hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Meme kanseri erken tanı ve tarama projesi"

    Meme kanseri erken tanı ve tarama projesi
    expand

    Meme Sağlığı Derneği'nce (MEMEDER) 10 yıl sürdürülecek "Meme Kanseri Erken Tanı ve Tarama Projesi", pilot bölge olarak seçilen Bahçeşehir'de başlatıldı.

    Dernekten yapılan yazılı açıklamada, gelişmiş ülkelerde yaklaşık 50 yıldır uygulanan "Meme Kanseri Tarama Programları" sayesinde ele gelmeyen meme kanserlerinde tanı oranının yüzde 75'e ulaştığı, meme kanserinden ölümlerin ise yüzde 50 oranında azaldığı belirtildi.

    Açıklamaya göre, Türkiye'nin meme kanseri haritasını oluşturmayı amaçlayan proje, pilot bölge seçilen Bahçeşehir'de başlatıldı. Yaşları 50-69 arasında değişen 5 bin kadının dahil edildiği proje, 2018 yılında sona erecek ve ilk sonuçları 2 yıl sonra açıklanacak.

    Proje kapsamında Bahçeşehir Belediyesi sınırları içinde yaşayan, kayıt altına alınmış, kolaylıkla ulaşılabilecek olan kadınlar, her 2 yılda bir kontrol programına alınacak.

    İstanbul Üniversitesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Vahit Özmen'in koordinatörlüğündeki proje, İstanbul ve Marmara üniversiteleri, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi işbirliğiyle yürütülecek.

    Proje kapsamında meme kanserinde erken tanı ve mamografi taramalarıyla ilgili bilgi düzeyi ve davranışların değerlendirilmesi, hastalıkla ilgili düşüncelerin ortaya çıkarılması ve kadınların yaşamları boyunca attıkları adımların detaylı olarak rapor haline getirilmesi amaçlanıyor. Proje, Bahçeşehir Belediyesi'nin MEMEDER'e tahsis ettiği Meme Sağlığı Merkezi'nde gerçekleştirilecek.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow