hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Eruç Pasifik için ikinci kez demir aldı

    Eruç Pasifik için ikinci kez demir aldı
    expand

    Atlas Okyanusu'nu kürek çekerek geçen ilk Türk olma unvanını elinde bulunduran Erden Eruç, Pasifik Okyanusu'nu kürekle geçmek için ikinci kez demir aldı.

    Yaklaşık bir ay önce San Fransisko'dan ilk çıkış denemesini yapan Eruç, ani rüzgar artışının kendisini karaya sürüklemesi nedeniyle çekici yardımıyla başlangıç noktasına dönmüştü.
     
    Eruç, bir aylık bekleyişten sonra hava, rüzgar ve akıntı koşullarının düzelmesinin ardından, kürekle Pasifik geçişi için Bodega Bay'den denize açıldı.
     
    'Altı Zirve' projesi kapsamında 6 kıta arasındaki okyanusları kürek çekerek geçip, yine sadece kas gücü kullanarak altı kıtanın en yüksek zirvelerine çıkmayı planlayan Erden Eruç, proje kapsamında ABD'den Avustralya'ya kadar kürek çekerek Pasifik Okyanusu'nu geçmeyi deneyecek.
     
    Sekiz ay sürecek
     
    Eruç'un, Pasifik Okyanusu'nu geçip Avustralya'ya ulaşmayı deneyeceği yolculuğunun tahminen sekiz ay süreceği kaydedildi.
     
    Kas gücüyle 6 bin 700 deniz mili (12 bin 400 km) mesafe kat edeceği belirtilen Eruç'un okyanus geçişleri için özel olarak tasarlanan teknesinde sekiz aylık yiyecek, su kaynatmak üzere yakıt, deniz suyundan tuzu arıtarak tatlı su üretecek elektrikli bir su cihazı ve bütün elektrikli aksamı çalıştıracak aküleri şarj eden güneş panelleri yer alıyor.

    'Altı Zirve' 
       
    Dünyada ilk kez gerçekleştirilecek olan kas gücüne dayalı 'Altı Zirve' projesinin de yaratıcısı olan Erden Eruç, toplam 6 yıl sürecek bu proje kapsamında 6 kıta arasındaki okyanuslarda kürek çekerek ilerleyecek, bisiklete binecek ve Güney Kutbu hariç her kıtanın en yüksek zirvesine tırmanacak.
       
    'Altı Zirve' projesi sırasında, Around-n-Over Vakfı tarafından haber ve eğitim içerikli bilgi paylaşımı sağlanarak, insanoğlunun sadece kendi gücüne dayanarak doğayla mücadelesi sergilenecek.
       
    2003 yılında Seattle'dan bisikletle yola çıkıp, Alaska'daki McKinley (Denali) zirvesine ulaşarak 'Altı Zirve' projesinin ilk çıkışını tamamlayan Eruç'un, diğer zirvelere ulaşmak için planladığı takvim şöyle:
       
    ''Temmuz 2007, Pasifik Okyanusu'nu kürekle geçmek üzere San Francisco'dan demir alış, 2008 baharında Pasifik Okyanusu geçişini tamamlayarak Avustralya'ya varış, kıtanın en yüksek noktası Kosciuzko Dağı'na tırmanış,
     
    2009 yılı nisan ayında Avustralya'nın batısındaki Geraldton Limanı'ndan Hint Okyanusu'na açılış, Hindistan kıyılarına varış ve Nepal'e doğru bisiklet yolculuğu, sonbaharda Everest'e tırmanış, 2010'da Pakistan, İran, Azerbaycan üzerinden Gürcistan-Rus sınırındaki Avrupa'nın en yüksek noktası olan Elbrus Dağı'na tırmanış,
     
    Türkiye, Suriye, Ürdün, Mısır, Sudan ve Kenya üzerinden geçerek Tanzanya'daki Afrika'nın en yüksek zirvesi Kilimanjaro'ya gidiş ve tırmanış, 2011'de Tanzanya'dan Namibya'ya kadar bisikletle gittikten sonra Brezilya'ya doğru güney Atlas Okyanusu'nu geçiş,
     
    Güney Amerika'nın en yüksek noktası Arjantin'deki Aconcagua Dağı'na tırmanış, 2012 yılı başında eve (Seattle'a) dönüş.''
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow