hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türk-Ermeni ortak yapımı belgesel projesi

    Türk-Ermeni ortak yapımı belgesel projesi
    expand

    Türkiye ile Ermenistan arasında "Futbol diplomasisi" ile başlayan yeni süreç üst düzey temaslarla devam ederken, yakalanan bu ivmeye destek vermek üzere iki ülkeden yönetmen ve senaristler "Aras Belgeseli" için hazırlıklarını sürdürüyor.

    Türk-Ermeni İş Geliştirme Konseyi ile Ermenistan Pazarlama Kuruluşu'nun ortaklaşa yürüttüğü proje, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Erivan'a yaptığı tarihi ziyaretin ardından ortaya çıktı.

    Belgesele ilişkin A.A muhabirine bilgi veren Türk-Ermeni İş Geliştirme Konseyi'nin kurucu üyelerinden Nergis Öztürk, projeye Gül'ün Ermenistan ziyaretiyle başlayan iki ülke arasındaki yakınlaşmanın ilham verdiğini söyledi.

    Sivil toplum kuruluşu olarak, kültürel projeler ürettiklerini kaydeden Öztürk, Türkiye ve Ermenistan'ın kültürel yakınlıklarını ortaya çıkaran yapıcı projelere her zaman destek verdiklerini belirtti.

    Türk-Ermeni İş Geliştirme Konseyi tarafından geliştirilen proje, Ermenistan Pazarlama Kuruluşu tarafından da kabul görünce, belgesel ortak önerilerle hayat bulmaya başladı.

    ABD sponsor oldu

    Erivan'daki maçın ardından iki tarafın dışişleri bakanlıklarından da onay alınarak başlatılan projenin sponsoru ise ABD. Belgesel fikrinin ortaya çıkmasının ardından Ankara'daki ABD Büyükelçiliği ile temasa geçildi ve bütçe
    büyükelçilik tarafından kabul edildi.

    Ön hazırlıklardan sonra belgeselin Türk yönetmeni Eray Mert ile Ermeni meslektaşı Gevorg Nazarian, Ekim ayında Ankara Üniversitesi'nde bir araya gelerek, projeyi geliştirdi. Belgeselin ana temasını, nehrin iki tarafındaki halkın ortak kültürel birlikteliği, dostluğu ve geçmişi oluşturuyor.

    Bu çerçevede hazırlanan senaryoda, iki ülke sınırından geçen Aras Nehri, ortak mekan olarak seçildi.

    Biri Türk diğeri Ermeni iki gencin internette tanışması, buluşması ve birlikteliklerini bir aşk hikayesi içinde sunan senaryo, bu ilişkiye şahit olan yaşlı neslin anlatacağı hikayelerle destekleniyor. Belgesel, canlandırma tekniğinin yanı sıra belgeler ve bölge halkının katkılarıyla tamamlanıyor. Aralık ayının ortalarında çekimler için Erivan'a gidileceğini söyleyen Öztürk, belgeselin Şubat sonunda bitmesinin beklendiğini kaydetti.

    Belgeselin iki ülke arasında başlayan yapıcı sürece katkı sağlayacağına olan inancını da ifade eden Öztürk, belgeselde olumlu mesajlar verdiklerini belirtti.

    Aras belgeselinin, tamamlandıktan sonra festivallerde yarışabileceğini de kaydeden Öztürk, Ankara ve Erivan'da birer gala yapılmasının da planlandığını söyledi.

    Galaya Dışişleri Bakanlarının davetinin de söz konusu olabileceğini belirten Öztürk, ancak projenin daha başında olduklarını ve planlanılanların bütçeye bağlı gerçekleşebileceğini sözlerine ekledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow