hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hristofyas: "Dikenli konular var"

    Hristofyas: Dikenli konular var
    expand

    KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, bugün 12. kez bir araya geldi. Talat, müzakerelerde iyimser olmamak için şu an için bir neden olmadığını belirtirken, Hristofyas ise, "iki taraf arasında çözüm bekleyen dikenli konular bulunduğunu" söyledi.

    Talat ile Hristofyas'ın kapsamlı Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde yaptığı görüşme sona erdi.

    Kıbrıs sorununa kapsamlı çözüm bulmak amacıyla 11 Eylül'de başlayan görüşmelerde "Yönetim ve Güç Paylaşımı" ana başlığı altındaki konuları müzakere eden taraflar, aynı konuyu görüşmeye 2009'da da devam edecek.

    Bu yıl müzakerelerle ilgili son görüşme 22 Aralık Pazartesi günü yapılacak. 24 ve 29 Aralık için planlanan görüşmeler ise BM yetkilileri o tarihlerde adada olmayacağı için yapılmayacak.

    Talat'ın açıklaması

    KKTC Cumhurbaşkanı Talat, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'la bugünkü görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanlığına dönüşünde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

    Bugünkü görüşmede, federal hükümette "dış ilişkiler" konusunu ele aldıklarını ifade eden Talat, "Hem onlar hem biz sunumlarımızı yaptık, haftaya devam ediyoruz" dedi.

    "Dış ilişkiler konusunun çok kapsamlı bir konu ve ortak yapının da oldukça önemli bir fonksiyonu olduğunu" kaydeden Talat, dış ilişkilerin federal yetkiler arasında olduğunu ama kurucu devletlerle de bağı olduğunu belirtti.

    Anlaşılan ve anlaşılmayan konular olduğunu söyleyen Talat, "Dış ilişkiler federal hükümetin yetkisi olunca, doğaldır ki bazı düzenlemelere ihtiyaç var. Kurucu devletlerle yapılacak işbirliği anlaşmalarına ihtiyaç var. Bir uluslararası anlaşmanın nasıl yapılacağı konusunda değerlendirmelere ihtiyaç var. Bunları yaptık. Uzlaşılan konular, uzlaşılmayan konular var. Biz, oldukça kapsamlı bir şekilde önerimizi verdik. Umarız ki haftaya bu konuda görüş ortaya koyacaklar. Biz de onların önerileriyle ilgili zaten görüşlerimizi koymuştuk. Çünkü, çalışma gruplarında varılan mutabakat ve ayrılık noktaları onlar tarafından ortaya kondu. Bu konuyu görüşmeye devam ediyoruz" dedi.

    Gelecek görüşmelerin takvimini de yaptıklarını açıklayan Talat, 24 ve 29 Aralık toplantılarının, BM yetkilileri adada olmayacağından dolayı, BM'nin isteğiyle yapılmayacağını söyledi.

    Talat, 2009 başındaki toplantıların takvimlenmesini yaptıklarını ve temsilcilerine, o toplantılarda hangi konuların ele alınacağını programlaması için görev verdiklerini belirterek, temsilciler Özdil Nami ile Yorgos Yakovu'nun yarın bir araya geleceğini kaydetti.

    Yıl sonuna kadar aynı başlık

    "Dolayısıyla aynı başlık hala devam ediyor; Yönetim ve Güç Paylaşımı" diyen Talat, "(Bu konu) Yıl sonuna tamamlanacak mı" sorusu üzerine, "Yıl sonuna tamamlanmıyor bu hızla, ne yazık ki, çünkü yıl sonuna kadar bir toplantı var dolayısıyla tamamlanmıyor. Ama önümüzdeki yılın ilk birkaç haftasında tamamlamayı planlıyoruz" dedi.

    "Görüşmeler önümüzdeki yıl daha mı yoğunlaşacak" sorusuna ise Talat, "Öyle bir durum şu an için konuşulmuş değil ama sanırım o ihtiyaç doğacak" karşılığını verdi.

    Talat, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer'ın, dün Hristofyas'la görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, "iyimser olduğu ve ileride konjonktürün hızlanacağı" yönündeki sözleri hatırlatılarak, Downer'in iyimserliğinin nedeninin sorulması üzerine de, "O iyimser olmak durumundadır, ben de iyimserim. O benden de iyimser durumda olmak zorundadır. Belki neden odur ama iyimser olmamak için de bir neden şu an için yoktur. Henüz görüşmeye devam ediyoruz, görüşmeye devam ettiğimize göre ve ilerleme de olduğuna göre, aynı konuyu sürekli tartışmıyoruz, umutsuz olmaya bir gerek yok diye düşünüyorum" diye konuştu.

    Hristofyas: "Dikenli konular var"

    Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas ise, "iki taraf arasında çözüm bekleyen dikenli konular bulunduğunu" söyledi. Hriatofyas, kapsamlı Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile görüşmesinden sonra başkanlık binasına dönüşünde açıklama yaptı.

    Rum radyosunun haberine göre, Hristofyas, dış ilişkilerin ele alındığı bugünkü görüşmede bu başlığın henüz tamamlanmadığını ve bir sonraki görüşmede konuya devam edileceğini belirtti.

    Görüşmede nelerin ele alındığını, diğer tarafın ve kendilerinin neler söylediğini ifşa ederek ayrıntılara girmek istemediğini söyleyen Hristofyas, "dikenli konular bulunduğunu" kaydetti.

    Rum Başkanlık Komiseri Yorgos Yakovu'nun, "konuların, anlaşmazlıklar ve üzerinde anlaşma sağlananlar şeklinde iki sepete konulduğu" yolundaki açıklamasının anımsatılması üzerine Hristofyas, bunun beklenen bir şey olduğunu belirtti.

    Rum lideri, "iki tarafın, müzakerelerde öncelikle Kıbrıs sorununun her boyutunun ele alınması ve bunun ardından üzerinde anlaşmaya varılanlarla varılamayan noktaları ayıracakları şeklinde bir süreç üzerinde anlaştığını" ifade etti.

    Dış ilişkiler konusu ele alındı

    Kıbrıs sorununa kapsamlı çözüm bulmak amacıyla 11 Eylül'de başlayan kapsamlı müzakereler çerçevesinde yapılan bugünkü görüşmede, federal hükümette "dış ilişkiler" konusunu ele alan taraflar, karşılıklı önerilerini sundu.

    BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, bugün dış ilişkiler konusunun ele alındığını ifade ederek, konunun kapsamlı olduğunu ve uzun sürmesinin normal olduğunu kaydetti.

    Downer, liderlerin bir sonraki görüşmesinin 22 Aralık'ta yapılacağını da belirtti.

    Bugünkü görüşme, 1 saat 20 dakikası iki lider arasında olmak üzere 3 saati aşkın sürdü.

    Liderlerin, Lefkoşa ara bölgede kapsamlı müzakereler için tahsis edilen binadaki görüşmesine, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexsander Downer ve liderlerin heyetleri de katıldı.

    Liderler, önce baş başa görüşmeye başladı. Görüşme daha sonra heyetlerin katılımıyla devam etti. Müzakerelerin başlangıcından buyana, "Yönetim ve güç paylaşımı" başlığı altındaki konuları görüşen liderlerin, "dış ilişkiler" konusunu ele aldı.

    Liderler, 2 Aralık'ta yaptığı son görüşmede, "kamu yönetimi" ve "Kamu Hizmeti Komisyonu" konusunu müzakere ederek karşılıklı önerilerini sunmuştu.

    2 Aralık görüşmesinde, Hristofyas, Türk tarafının, görüşmeler devamederken Hristofyas'ın görüşme zeminini kaydırmaya yönelik çalışmasından duyduğu rahatsızlığı ve Rusya ile imzaladığı deklarasyona ilişkin tepkisine karşılık yazılı yanıtını okumuş ve Hristofyas'ın ortaya koyduğu argümanlar, Kıbrıs Türk tarafınca kabul görmemişti.

    Son görüşmeden sonra, Talat ve Hristofyas Brüksel'de temaslarda bulunmuş, BM Güvenlik Konseyi, Kıbrıs'ta görevli BM Barış Gücü;nün (UNFICYP) görev süresini 15 Aralık'tan geçerli olmak üzere 6 ay uzatan kararı kabul etmişti.

    Müzakereleri takip eden gazetecilerin sayısında azalma gözlendi.

    Son görüşmeden sonraki açıklamalar

    Hristofyas, 2 Aralık görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada "Rusya konusunu kapattığımızı düşünüyoruz" derken, KKTC Cumhurbaşkanı Talat da Rum tarafının ayrılıktan korktuğu için adada iki halk olduğunu reddettiğini ve "tek halk var" dediğini söylemişti.

    Talat, Hristofyas;ın, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına atıfta bulunarak, Kıbrıs'ta tek halk bulunduğunu ispat etmeye çalıştığını ve  halkların ayrı self determinasyon hakları olmasından dolayı Rum yönetiminin ikihalk olgusunu reddettiğini belirtmişti.

    KKTC lideri, "Onların iki halktan korkmasının nedeni, aslında Kıbrıs;ta iki halkolmasından değil! Onlar da biliyorlar ki Kıbrıs' ta iki halk var. Korktukları halkların ayrı self determinasyon hakları var olması ve ayrı self determinasyonhakkı ayrılmak demektir. Onlar ayrılmaktan korkuyorlar. Ayrılmaktan korktukları için işin bilimsel yanını reddediyorlar ve Kıbrıs'ta tek halk var diyorlar. Bende sordum: Kıbrıs'ta tek halk varsa dili nedir? Dini nedir? Bu halkın kültürel yapısı nedir bana tarif et" dedi.

    "Kıbrıs Cumhuriyeti"nin devamı yönündeki bir anlaşmayı kabuletmeyeceklerini ve oluşacak olan yeni birleşik Kıbrıs devletinin, yeni bir devletolacağını tekrar ortaya koyduklarını" ifade eden Talat, "Kıbrıs sorununun çözümünde Kıbrıs Türk tarafının eşitliğinin mutlak suretle, karar ve temsilmekanizmalarına yansıması" konusundaki görüşlerini vurguladıklarını belirtmişti.

    Talat, Kıbrıs sorunu çözülmeden petrol arama çalışmaları yapılmasının iyi ortamı bozduğunu ifade ederek, Kıbrıs sorunu çözülmeden petrol arama çabalarının durdurulmasını da talep ettiklerini açıklamıştı.

    Talat, Hristofyas;ın "Ben Yunanistan;dan izin almadan masaya otururum,ancak Talat sütten kesilsin de gelsin" yönündeki hakaretine de sert tepki göstererek, "Anladığım kadarıyla bu hakaretlerinin hakaret olarak algılandığını anlamıyor" demişti.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow