hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mardin'de kaçırılan rahip serbest bırakıldı

    Mardinde kaçırılan rahip serbest bırakıldı
    expand

    İki gün önce Mardin'in Midyat ilçesinde fidye için kaçırıldığı iddia edilen Süryani rahip Edip Savcı Batman kent merkezinde serbest bırakıldı.

    Batman Vali Vekili Aziz Mercan, Barıştepe köyündeki Mor Yakup Manastırı rahibi Savcı'nın serbest bırakıldıktan sonra Şirinevler mahallesindeki bir işyerine sığındığını ve işyerinden yakınlarını aradığını söyledi.
     
    Daha sonra rahip Savcı'nın Jandarma Bölge Komutanlığı ekiplerince söz konusu işyerinden alındığını kaydeden Mercan, rahibin Jandarma Bölge Komutanlığı'na götürüldüğünü, ardından Mardin'e gönderileceğini bildirdi.
     
    Bu arada Mor Yakup Manastırı rahibi Edip Savcı, ifadesi alınmak üzere Batman Cumhuriyet Başsavcılığı'na getirildi.
     
    Rahipı, ifadesinin ardından, Emniyet Müdürlüğü ekipleriyle birlikte adliye binasından ayrıldı. Basın mensuplarının sorularını yanıtlamayan rahip Savcı'nın Midyat'a gönderileceği bildirildi.
     
    Rahip Savcı'nın serbest kalmasına ilişkin olarak, olayın faillerinin yakalanması için çok yönlü soruşturmanın sürdüğünü söyleyen Mercan, Savcı'nın sağlık durumunun iyi olduğunu belirtti.
     
    İsmi öğrenilemeyen işyeri sahibi de ifadesine başvurulmak üzere jandarma ekiplerince götürüldü.
     
    Valilik açıklamasından önce, Süryani Turabdin Mor Gabriel Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Kuryakos Ergün, rahip Savcı'nın telefonla kendilerini arayarak Batman'da serbest bırakıldığını bildirdiğini söylemişti.
     
    İçişleri Bakanlığı devrede
     
    İçişleri Bakanlığı'ndan, rahip Edip Savcı'nın "Batman'da serbest bırakıldığını ve İl Jandarma Komutanlığı tarafından teslim alındığını" doğruladı.
     
    Bakanlık'tan yapılan yazılı açıklamada, "2 Kasım tarihinde Mardin ili Midyat ilçesinde kaçırılan, Midyat ilçesi Barıştepe köyü Mor Yakup Manastırı Rahibi Edip Savcı'nın kurtarılması için güvenlik güçlerimiz her türlü teknik imkanı da kullanarak, olayın akabinde çok yoğun bir çalışma içerisine girmişlerdir.Rahip Edip Savcı, bugün saat 12.20 civarında Batman ilimizde serbest bırakılmış ve Batman İl Jandarma Komutanlığı tarafından teslim alınmıştır" ifadesini kullandı.
     
    Erdoğan aradı

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, rahibin serbest bırakıldığı haberi üzerine Deyrul Umur Manastırı Metropoliti'ni arayarak geçmiş olsun dileğinde bulundu.
     
    Metropolit Samuel Aktaş, Başbakan Erdoğan'ın aramasına çok sevindiğini belirterek, "Çok sevindim. Sayın Başbakan geçmiş olsun dileğinde bulunduktan sonra 'selamlarımı Süryani cemaatine iletin' dedi. Daha sonra Diyarbakır Jandarma Asayiş Komutanı Tuğgeneral Celal Çıtak da arayarak geçmiş olsun dileğinde bulundu. Bizimle sevincimizi paylaşan herkese teşekkür ediyorum" dedi.
     
    Büyük sevincin yaşandığı manastırdan köylülere şeker dağıtıldı.

    28 Kasım'da kaçırılmıştı
     
    Midyat'a bağlı Barıştepe köyü, Mor Yakup Manastırı'nda görev yapan Edip Savcı adlı Süryani rahip, aracıyla Midyat'tan köyüne dönerken kaçırılmıştı.
     
    Olayın ardından, bilgilerine başvurulmak üzere aralarında köy muhtarı ve oğlunun da bulunduğu 3 kişi gözaltına alınırken, rahibin fidye için kaçırıldığı ve 300 bin euro istendiği ileri sürülmüştü.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow