hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Erdoğan Cenevre'de CERN'ü gezdi

    Erdoğan Cenevrede CERNü gezdi
    expand

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD'deki temaslarının ardından Cenevre'ye geldi.

    Başbakan Erdoğan, Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi'ni (CERN) ziyaret etti. Erdoğan ve aralarında Devlet Bakanı Mehmet Aydın ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Egemen Bağış'ın da bulunduğu heyet, enstitüde, CERN direktörü Robert Aymar tarafından karşılandı.

    Merkezde yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Aymar, uluslararası bir anlaşmayla kurulan enstitüde 2329 kişilik personelin çalıştığını, 2007 yılı bütçesinin 610 milyon euro olduğunu söyledi.

    Aymar, Türkiye'nin de ABD, AB Komisyonu, Rusya, Japonya, Hindistan ve İsrail ile birlikte merkezdeki önde gelen gözlemciler arasında yer aldığını kaydetti.

    Aymar, 100 kadar Türk araştırmacının enstitüye katkıda bulunduğunu ifade etti.

    Kontrol odasını da gezen Erdoğan'a, enstitüde çalışan Türk araştırmacılar Dr. Bilge Demirköz ve Dr. Gökhan Ünel tarafından, kozmik ışınları izleyen ve kaydını tutan birimle ilgili bilgi verildi.

    Başbakan Erdoğan, enstitü görevlilerince deney yapılan alanı ve ana hızlandırıcı tüneli de gezdi.

    CERN'i ziyaret eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, onur defterini imzaladı.

    Recep Tayyip Erdoğan, onur defterine, "Türkiye, 1956'dan bu yana gözlemci statüsünde CERN ile yakın işbirliği içindedir. Türk bilim adamlarının çeşitli projelerde görev almalarının hem CERN hem Türkiye için önemli bir fırsat oluşturduğunu düşünüyorum" diye yazdı.

    Erdoğan, yazısını, mevcut işbirliğimizi sürdürme ve daha da güçlendirme isteğinde olduğumuzu ifade etmek isterim. Büyük Hadron Çarpıştırıcısı deneyi başta olmak üzere merkezin bugüne kadar yaptığı çalışmaların bilime yeni ufuklar açacağına ve insanlığa hizmet edeceğine inanıyorum" diye sürdürdü.

    Başbakan, kendisine merkez hakkında bilgi veren CERN Genel Müdürü Robert Aymar'a, ziyaretin anısına işlemeli bir tabak verdi. Aymar da Erdoğan'a sanal bellek kartı ve kalem hediye etti.

    Erdoğan, daha sonra enstitüde çalışan, Kaliforniya Üniversitesi'nden Türk bilim adamı Prof. Dr. Samim Erkan tarafından merkezde diğer Türk bilim adamları ve öğrencilerle tanıştırıldı.

    Erdoğan, buradaki konuşmasında, AK Parti hükümetinin ARGE'ye büyük önem verdiğini vurgulayarak, "Bizden önceki dönemlerde hükümetlerin öncelikleri arasında AR-GE yoktu. Biz, AR-GE harcamalarını büyük ölçüde artırdık. Hedefimiz 2013'e kadar harcamaların GSMH'ye oranını yüzde 2'ye çıkarmak" diye konuştu.

    Erdoğan, özel sektörün ARGE'ye kamu kadar önem vermemesinden de yakınarak, "Hazıra konmak istiyorlar. Onları da teşvik ediyoruz" dedi.

    Erdoğan, yarın, Birleşmiş Milletler binasının "İnsan Hakları ve Medeniyetler İttifakı Salonu" adıyla anılacak 20 numaralı salonunun açılış törenine katılacak.

    Erdoğan, Washington'da, ABD Başkanı George W. Bush'un ev sahipliğinde gerçekleştirilen G-20 zirvesine Türkiye'yi temsilen katılmıştı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow