hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    'Ümraniye' soruşturmasında Hablemitoğlu izi

    Ümraniye soruşturmasında Hablemitoğlu izi
    expand

    Ümraniye'de ele geçirilen el bombalarıyla aynı seriden olan 2 el bombasıyla geçen yıl İzmir'de gerçekleşen saldırıda öldürülen kişinin, Necip Hablemitoğlu cinayetiyle ilgili olarak sorgulanıp serbest bırakıldığı ortaya çıktı.

    Bu gelişme üzerine Ümraniye'de bulunan el bombalarıyla ilgili soruşturmayı yürüten savcılık, Necip Hablemitoğlu cinayetin dosyası ile İzmir'deki bombalı saldırı dosyasını da incelemeye aldı.
     
    İstanbul Ümraniye'de bir gecekonduda ele geçirilen 27 adet el bombasına ilişkin yürütülen soruşturmada Hablemitoğlu cinayetinin dosyası inceleniyor.
     
    Ümraniye'de bir gecekonduda 27 adet el bombası bulunması üstelik bunların eski bir askere ait olduğu iddiası kamuoyunda büyük yankı uyandırmıştı.
     
    Ele geçirilen 18'i MKE yapımı, yedisi DM 41 NATO standardı ve iki tanesi de Alman yapımı olan 27 el bombasına ilişkin yürütülen soruşturmada eski astsubay Oktay Yıldırım, emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin ve yazar Ergün Poyraz ile birlikte 13 kişi tutuklanmıştı.

    Belgeler devlet sırrı
     
    Günden güne derinleşen soruşturmada ele geçirilen el bombalarının Cumhuriyet gazetesine atılan ve İzmir'de bir kişinin ölümü 11 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan olayda kullanılan 2 el bombasıyla aynı seriden olduğu anlaşıldı.
     
    Savcılık bir yandan bu olayları araştırırken diğer yandan "Terör örgütüne üye olmak ve devletin gizli belgelerini ele geçirmek suçlarından" tutuklanan Ergün Poyraz'ın evinden bulunan "gizli" belgeleri inceleme altına aldı.
     
    Ele geçen bilgi ve belgelerin "devlet sırrı' olup olmadığı hususunun araştırılması için Genelkurmay Başkanlığ'na yazı yazıldı. Bunların bir kısmının "devlet sırrı" niteliğinde olduğu öğrenildi.

    Ümraniye'deki bombalarının serisindeki el bombalarıyla öldürülen kişi Necip Hablemitoğlu cinayetinde sorgulandı.

    İzmir-Alsancak'ta bir kafeteryaya atılan iki el bombası olayını inceleyen savcılık, bu olayda ölen İbrahim Çiftçi'nin Dr. Necip Hablemitoğlu suikasti soruşturmasını yürüten Ankara DGM Cumhuriyet Savcısı Cengiz Köksal tarafından "seri katil" olarak tanınan Durmuş Anucin'in itirafları üzerine,sorgulanıp serbest bırakılan İbrahim Çiftçi ile aynı kişi olduğunu tespit etti.

    Anucin ne demişti?

    Yargılandığı bir cinayet davasında ifade veren Durmuş Anucin, Hablemitoğlu cinayetini, 1986 yılında İmralı Cezaevi'nden tanıdığı ve İzmir'de 'baba' olarak bilinen İbrahim Çiftçi ile  gerçekleştirdiğini iddia etmiş "ancak cinayet esnasında çiftçi yanımda değildi. Ankara'ya kadar gelmişti. Beni kullananlar, beni yakalatmasını da başardılar. Parayı bilerek İstanbul'daki bankaya gönderip beni yakalattılar" diye konuşmuştu.
     
    Mahkeme heyeti, Anucin'in, Dr. Hablemitoğlu suikastı ve diğer olaylara ilişkin sözlerini tutanağa yazdırdı.

    Hablemitoğlu dosyası inceleniyor

    Bunun üzerine İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan el bombalı saldırıya ilişkin evraklar, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan ise Hablemitoğlu cinayetine ilişkin sürdürülen soruşturma dosyası istendi.
     
    Cumhuriyet gazetesinin bombalanması, İzmir'de bir kafeye bomba atılması, Danıştay saldırısı ve Hablemitoğlu cinayeti dosyası gibi birbirinden önemli olayların adının geçtiği soruşturmada sona yaklaşıldığı öğrenildi.
     
    2002 yılında öldürülmüştü
     
    Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu, 18 Aralık 2002'de evinin önünde uğradığı suikast sonucu yaşamını yitirmişti.
     
    Fethullah Gülen davası ve Alman Vakıfları’yla ilgili davaya dayanak oluşturan çalışmalarıyla ünlenen Hablemitoğlu "sol gözüne isabet eden" 9 mm. çapındaki merminin beyninde yarattığı tahribat sonucu olay yerinde öldü.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow