hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mardin'de bir papaz kaçırıldı

    Mardinde bir papaz kaçırıldı
    expand

    Mardin'in Midyat ilçesinde Süryani bir rahibin fidye için kaçırıldığı iddia edildi. Barıştepe köyünün papazı Edip Savcı'nın aracı, görev yaptığı kilisenin yakınında terk edilmiş halde bulundu.

    Papazın fidye için kaçırıldığı ve 300 bin euro istendiği ileri sürüldü.
     
    Olayın ardından, bilgilerine başvurulmak üzere aralarında köy muhtarı ve oğlunun da bulunduğu 3 kişi gözaltına alındı.
     
    Midyat'a bağlı Barıştepe köyü, Mor Yakup Manastırı'nda görev yapan Edip Savcı adlı Süryani rahip, aracıyla Midyat'tan köyüne dönerken kaçırıldı. Papazın boş aracını köylüler buldu.

    Midyat Belediye Başkanı Şehmus Nâsıroğlu, Savcı'yı kaçıran kişilerin rahibin telefonundan Deyrul-Zafaran Manastırı Başpapazı Gabriel Akkurt'u arayarak, 300 bin euro fidye istediklerini söyledi.
     
    Nâsıroğlu, bu kişilerin bir süre sonra yine aynı numaradan "300 bin euroyu getirmezseniz rahibi öldürürüz" şeklinde yazılı mesaj gönderdiklerini belirtti.
     
    Olayı kınayan İçişleri Bakanı Beşir Atalay, "Konunun üzerindeyiz. Bütün ihtimam gösteriliyor" dedi.

    Jandarma Genel Komutanı'nın ve Emniyet Genel Müdürü'nün olayla bizzat ilgilendiklerini belirten Bakan Atalay, savcılığın da olaya el koyduğunu ifade etti.
     
    Kriz masası oluşturuldu
     
    Mardin Valisi Mehmet Kılıçlar da, kriz masası oluşturduklarını söyledi, "Şu anda olayın siyasi veya ideolojik olduğunu gösteren bir bulgu yok" dedi.

    Süryanilerle Müslümanların yüzyıllardır birlikte kardeşçe yaşadıklarını söyleyen Vali Kılıçlar, bu tür olayların kardeşliği ve huzuru bozmaya yetmeyeceğini söyledi.
     
    Bu olayın iğrenç ve çirkin olduğunu kaydeden Kılıçlar, "Sadece Mardin değil, çevre iller, Ankara ile teknik ve insani imkanlarımızı kullanarak en kısa zamanda olayı çözmeye çalışıyoruz" dedi.
     
    Süryani rahip Edip Savcı 1980 yılından itibaren Barıştepe köyündeki Mor Yakup Manastırı'nda ruhani görevini sürdürüyordu.
     
    Olaya tepkiler...
     
    Mardin'in Midyat ilçesi Barıştepe köyündeki Mor Yakup Manastırı rahibi Edip Savcı'nın kaçırılmasıyla ilgili tepkiler ise sürüyor.
     
    * Diyanet İşleri Başkanlığı, "Yüce dinimiz, hangi inanca mensup olursa olsun din adamlarına zarar verilmesini kabul etmez" açıklamasında bulundu.

    * Turabdin Metropoliti Mor Timateos Samuel Aktaş, rahip Edip Savcı'nın kaçırılmasıyla ile ilgili olarak, güvenlik güçlerinin olayı aydınlatmaya çalıştığını bildirdi.
     
    * Mardin Müftüsü Mehmet Kızılkaya da, bu olayın yüzyıllardır Mardin'de barış ve kardeşçe yaşayan bütün toplumu derinden üzdüğünü kaydetti. Bu tür olayların, İslam dininde yeri olmadığının herkes tarafından bilindiğini ifade eden Kızılkaya, "İlimizdeki barış ve huzur ortamını bozmaya yönelik bu müessif olayı nefretle kınıyorum" dedi.
     
    * Adıyaman Mor Petrus-Mor Paulus Kilisesi Metropoliti Melki Ürek de, bugüne kadar bir din adamının kaçırılmasına ilk defa tanık olduklarını söyledi. Türkiye'de böyle bir olayın yaşanmasına anlam veremediğini ifade eden Ürek, "Bu utanılacak bir olaydır. Henüz hiçbir bilgiye sahip değiliz. Kim ya da kimler ne amaçla kaçırdı, bir örgüt bağlantısı ya da bir şeyler var mı bilmiyoruz, ama yaşadığımız bu olayı bütün cemaatimiz kınıyor" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow