Azerbaycan'da gelecek 5 yıl görev yapacak Cumhurbaşkanı'nı belirleyecek seçimlerde oy verme süreci TSİ 06.00'da başladı.
Halen görev başında olan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, oy kullanmaya eşi Mehriban Aliyeva ile birlikte geldi.
Bakü'nün Sebail ilçesi 6 numaralı seçim sandığının bulunduğu ilköğretim okuluna öğle saatlerinde gelen Aliyev ve eşinin kimlikleri sandık görevlileri tarafından kontrol edildi. Daha sonra oy kulübesine geçen Aliyev ve eşi, sandık başına da birlikte gelerek oylarını kullandı.
Aliyev ve eşinin oy kullandığı sandık başında Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ile Türkiye'den gelen Marmara Grubu Vakfı gözlemcileri başta olmak üzere, çok sayıda yerli ve yabancı gözlemcinin bulunduğu dikkati çekti.
Bakü'de seçimlerin sakin bir havada geçtiği gözlenirken, önceki seçimlerde sıklıkla görülen sandık başı tartışmalarına ve itirazlara da rastlanmadı.
Sabahın erken saatlerinde sandık başları sakin görünürken, öğle saatlerine doğru oy kullanmaya gelenler giderek arttı.
Katılım oranı yüzde 53Azerbaycan Merkez Seçim Komisyonu (MSK), 5 yıl görev yapacak olan cumhurbaşkanının seçiminde katılım oranının yerel saatle 16.00'da yüzde 53.10'a ulaştığını bildirdi.
Ombusdman Elmira Süleymanova da gazetecilere yaptığı açıklamada, seçim süreciyle ilgili yasa dışı veya usulsüz işlem konularında herhangi bir şikayet olmadığını, oy verme işlemlerinin gerektiği şekilde, yasa ve düzenlemelere uygun olarak devam ettiğini söyledi.
Oy verme işleminin yerel saatle 19.00'da, resmi olmayan ilk sonuçların ise akşam açıklanması bekleniyor. Uluslararası gözlemcilerin seçim süreciyle ilgili izlenimlerini bu akşam ve yarın sabah yapmaları öngörülüyor.
Ülkede ilk kez yapılan bir uygulamayla 500 oy kullanma merkezinde kurulan kameralar aracılığıyla oy kullanma ve sayım süreci internetten izlenebilecek. Bunun için www.msk.gov.az adresindeki "canlı müşahide" başlığını seçmek gerekiyor.
Azerbaycan'daki 6'ncı Cumhurbaşkanlığı seçimlerine şimdiki Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ümit Partisi Başkanı İkbal Ağazade, Büyük Kuruluş Partisi Başkanı Fazıl Gazanferoğlu Mustafayev, bağımsız aday Gulamhüseyin Alibeyli, Liberal Demokratik Parti Başkanı Fuad Aliyev, Bütün
Azerbaycan Halk Cephesi Partisi Başkanı Kudret Hasanguliyev ve Musasır Müsavat Partisi Başkanı Hafız Hacıyev olmak üzere 7 aday katılıyor.
Müsavat Partisi ve Halk Cephesi (AHCP) başta olmak üzere ülkenin önde gelen muhalefet partileri ise koşulların demokratik olmadığı gerekçesiyle seçimlere katılmayacaklarını daha önce açıklamıştı.