hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Elektrik fiyatları ne kadar artacak?

    Elektrik fiyatları ne kadar artacak
    expand

    Enerji Bakanlığı bürokratları ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) uzmanları, "gelecek ay elektrik fiyatının ne kadar artacağı" sorusuna yanıt bulmak için çalışıyor. İlk tespitler 2008 yılının 3'üncü elektrik zammının yüzde 11'i aşmayacağı yönünde.

    Yılın üçüncü elektrik zammı için geri sayım başladı. Geçen hafta elektriğin toptan satış fiyatına yapılan yüzde 34'lük zammın tüketici fiyatlarına ne kadar yansıyacağının belirlenmesi için hesaplamalar sürüyor.

    EPDK, Türkiye Elektrik Dağıtım Şirketi'ne (TEDAŞ) zam ihtiyacının bir an önce hesaplanıp kuruma bildirilmesi için yazı gönderdi.

    1 Ekim'den itibaren geçerli olacak zam oranının hesaplanmasında TETAŞ, Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezi ve Elektrik Üretim Anonim Şirketi'nin hesaplamaları dikkate alınacak.

    Yetkililer, Elektrik Üretim A.Ş.'nin ekim ayında fiyatları artırmayacağını belirtiyor. Bu durumda fiyatı Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezi'nde oluşan rakam ve TETAŞ'ın yaptığı zam belirleyecek.

    Zammın yüzde 11 olması bekleniyor


    Yapılan ilk hesaplamalar zam ihtiyacının yüzde 11 olduğu yönünde. Yetkililer bu defa sanayi ve konutlara aynı oranda zam yapılma ihtimalinin güçlü olduğunu belirtiyor.

    Rakama son şeklinin verilmesinden sonra Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, yapılacak ilk kurul toplantısında fiyatların ne kadar artırılacağını karara bağlayacak.

    1 Ekim'den itibaren geçerli olacak zam 2008 yılında elektrik fiyatlarındaki üçüncü artış olacak. İlk olarak ocak ayında fiyatlar yüzde 15 oranında artırılmıştı.

    1 Temmuz'da üretim maliyetlerindeki artışın otomatik olarak tarifelere yansıtılması kararı alınması ile ikinci zam yapılmış, konut tüketicisi elektriği yüzde 21, sanayici yüzde 22 zamlı kullanmaya başlamıştı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow