hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Doktorlar Tıp Bayramı'nda eylemde...

    Doktorlar Tıp Bayramında eylemde...
    expand

    Bugün 14 Mart Tıp Bayramı... Doktorlar, sağlık sektöründeki değişiklikleri protesto amacıyla bugün yarım gün çalıştı.

    İstanbul Tabip Odası, Tıp Bayramı dolayısıyla "Mesleki Onurumuz ve Haklarımız İçin' yürüyüşü düzenlendi.
     
    Galatasaray Lisesi önünde toplanan doktor ve tıp öğrencileri, daha sonra sloganlar eşliğinde Taksim'e doğru yürüyüşe geçti.
     
    Yol boyunca kırmızı karanfiller dağıtan gruba, bazı vatandaşlar da alkışlarla destek verdi.
     
    Taksim Cumhuriyet Anıtı'na ulaşan grup adına Türk Tabipleri Birliği Başkanı Gençay Gürsoy ve İstanbul Tabip Odası Başkanı Özdemir Aktan, anıta çelenk koydu.
     
    Özdemir Aktan, ülkede 5.5 yıldır uygulanan "Sağlıkta Dönüşüm" programının mesleki değerlerin tam tersi bir sağlık ve hekimlik ortamı oluşturmayı amaçladığını söyledi.
     
    Hayata geçirilen sağlık politikalarının, sağlık sisteminin hiçbir sorununa çözüm getirmediğini ve sorunları daha büyüttüğünü kaydeden Aktan, "İşletme ve piyasa koşullarında hizmet sunmak durumuyla baş başa bırakılan üniversite ve eğitim hastaneleri, çökme noktasına getirilmiştir" dedi.
     
    Aktan, özel sağlık alanındaki tekelleşmeye karşı hekim bağımsızlığını korumak için, muayenehaneler ve ayakta teşhis ve tedavi merkezlerine yaşam hakkı tanımayan politikaları reddettiklerini kaydetti.
     
    Türk Sağlık-Sen araştırması
     
    Türkiye'nin doktor haritasını çıkaran Türk Sağlık-Sen'e göre bir doktora 653 hasta düşüyor.
     
    Sağlık-Sen'in araştırması en çok doktorun İstanbul'da, en az doktorun Bayburt'ta  görev yaptığını ve Türkiye'nin sorununun hekim sayısının yetersizliği kadar, doktor dağılımındaki dengesizlik olduğunu ortaya koyuyor.
     
    Sağlık Bakanı Recep Akdağ, her fırsatta Türkiye'deki hekim eksikliğinden yakınıyor ve "Türkiye'de 100 bin hekim var. 2023'te bu sayı 200 bine çıkmazsa Türkiye'de sağlık hizmeti yürütülmez hale gelir" diyor.

    Akdağ'a göre, Türkiye'de sağlığın sorunsuz işleyebilmesi için hekim sayısının 15 yıl sonra iki katına çıkması gerekiyor.
     
    Türk Sağlık-Sen'in 14 Mart Tıp Bayramı öncesinde yaptığı doktor araştırması da Bakan'ın sözlerini doğrular nitelikte.
     
    Sorun sadece doktor sayısı değil
     
    Araştırmaya göre, Türkiye'de bir doktora 653 hasta düşerken, bu sayı OECD ülkelerinde 350. Ancak Türk Sağlık-Sen, sorunun sadece sayı olmadığını belirtiyor.
     
    Türkiye'de doktor dağılımdaki dengesizlik de hekim açığı kadar büyük bir sorun. Araştırmaya göre, doktorlar çalışmak için genellikle büyük şehirleri tercih ediyor. İstanbul, Ankara ve İzmir'de tüm Türkiye'deki uzman doktorların yüzde 41'i, pratisyen doktorların ise yüzde 39'u görev yapıyor.
     
    Türkiye'de en fazla doktor, İstanbul'da çalışıyor, 10 milyon nüfusuyla İstanbul'da 11 bin 743 doktor var. En az doktorun olduğu il ise Bayburt. 97 bin nüfuslu şehirde yalnızca 80 doktor çalışıyor.
     
    Araştırmaya göre ayrıca, doktorlar özlü haklarından da memnun değil. Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde çalışan doktorların 3 bin 16'si 2007 yılında istifa etti. 2006 yılında bu rakam bin 520 oldu, bir yılda doktor istifaları 2 kat arttı.
     
    Türk Sağlık-Sen bunu özel sektörün daha cazip olmasına bağlıyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow