hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Spor “yaşlanma sürecini yavaşlatıyor”

    Spor “yaşlanma sürecini yavaşlatıyor”
    expand

    Bilimadamları düzenli olarak spor yapan insanların hareketsiz yaşam tarzı sürenlere kıyasla biyolojik açıdan daha genç kaldıklarını belirledi.

    Araştırmacılar hareketsizliğin sadece yaşlanmayla ilgili hastalıklara yol açmakla kalmayıp aynı zamanda yaşlanma sürecinin kendisini de hızlandırdığına inanıyorlar.
     
    İkiz kardeşler üzerinde yapılan bir araştırmada düzenli olarak spor yapan kardeşlerin sigara alışkanlıkları ve sosyo ekonomik şartlar gibi faktörler hesaba katıldığında bile spor yapmayanlara kıyasla yaklaşık dokuz yıl daha genç kaldıkları belirlendi.
     
    Londra’daki King’s College Üniversitesi ve ABD’li bilimadamlarının ortak yaptıkları araştırmada 2 bin 401 ikiz kardeşin hücre kromozomlarını hasara karşı koruyan telomerler incelendi.
     
    Telomerler yaşlandıkça kısalıyor ve insanları hastalıklara yol açan kromozm hasarlarına karşı savunmasız bırakıyor.
     
    Ancak araştırmada durumun kişiden kişiye önemli değişiklikler gösterdiği, sigara ve şişmanlık gibi yaşam tarzı faktörlerinin de telormerlerin boyunu kısalttığı belirlendi.
     
    Düzenli olarak spor yapanların kardiyovasküler, şeker hastalığı, kanser, yüksek tansiyon, obezite ve osteoporoz gibi hastalıklar açısından daha düşük risk taşıdıkları halihazırda bilinen bir şey.
     
    Birlikte yetişen ancak farklı oranlarda spor yapan ikizleri karşılaştıran bilimadamları ortalama telomer boyunun fiziksel olarak daha aktif olan ikizlerde çok daha uzun olduğunu belirledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow