hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Suçlanan er Ramazan Yüce iddiaları reddetti

    Suçlanan er Ramazan Yüce iddiaları reddetti
    expand

    Hakkari Dağlıca saldırısının ardından tutuklanan ve hakkında ömür boyu hapis cezası istenen er Ramazan Yüce, telsiz konuşmalarını yanlış tercüme ettiği iddiasına avukatı aracılığıyla cevap verdi.

    Hakkari'nin Yüksekova İlçesi sınırındaki Dağlıca'da geçen 21 Ekim gecesi 12 askerin şehit olduğu, 16 askerin yaralandığı PKK baskınında kaçırılan ve daha sonra Türkiye'ye getirilen 8 askerden er Ramazan Yüce, avukatı aracılığı ile suçlamaları reddetti.
     
    Hakkında ömürboyu hapis cezası istemiyle hakkında dava açılan er Yüce, avukatı Dinçer Aslan'a telsizden geçen Kürtçe konuşmaları yanlış tercüme edip PKK'lıların saldırı yapacağı günü yanlış söylediği yönündeki ifadelerin doğru olmadığını söyledi.
     
    Dağlıca saldırısı ile ilgili hazırlanan ve 2 klasörden oluşan bin sayfalık soruşturma dosyasında yeralan ifadeler tartışma yaratmaya devam ediyor.
     
    Taburda görevli Uzman Çavuş Halil Kılıçman 21 Ekim 2007'de, cumartesiyi pazara bağlayan saldırı gecesiyle ile ilgili verdiği ifadesinde, teröristlerin Kürtçe telsiz konuşmasını dinleyen er Yüce'nin saldırı gününü pazartesi olarak belirttiğini iddia etmişti.
     
    Bu iddiayı tutuklu bulunan er Yüce avukatı aracılığıyla reddetti. Avukat Dinçer Aslan'ın anlattığına göre er Ramazan Yüce, "Ben saldırı gününü cumartesi veya pazartesi olacağını söylemedim. Böyle bir ibare kullanmadım. Ben sadece tarih veriyordum günü ise Halil Uzman yazıyordu" ifadelerini kullandı.
     
    Er Ramazan Yüce'nin avukatı Dinçel Aslan bu olayda daha çok güvenlik ve disiplin zafiyetinin olduğunu, hakim tepelere yeteri kadar asker ve silah teçhizatının bırakılması halinde bu olayın meydana gelmeyeceğini ileri sürdü.
     
    '8 askerin kaçırılmasından Yüce sorumlu'
     
    12 askerin şehit olduğu Dağlıca saldırısında, 8 askerin kaçırılması olayından Mardinli er Ramazan Yüce sorumlu tutulmuş ve baskın ile ilgili yaklaşık bin sayfalık dava dosyası hazırlanmıştı.
     
    Raporda vatanına ve birliğine ihanet ettiği iddia edilen er Yüce'nin, baskından önce arkadaşlarıyla yaptığı konuşmaya da kanıt olarak yer verilmişti.
     
    Er Yüce'nin, "PKK bizden daha iyi, benim yerim burası değil dağlardır, ben onları çok seviyorum" dediği ileri sürülmüştü.
     
    12 asker şehit oldu
     
    Hakkari'nin Yüksekova ilçesindeki Dağlıca Taburu'na 21 Ekim 2007'de PKK'lı teröristlerin saldırısı sonucu çıkan çatışmalarda 12 asker şehit olurken, 13 asker yaralanmış, 8 asker de teröristlerce kaçırılmıştı.
     
    PKK'lı teröristlerin kaçırdığı askerler 4 Kasım 2007'de de Kuzey Irak'ta serbest bırakılmıştı. Diyarbakır'dan sonra Van'a getirilen askerler 10 Kasım'da ise mahkemeye çıkarılmıştı.
     
    Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığı'na çıkarılan 8 asker, "Suçun vasıf ve mahiyeti askeri disiplini aşırı derecede sarsmış olması, büyük zararlar doğuran emre itaatsizlikte ısrar suçunun işlendiğini gösteren kuvvetli delilerin bulunması ve izinsiz olarak başka ülkenin topraklarına geçmek" gerekçeleriyle tutuklanmıştı.
     
    Van Askeri Cezaevi'nde tutuklu bulunan askerler;
     
    1- Suç ve suçluyu alenen övme
    2- Büyük zararlar doğuran emre itaatsizlikte ısrar
    3- Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak suçuna yardım etmek
    4- Yurtdışına firar
    5- Zincirleme olarak basın ve yayın yoluyla bölücü terör örgütünün propagandasını yapmak
    6- Basın ve yayın yoluyla halkı askerlik hizmetinden soğutacak beyanlarda, telkinlerde bulunmak, propaganda yapmak suçlarından yargılanacak.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow