hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tarihte bugün: 21 Kasım

    Tarihte bugün: 21 Kasım
    expand

    Atatürk'ün naaşı, 1938 yılında Ankara Etnoğrafya Müzesi'ndeki geçici kabrine kondu.

    Ankara'nın Namazgah semtinde bulunan Etnografya Müzesi, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Milli Eğitim Bakanlığı'na müze yapılmak üzere bağışlanan alan üzerine kuruludur.
     
    1924 yılına kadar Anadolu'da Kurtuluş Savaşı'na katılan, milli kültüre önem veren devrimciler, Türklerin maddi ve manevi kültü mirasını içeren bir Etnografya Müzesi'nin kurulmasının gerekliliğine inanıyorlardı.
     
    Bu nedenle Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Tanrıöver, eski mesai arkadaşı Budapeşte Etnografya Müzesi şeflerinden Türkolog J. Meszaroş'un müzenin kuruluşu konusundaki görüşlerini sordu.
     
    Böylece Halk Müzesi'ne hazırlık amacıyla İstanbul'da 1924'de Prof. Celal Esad Arseven, daha sonra da 1925'de İstanbul Müzeler Müdürü Halil Ethem Erdem başkanlığında, eser toplamak ve satın almak üzere özel bir komisyon kuruldu.
     
    Satın alınan bin 250 adet eser, 1927 yılında inşası tamamlanan müzede teşhir edilmeye başlandı. Müze Müdürlüğü'ne ise Hamit Zübeyr Koşay atandı.
     
    15 nisan 1928'de müzeyi ziyaret eden Gazi Mustafa Kemal Paşa müze hakkında bilgi aldıktan sonra, Afgan Kralı Amanullah Han'ın Türkiye'yi ziyareti nedeniyle müzenin açılmasını istedi.
     
    Müze 18 temmuz 1930'da halka açıldı. 1938 kasım ayında iç avlusu, geçici kabir olarak ayrılıncaya kadar açık kaldı. Atatürk'ün naaşı 1953'de Anıtkabir'e nakledilene kadar burada kaldı.
     
    Hala sembolik bgir kabir olarak korunan bu kısımda, üzerinde beyaz mermere yazılmış şu kitabe bulunmaktadır: "Burası 10 kasım 1938'de sonsuzluğa ulaşan Atatürk'ün 21 kasım 1938'den 10 kasım 1953'e kadar yattığı yerdir."
     
    Dikdörtgen planlı ve tek kubbeli binanın mimarı Arif Hikmet (Koyunoğlu), Cumhuriyetin ilk dönem mimarlarındandı. Taş duvarları küfeki taşı ile kaplanan yapının alınlık kısmı mermer olup, üzeri oyma süslüdür.
     
    Binaya 28 basamaklı bir merdivenle çıkılır. Dört sütunlu, üçlü bir giriş sistemi vardır. Kapıdan girilince kubbealtı holüne  ve buradan da iç avlu denilen sütunlu kısma geçilir. Buranın ortası mermer bir havuzdur ve çatı kısmı açıktır.
     
    İç avlunun etrafında büyüklü küçüklü ve simetrik salonlar vardır. Müzenin önündeki, at üstünde duran bronz Atatürk heykeli ise 1927'de Milli Eğitim Bakanlığı tarafından İtalyan Sanatkarı Conanica'ya yaptırılmıştı.
     
    Başka neler oldu:
     
    1918: Mustafa Kemal, Fethi Bey (Okyar) ile birlikte, 'Minber' gazetesini çıkarmaya başladı.
    1921: Lozan Konferansı'nın ilk oturumu yapıldı.
    1941: Yüksekokullarda 'Türk İnkılap Tarihi' dersi zorunlu tutuldu.
    1972: 1200 kilovat uzun dalga Ankara radyo verici istasyonu yayına başladı.
    1989: İsmet Kaya Erdem TBMM'nin 16'ncı başkanı oldu. Görevi 20 ekim 1991'de sona erdi.
    1990: Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nca Ankara Eryaman'da yaptırılan ikinci parti bin 76 konut, metrekaresi 1 milyon liradan ve yüzde 30'u peşin, kalanı da 100 eşit taksitle satışa sunuldu.
    1995: ABD'nin Daytona kentinde parafe edilen ve 14 aralıkta Paris'te Franco Tudjman, Slobodan Miloseviç ve Alia İzzetbegoviç tarafından imzalanan anlaşma, kanlı Bosna Savaşı'na son verdi.
    1996: Bir Tasarruf Genelgesi yayımlayan Başbakanlık, özel idare, belediyeler ile tüm kamu kurum ve kuruluşlarının alım harcamalarının 31 aralıka kadar durdurulduğunu açıkladı.
    1996: Kamu kurum ve kuruluşlarına ait taşınmazların satışına ilişkin Bakanlar Kurulu kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow