hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Güneydoğu'da damla sulama sistemi benimsendi

    Güneydoğuda damla sulama sistemi benimsendi
    expand

    Kuraklığın etkili olduğu Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde çiftçiler, babadan kalma yöntemlerle yaptığı sulama yerine damla sulama yöntemiyle tarlasını sulamaya başladı.

    Diyarbakır Tarım İl Müdürü Mustafa Kayhan, son 3 yılda içinde yaklaşık 20 bin dekarlık alanda damla ve yağmurlama sisteminin kurulduğunu ifade ederek, "Bu sisteme çiftçinin çok yoğun ilgisi var" dedi.

    Kayhan, su kaynaklarının hızla tükenmesinin yanında, küresel ısınmadan dolayı suyun tasarruflu kullanılması, verimin yüksekliği ve bitkinin ihtiyaç duyduğu kadar suyu bitkiye verebilme gibi gibi teknik özellikleri olan sistemin üretici tarafından kısa sürede benimsendiğini anlattı.

    "Kuraklık bunu fırsata çevirdi"

    Batman Tarım İl Müdürü Cafer Kınanç da, suyun öneminin her geçen gün daha da hissedildiğini belirterek, damla yağmurlama sistemi projelerini de kapsayan kırsal kalkınma projelerine yüzde 50 hibe desteği verildiğini söyledi.

    Bölgede son dönemde etkili olan kuraklığın çiftçileri de harekete geçirdiğini ifade eden Kınanç, "Damla ve yağmurlama sistemine çiftçinin büyük ilgisi var. Kuraklık bunu daha da artırdı" dedi.

    Mardin Tarım İl Müdürü Faruk Ayyıldız ise, çiftçinin basınçlı su sistemlerine bu yıl yaşanan kuraklıktan sonra daha çok ilgi göstermeye başladığını bildirdi.

    Ayyıldız, "Bu yıl şu ana kadar 6 damlama, 10 yağmurlama sulama sistemi için başvuruda bulunuldu. Başvurular 31 Ağustos'a kadar sürecek. Çiftçi bu sisteme yoğun ilgi gösteriyor. Yaşanan kuraklık, suyun daha fazla öneminin ortaya çıkması, yeraltı sularının azalması, verimde meydana gelen artışlar gibi etkenler çiftçiyi bu sisteme yöneltti" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow