hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Erdal İnönü hayatını kaybetti

    Erdal İnönü hayatını kaybetti
    expand

    Eski siyasetçilerden Prof. Dr. Erdal İnönü, kanser tedavisi gördüğü ABD'nin Houston kentinde yaşamını yitirdi.

    Eski Başbakan Yardımcılarından, 2'nci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün oğlu Prof. Dr. Erdal İnönü, 81 yaşındaydı.
     
    Erdal İnönü'nün TSİ 05.00 sıralarında vefat ettiği öğrenildi.
     
    Geçtiğimiz yıl Houston'da bulunan M.D. Anderson Kanser Merkezi'ndeki tedavi gördükten sonra yurda dönen Erdal İnönü, hastalığının nüksetmesi üzerine 27 Ağustos'ta yeniden ABD'ye gitmişti.
     
    İnönü'nün yanında eşi Sevinç İnönü bulunuyordu.

    Kardeşinden açıklama

    İnönü'nün kardeşi Özden Toker, İnönü'nün vefatının ardından  Pembe Köşk'ün önünde gazetecilere açıklama yaptı.
     
    Toker, İnönü'nün her zaman için sevenlerinin hatırında yaşayacağını belirterek, "Bize söyledikleri, bize anlattıkları, yaşam tarzıyla, örnek bir insandı. Çağdaş Türkiye için ne kadar mücadele ettiyse bunu hiçbir zaman ümitsizce yapmadı" dedi.
     
    Açıklamasına, "Sizlerin de başı sağolsun" diyerek başlayan Toker, Erdal İnönü'nün politikaya girerek bütün Anadolu'yu dolaştığını ve bundan büyük mutluluk duyduğunu dile getirdi. 

    CHP'li muhalifler İnönü'yü geçen hafta ziyaret etmiş ve son fotoğraflarını çekmişti
    "Vatandaşlarla beraber, Türkiye'nin her kesiminden, her sınıfından insanlarla beraber olmaktan çok mutlu olmuştu. Bir işe yaradığına, faydalı olacağına inanmıştı" diyen Toker, herkesin kalbinde ağabeyinin yerinin başka olduğunu kaydetti.
     
    Toker, "Sizlerin vasıtasıyla Türkiye'deki bütün onu sevenlerin, hepimizin başı sağolsun.Her zaman için hatırımızda yaşayacak. Bize söyledikleri, bize anlattıkları, yaşam tarzıyla, örnek bir insandı. Çağdaş Türkiye için ne kadar mücadele ettiyse bunu hiçbir zaman ümitsizce yapmadı. Hiçbir zaman kırılmadı, hiçbir zaman 'Niye bu böyle oldu, Türkiye'nin hali neolacak?' demedi. Her zaman Türkiye'nin daha iyi olacağına inandı. Çünkü sizlere inanıyordu, gençlere güveniyordu" dedi.
     
    Vefat haberinin ardından siyasiler Pembe Köşk'e gelerek taziye ziyaretinde bulundu.

    TBMM'de saygı duruşu
     
    TBMM Genel Kurulu bugünkü çalışmalarına Erdal İnönü için saygı duruşunda bulunarak başladı.
     
    TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, İnönü'nün vefatından duyduğu üzüntüyü dile getirdikten sonra milletvekillerini Erdal İnönü anısına 1 dakikalık saygı duruşuna davet etti.
     
    Saygı duruşunun ardından yerinden söz alan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Erdal İnönü, adına rağmen 12 Eylül yönetimi tarafından veto edilerek TBMM'ye sokulmamıştır. Bu durum bile Türkiye'nin yakın bir geçmişte nasıl bir darboğazdan geçtiğini göstermektedir" dedi.
     
    Erdal İnönü'nün Türk siyasi kültürüne özel katkılar sağladığını belirterek, "Siyasetçilerin alkışlandığı ve omuzlara alındığı bir dönemde omuzlara alınmayı redderek, yere yatmış ve Türk siyasetindeki şark görüntülerine tepki göstermiştir" diye konuştu.
     
    CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol da, "CHP içindeki çalkantılı günlerde babasının yerine geçen Ecevit'i tebrik edecek kadar olgunluğa sahip bir insandı Erdal İnönü" ifadesini kullandı.
     
    DSP Ankara Milletvekili Emrehan Halıcı da, "İnönü, Türkiye'ye örnek oldu, olmaya da devam edecek" dedi.
     
    MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, "Türk siyasetine özgünlük ve derinlik kazandırmış bir insanı kaybettik" diye konuştu.
     
    DTP Muş Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Sırrı Sakık da, "Kendisi maalesef siyaseten kuşatma altındaydı. Türkiye'yi özgürleştirecek çok şeyler yaptı. Biz 24 milletvekili ile zamanında hazırladığımız bir projeyi korkarak yanına götürdük ama o cebinden kalemini çıkararak '25'nci imzayı ben atayım' dedi" diye konuştu.
     
    Erdal İnönü 4 Kasım'da toprağa verilecek
     
    Erdal İnönü'nün cenazesi, yarın yerel saatle akşam saatlerinde New York üzerinden Türkiye'ye getirilecek.
     
    Prof. Dr.Erdal İnönü için 3 Kasım Cumartesi günü TBMM'de devlet töreni düzenlenecek. İnönü'nün cenazesi, 4 Kasım Pazar günü İstanbul'da toprağa verilecek.
     
    İnönü ailesine göre, tedavi gördüğü ABD'de vefat eden Erdal İnönü'nün cenazesi 2 Kasım Cuma günü akşam saatlerinde Türk Hava Yolları'nın tarifeli uçağıyla Ankara'ya getirilecek.
     
    İnönü'nün cenazesi, GATA'da bekletilecek. Erdal İnönü için ilk tören 3 Kasım Cumartesi günü saat 11.00'de TBMM'de yapılacak.
     
    İnönü'nün naaşı devlet töreninin ardından, doğduğu Pembe Köşk'ün bahçesine getirilecek. İnönü için burada da bir tören gerçekleştirilecek.
     
    Daha sonra eşi Sevinç İnönü'nün isteği doğrultusunda İstanbul'a götürülecek olan İnönü'nün cenazesi, 4 Kasım Pazar günü Teşvikiye Camii'nde kılınacak öğle namazının ardından Zincirlikuyu'daki aile kabristanında toprağa verilecek.
     
    İNÖNÜ'NÜN ARDINDAN...
     
    Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Erdal İnönü'nün vefatı nedeniyle eşi Sevinç İnönü'yü telefonla arayarak üzüntülerini bildirdi ve başsağlığı diledi. Gül, vefatı siyaset ve bilim dünyası için büyük bir kayıp olarak niteledi.
     
    Erdal İnönü'nün, kendine has çizgisi ve üslubu, ilkeli ve dürüst siyaset anlayışı, esprili kişiliği ve alçakgönüllülüğüyle her zaman örnek olduğunu kaydeden Gül, "Türk milleti, siyasetçi, devlet adamı ve bilimadamı kimliğiyle, ülkemize önemli hizmetlerde bulunan Erdal İnönü'yü her zaman saygıyla hatırlayacaktır" dedi.

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Milletimizin yetiştirdiği müstesna bilim ve siyaset adamlarından sayın Erdal İnönü'nün, tedavi gördüğü ABD'de vefatını büyük bir teessürle öğrenmiş bulunuyorum. Saygın kişiliği ile bulunduğu görevlerde ülkesine ve milletine değerli hizmetlerde bulunan Erdal İnönü'ye rahmet, kederli ailesine ve milletimize başsağlığı diliyorum" açıklamasını yaptı.
     
    TBMM Başkanı Köksal Toptan, "Erdal İnönü'nün üslubu keşke Türk siyasetinde egemen olabilse, onun hoşgörüsü Türk siyasetinde herkes tarafından benimsenen ilkeler olabilse, espri ve hiciv gücü keşke Türk siyasetinde yer alabilse. Son yıllarda bu özellikleri, üzülerek ifade etmek isterim ki, Türk siyaseti ciddi oranda kaybetti. Siyasette, sevgiyi, hoşgörüyü, espriyi, şakayı kaybediyoruz. Bunların hepsi sayın Erdal İnönü'de vardı" dedi.
     
    Toptan, İnönü ile 5 gün önce ABD'den telefonla konuştuğunu belirterek, "Sesi çok güzel geliyordu, bana umut vermişti" diye konuştu.
     


    CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, "Onurlu kimlik ve kişiliği, siyasetteki duruşu, bilim dünyasına katkılarıyla her kesimin sevgi ve saygısını kazanmış olan Erdal İnönü'nün yaşamını yitirdiğini büyük bir üzüntüyle öğrendim... Kendisine özgü mizah duygusu ve gürültüsüz, gösterişsiz bir üslup içinde sebatkar ve kararlı takipçiliğiyle bütünleşen siyasi kimliğiyle hep hatırlanacak ve unutulmayacak olan Erdal İnönü'ye rahmet, İnönü ailesiyle ülkemize başsağlığı ve sabır diliyorum" diye konuştu.
     
    9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, "Türkiye'nin çok zor bir döneminde beraber siyasette bulunduk. Sağduyusuna, serinkanlılığına, vatanperverliğine şahit oldum. Doldurulması güç bir boşluk bırakmıştır. Ailesine, kendisini sevenlere, milletimize başsağlığı ve merhum İnönü'ye de Allah'tan rahmet diliyorum" dedi.
     
    Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve eşi Filiz Büyükanıt, ABD'de bulunan Sevinç İnönü'yü telefonla arayarak başsağlığı dileklerini iletti.
     
    KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer, "Saygın bir bilim adamı kimliği yanı sıra sosyal demokrasiye ve Türkiye Cumhuriyeti'nin demokratikleşme sürecine katkısı olan ve yalnız siyasi değil devlet adamı kimliği ile mütevazılığı ve etik değerlere bağlılığıyla siyaset dünyasına farklılığı ve güzelliği taşımış olan Prof. Dr. Sayın Erdal İnönü'nün vefatından dolayı derin bir üzüntü duydum" dedi.
     
    DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, "ABD'de bir süredir tedavi gören, ülkemizin çok değerli bilim, devlet ve siyaset adamlarından Prof. Dr. Erdal İnönü'nün vefatından derin üzüntü duydum. Üstün özellikleriyle her zaman kalbimizdeki yerini koruyacak olan merhum İnönü hiçbir zaman unutulmayacak ve hep saygıyla, sevgiyle anılacaktır" şeklinde konuştu.
     
    Eski TBMM Başkanı Hikmet Çetin, "Çok büyük bir kayıp. Erdal İnönü'nün yerinin doldurulamayacağı görüşündeyim. Hepimizin başı sağolsun" diye konuştu.

    MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Değerli bilim ve fikir adamı olmasının yanı sıra, Türk siyasetinde ve devlet hayatında iz bırakan bir şahsiyet olan merhum İnönü'ye yüce Allah'tan rahmet, ailesine, bilim dünyasına ve aziz milletimize başsağlığı dileklerimi sunuyorum" dedi.

    SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, "Sayın Erdal İnönü, 12 Eylül sonrasında Türkiye'nin içerisine düştüğü karanlığın yenilmesinde, makus talihinin değişmesinde çok önemli görevler yapmış bir devlet adamıdır. Türkiye'nin sosyal demokratları, onun önderliğinde Sosyaldemokrat Halkçı Parti'yi şekillendirerek demokrasiyi ve özgürlükleri yeniden kazanmak için Türkiye halkına öncülük etmişlerdir" dedi.

    ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, "İnönü, demokrat ve güven veren bir insan olarak kendine has üslubu, dürüst siyaset anlayışı, esprili kişiliği ve alçak gönüllüğü ile farklı bir politik kültürün temsilcilerinden olmuştur. Türk siyasetinin saygınve sevimli simalarından İnönü sadece siyaset değil, bilim dünyası içinde büyük bir kayıptır" açıklamasında bulundu.

    ANAVATAN Genel Başkanı Erkan Mumcu, "Bugün milletimiz, çok değerli bir varlığını yitirmiştir. Milletimizin başı sağ olsun. Siyaset gibi çoğu zaman her şeyin tek düzeleşebildiği biralanda standart dışı, özgün bir var oluş ortaya koyabilen özel bir şahsiyettir Erdal İnönü... Bence bugünün Türkiyesi için fazla, yarının Türkiyesi için çok gerekliydi. İyi adamdı... Hepsinden öteye, adamlığından kuşku bırakmayacak bir hayat yaşadı" ifadesini kullandı.

    BBP Genel Başkanı ve Sivas Milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu, "Onun renkli siyasi yaşamı, devlet adamlığı ve hayatı ile ilgili çok şey söylenecektir. Siyasi duruşunda ilkeli, ilişkilerinde nezaket sahibiydi. Gösterişsiz ve sade bir yaşantısı vardı" ifadesini kullandı.
     
    Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.Tosun Terzioğlu, "Alışılagelmiş bir insan, alışılagelmiş bir siyasetçi değildi. Zeki ve bilge bir insandı. Hangi görevde olursa olsun alçak gönüllüydü. Görevine, kendisinden daha fazla önem verirdi" dedi.
     
    Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Rektörü Prof.Dr. Ayşe Soysal, "Erdal bey hem bir devlet adamı, hem de bir bilim insanıydı. Bunların ikisi birden bir arada seyrek oluyor. Bilim insanı kimliğini, bilim insanının tevazu ve sükunetini politik ortama dataşıyan, saygı duyduğum bir insandı. Erdal beyi hep özleyeceğim" dedi.

    Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, "İnönü, siyasette ahlak ve erdemin timsali olarak hafızalardan hiç silinmeyecektir. Kendisiyle birlikte aynı parlamentoda görev yapmış olmak, aynı dünya görüşünü paylaşmak, onun eşsiz deneyimlerinden yararlanmış olmak bizim için sevindirici olan tek tesellidir. Vefatından birkaç gün önce kendisini ABD'de tedavi gördüğü hastanede ziyaret ettim. Son günlerinde bile ülkemiz ve dünya gündemini yakından takip ettiğini gördüm" ifadesini kullandı.
     
    Eski Kültür Bakanı Fikri Sağlar, "Türkiye'ye demokrasiye inanmış bir bilim adamını, biz yanyana solukladığımız, mücadele ettiğimiz dostumuzu kaybettik" dedi.

    DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, eski başbakan yardımcılarından Prof. Dr. Erdal İnönü'nün vefatıyla, "konfederasyonun değerli bir emek dostunu kaybettiğini" bildirdi.

    Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, "İlkeli, saygın ve uzlaşmacı bir politikacı olan Sayın İnönü'nün aramızdan ayrılışı, ülkemiz için çok acı bir kayıptır" dedi.
     
    Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), "İnönü, devlet adamı, bilim adamı ve siyasetçi olarak gönüllerde tahtkurmuş bir isimdi. Türkiye ondan çok şey öğrendi. Başta Sevinç İnönü olmak üzere, ailesinin ve tüm Türkiye'nin başı sağolsun" açıklamasında bulundu.
     
    Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray kulüpleri de, başsağlığı mesajı yayınladı.

    ERDAL İNÖNÜ KİMDİR?
     
    İsmet İnönü'nün oğlu olan Prof. Dr. Erdal İnönü, 1926'da Ankara'da doğdu. Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü'nü bitirdi, California Institute of Tecnology'de master ve doktora yaptı
     
    İngilizce ve Fransızca bilen İnönü, fizik alanında Ankara Üniversitesi, ODTÜ ve Boğaziçi Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yaptı.

    ODTÜ Rektörlüğü de yapan İnönü, TÜBİTAK Bilim Kurulu, AEK, UNESCO Yürütme Kurulu Üyesi, TÜBİTAK Temel Bilimler Araştırma Enstitüsü Müdürü olarak görev yaptı.
     
    17 (Ara Seçim), 18 ve 19'uncu Dönem İzmir milletvekilliği yaptı. Sosyaldemokrat Halkçı Parti Genel Başkanlığı'nı yürüten İnönü, devlet bakanı ve başbakan yardımcısı, başbakan vekili görevlerinde bulundu.
     
    Evli olan Erdal İnönü bir süredir ABD'de kanser tedavisi görüyordu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow