli İsmail Baysal ve Bahar Dinç Durmaz isimli iki araştırma görevlisi.
     
    Baysal ve Durmaz'ın deney yangını çıkarma amacı, 'Türkiye orman yangınları tehlike oranları sistemi' için veri toplamaktı ve elde edilen bilgiler Durmaz'ın doktora tezinde kullanılacaktı.
     
    Savcılık 30 hektar ormanlık alana zarar veren yangınla ilgili iki araştırma görevlisi hakkında 'taksirli orman yangınına sebebiyet vermek' suçundan soruşturma başlattı.

    Ancak  araştırma görevlilerinden Bahar Dinç Durmaz'a göre olayda kendilerinin bir kusuru yok.
     
    Durmaz, "Ben şunu söylemek istiyorum bu olayda bizden kaynaklanan kasıt ihmal ve dikkatsizlik söz konusu değildir" dedi.

    Durmaz, yanan alanın Orman Genel Müdürlüğü'nce bilimsel çalışma yapmak üzere kendilerine tahsis edildiğini savunuyor.
     
    "Yanmış olan alan da zaten ilerki yıllarda yakacağımınız alanlardı" diyen Durmaz, "Talihsizlik sadece birden yanmış olması ancak biz o alanlarda ölçümler yaptığımız için bizim için yararlı veriler ortaya çıktı" diye konuştu.
     
    Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, yanan alanın uzun yıllar içerisinde ve bölge bölge kullanılması için bilimsel çalışmalar için ayrıldığını belirtti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow