hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tarihte bugün: 8 Aralık

    Tarihte bugün: 8 Aralık
    expand

    Efsanevi Beatles grubunun üyelerinden, şarkıcı John Lennon, 1980'de bir hayranı tarafından öldürüldü.

    John Lennon, 9 Ekim 1940'da İngiltere'nin Liverpool kentinde dünyaya geldi. Birer işçi olan anne ve babası Lennon iki yaşındayken boşandılar.
     
    1956'da lisedeyken, Paul McCartney ile tanıştı. Şubat 1958'de Paul McCartney, George Harrison'ı Lennon'a tanıttı. Daha sonra Stu Sutcliffe basçı olarak gruba katıldı ve grubun adının 'The Silver Beetles' olmasını önerdi.
     
    Temmuz 1960'da grubun 'The Silver Beatles' olan adı 'The Beatles' adına çevrildi. Bir yıl sonra da Ringo Starr gruba katıldı. Grubun ilk 45'liği olan 'Love Me Do' ekim 1962'de piyasaya çıktı.
     
    The Beatles ile dünya çapında başarı kazandılar, bazı eleştirmenler tarafından dünyanın gelmiş geçmiş en iyi grubu olarak nitelendirildiler. Kazandıkları ödülleri kendileri bile sayamıyordu.
     
    1969'da Yoko Ono ile evlenen John Lennon, grubun 1970'de yayınlanan albümü 'Cold Turkey' çıktıktan hemen sonra The Beatles'dan ayrıldı.
     
    Bu dönemden sonra Lennon'ın hayatında birçok iniş ve çıkış oldu. Beş yıl aradan sonra müziğe dönme hazırlıkları yaptığı dönemde, akli dengesi yerinde olmayan Mark David Chapman tarafından New York'taki dairesinin önünde öldürüldü.
     
    Ölümünden bir ay önce son albümü olan 'Double Fantasy' yayınlanmış ve Lennon, eski politik çizgisinden uzaklaşmış hayatı ve yaşamayı kucaklayan bir çalışma hazırlamıştı.
     
    Geçtiğimiz ay, ömürboyu hapse mahkum edilen Mark David Chapman'ın, 1991'de çekilen ve John Lennon'ı neden öldürdüğünü anlattığı bir ses kaydı ortaya çıktı.
     
    Chapman, ses kayıtlarında, "bu mutlak bir ihtiyaçtı. O aşamada artık kendimi engellemek için hiçbir şey yapamazdım. Tüm ruhumla ve bilincimle buna inanmıştım...
     
    "Bu, bir tren gibiydi, hiçbir şeyin durduramayacağı makinisti olmayan bir tren. Hiçbir şey beni durduramazdı. Bir yanda dünyanın hayranlık duyduğu bir insan, diğer tarafta ben. Kişiliksiz, basit bir insan...
     
    "İçimde birşey parçalandı, Lennon'ı öldürmekle kimliğimin ortaya çıkacağını düşündüğümü hatırlıyorum" şeklinde konuşuyor. Chapman, Lennon'ı gördüğü zaman kafasında bir sesin, "hadi yap, hadi yap" dediğini söylüyor.
     
    Başka neler oldu:
     
    1808: Napolyon Bonapart komutasındaki Fransız ordusu Madrid'e girdi.
    1911: Mustafa Kemal, Bingazi-Derne-Tobruk bölgesinde yerli halkı örgütleyerek, İtalyan kuvvetlerine karşı başarılı direnişlerde bulundu.
    1941: Amerika ve İngiltere, Japonya'ya savaş ilan etti.
    1948: Birleşmiş Milletler, Güney Kore'nin tanınmasını onayladı.
    1967: Kıbrıs'taki kriz sonrasında Yunan askerlerinin adadan tahliyesine başlandı.
    1987: Dokuzuncu Nantes Üç Kıta Film Şenliği'nde büyük ödül Ömer Kavur'un 'Anayurt Oteli' filmine verildi.
    1992: TBMM, Somali'ye asker gönderilmesini kararlaştırdı.
    1995: Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) kuruldu.
    2000: Uluslararası Halter Federasyonunun Atina'daki kongresinde ilk kez bir sporcu olarak Naim Süleymanoğlu asbaşkanlığa seçildi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow