hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Operasyon için iki önemli karar tarihi

    Operasyon için iki önemli karar tarihi
    expand

    Tezkerenin kabulünün ardından Ankara'nın önünde operasyon için önemli karar tarihleri var. 24 Ekim'de Milli Güvenlik Kurulu toplanacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da 5 Aralık'ta ABD'ye gidiyor.

    Irak yönetimi ise dört koldan Ankara'yı operasyon yapmamaya ikna etmeye çalışıyor.
     
    Meclis rekor oyla Irak'a sınır ötesi operasyon tezkeresini kabul etti, PKK'ya karşı bir harekata izin verdi.
     
    Hükümetin önünde ise iki seçenek var. Birincisi tezkerenin dünya basınında ve başkentlerde bıraktığı etki ile PKK'ya karşı ABD ve Irak'ın harekete geçmesini beklemek. Bağdat yönetimi ilk adım olarak Ankara'ya heyet göndermeye hazırlanıyor.
     
    Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari de PKK'ya "Ülkeyi en kısa zamanda terk edin" çağrısı yaptı.
     
    Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Irak Başbakanı Nuri El Maliki ve Irak Devlet Başkan Yardımcısı Tarık Haşimi Türkiye'yi ikna çabaları ise şimdilik sonuçsuz kaldı. Dışişleri Bakanlığı gece yarısı yaptığı bir açıklama ile Irak'ın "Türkiye'den istediğimizi aldık" sözlerini yalanladı:
     
    "Türkiye'den sınır ötesi askeri harekat yapılmayacağı güvencesi elde edildiği haberleri gerçeği yansıtmamaktadır. Meclisimiz tezkereyi kabul ederek pkk terörü ile mücadelede gereken iradeyi ortaya koymuştur."
     
    Dışişleri Sözcüsü Levent Bilman "Sınır ötesi harekat yapılmayacağı güvencesi elde edildiği haberleri gerçeği yansıtmıyor, Meclis gerekli iradeyi ortaya koydu" dedi.
     
    MGK 24 Ekim'de toplanıyor
     
    Türkiye'nin ikinci seçeneği ise operasyon. Bunun için Ankara'nın önünde kritik tarihler var.
     
    24 Ekim'de Çankaya Köşkü Abdullah Gül'ün başkanlığında ilk Milli Güvenlik Kurulu'na evsahipliği yapacak. Toplantıda tezkere sonrası durum masaya yatırılacak, Kurul üyelerine Irak'la ilgili ayrıntılı brifing verilecek.
     
    2 Kasım'da İstanbul'da Genişletilmiş Irak'a Komşu Ülkeler Toplantısı var. ABD'den İran'a kadar birçok ülkenin dışişleri bakanı Türkiye'ye gelecek tek gündem 'Irak' olacak.
     
    Bağdat'tan Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari gelecek, Başbakan Maliki ya da Cumhurbaşkanı Talabani'nin gelmesi de gündemde. Bu toplantıda da Türkiye'yi ikna çabalarının sürmesi bekleniyor.
     
    5 Kasım'da Başbakan Erdoğan ABD'ye gidecek ve ABD Başkanı George Bush'la görüşecek. Washington operasyona karşı ancak Dışişleri Bakanlığı yetkilileri Amerikan yönetiminin Türkiye'nin sabrının taştığını artık daha iyi anladığı görüşünde.
     
    Eğer hükümet operasyon için düğmeye basarsa Genelkurmay'a direktif verecek, Türk askeri için Kuzey Irak'ta nasıl operasyon yapacağını, kiminle hangi şartlarda çatışacağını belirleyen angajman kurallları hazırlanacak.
     
    Türk Silahlı Kuvvetleri'nin belirlediği hedeflere ise hükümetin emirleri doğrultusunda operasyon yapılacak.
     
    Tezkereye Meclis onayı
     
    Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kuzey Irak ile mücavir alanlara gönderilmesi için hükümete 1 yıl süreyle izin verilmesini öngören Başbakanlık tezkeresi 17 Ekim'de 19'a karşı 507 oyla TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.
     
    Oylamanın ardından bir açıklama yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Ülkemiz, milletimiz için teröre karşı mücadeleyi uluslararası bir karar olarak görenler için hayırlı olsun" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow