hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Faizler yarım puan artırıldı

    Faizler yarım puan artırıldı
    expand

    Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, kısa vadeli faiz oranlarını 0.50 puan artırdı.

    Para Politikası Kurulu'nun bugünkü toplantısına ilişkin yazılı açıklamaya göre, toplantıya Başkan Durmuş Yılmaz ile üyeler Erdem Başçı, Burhan Göklemez, M. İbrahim Turhan, Abdullah Yavaş, Mehmet Yörükoğlu katıldı.
     
    Toplantıda, Merkez Bankası bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo-Ters Repo Pazarı'nda uygulanmakta olan kısa vadeli faiz oranları artırıldı.
     
    Buna göre, Gecelik Faiz Oranları: Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 16.25'ten yüzde 16.75'e yükseltildi. Borç verme faiz oranı yüzde 20.25 düzeyinde sabit tutuldu.
     
    Geç Likidite Penceresi Faiz Oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00-17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 12.25'ten yüzde 12.75'e yükseltildi. Borç verme faiz oranı ise yüzde 23.25 düzeyinde sabit tutuldu.
     
    Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranının yüzde 19,25 düzeyinde sabit tutulmasına karar verildi.
     
    Elektrik tarifelerindeki ayarlama
     
    Açıklamada, yakın dönemde arz ve talep koşullarına ilişkin verilerin Nisan Enflasyon Raporu'nda sunulan öngörülerle uyumlu seyrettiği belirtilerek, uluslararası kredi piyasalarındaki sorunların yansımalarının iç talebi yavaşlatmaya devam ettiği, dış talebin isegöreli olarak güçlü seyrettiği kaydedildi.
     
    Bu çerçevede, toplam talep koşullarının enflasyonu düşürücü yönde katkısağlamaya devam edeceği, bununla birlikte elektrik tarifelerindeki ayarlama ve geçtiğimiz yılın aynı ayındaki düşük baz nedeniyle temmuz ayında yıllık enflasyonda dikkate değer fakat geçici bir yükseliş görülebileceği ifade edildi.
     
    Son dönemde işlenmemiş gıda fiyatlarında nispeten olumlu gelişmeler gözlendiği, petrol fiyatlarının ise Nisan Enflasyon Raporu'ndaki varsayımların belirgin olarak üzerinde seyrettiğine dikkat çekilerek, bu çerçevede, enflasyonun kısa bir süre yüksek seviyelerde seyrettikten sonra kademeli bir düşüş eğilimine girerek 2009 sonunda yüzde 7,5 olanhedefe yakın gerçekleşeceğinin öngörüldüğü bildirildi.
     
    Mayıs ayından itibaren gerçekleştirilen parasal sıkılaştırma sonrasında kısa vadeli faizlerin mevcut seviyesinin enflasyondaki düşüşü desteklediği, bununla birlikte süregelen belirsizlik algılamaları ve arz yönlü şokların enflasyon üzerinde yukarı yönlü risk oluşturduğu kaydedildi.
     
    Merkez Bankası'nın söz konusu risklerin genel fiyatlama davranışlarını olumsuz etkilemesini önlemek amacıyla gerektiğinde ölçülü bir faiz artışına gidebileceği belirtilerek, "Bundan sonraki olası faiz artışının zamanlaması küresel piyasalardaki gelişmelere, dış talebe, maliye politikası uygulamalarına ve orta vadeli enflasyon görünümünü etkileyen diğer unsurlara bağlı olacaktır" denildi.
     
    Açıklamada, Kurulun ayrıca likidite koşullarındaki gelişmeleri dikkate alarak borç alma ve borç verme faizleri arasındaki farkın 50 baz puan daraltılmasına karar verdiği bildirildi.
     
    Enflasyon görünümüne ilişkin açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurulun geleceğe yönelik duruşunu değiştirmesine neden olabileceği vurgulandı. Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti, 8 iş günü içinde yayımlanacak.

    Faiz kararları

    Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, 20 Temmuz 2006'daki toplantısında faiz oranlarını 0.25 puan artırmış, 24 Ağustos, 26 Eylül, 19 Ekim, 23 Kasım, 21 Aralık 2006 ve 16 Ocak 2007, 15 Şubat, 15 Mart, 18 Nisan, 14 Mayıs, 13 Haziran, 12 Temmuz ve 14 Ağustos 2007'de yaptığı olağan toplantılarında kısa vadeli faiz oranlarını değiştirmemişti.
     
    Kurul, 13 Eylül 2007 tarihinde yaptığı olağan toplantısında 14 ay aradan sonra kısa vadeli faiz oranlarını 0.25 puan indirmiş ve buna göre gecelik borçlanma faizi yüzde 17.50'den yüzde 17.25'e, borç verme faiz oranı ise yüzde 22.50'den yüzde 22.25'e çekilmişti.
     
    Geçen yıl ekim, kasım ve aralık ayındaki toplantılarında 0.50 ile 0.75'şer puan indirim kararı alan kurul, gecelik faizi yüzde 15.75'e düşürdü.

    Kurul, bu yılın ocak ayındaki toplantısında aldığı kararla, kısa vadeli faiz oranlarını 0.25 - 0.50 puan arasında düşürmüş ve gecelik faizi 15.75'den 15.50'ye, takiben şubattaki toplantısında da 0.25 puan düşererek faizi 15.25'e çekmişti.

    Kurul, bu yıl mart ve nisan ayındaki toplantılarında ise faiz oranlarında değişiklik yapmadı ve yüzde 15.25 olan gecelik faiz oranı ve yüzde 19.25 olan borç verme faiz oranını sabit tuttu.

    Mayıs ayında kurul, olağan aylık toplantısında faiz oranlarını 0.50 puan artırdı ve yüzde 15.25 olan gecelik faiz oranını yüzde 15.75'e ve yüzde 19.25 olan borç verme faiz oranını da yüzde 19.75'e çıkardı.

    Haziran ayında kurul, olağan aylık toplantısında faiz oranlarını 0.50 puan artırdı ve yüzde 15.75 olan gecelik faiz oranını yüzde 16.25'e ve yüzde 19.75 olan borç verme faiz oranını da yüzde 20.25'e yükseltti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow