hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ulusal Egemenlik mitingi düzenlendi

    Ulusal Egemenlik mitingi düzenlendi
    expand

    Bugün Ankara'da Ulusal Egemenlik Mitingi düzenlendi. Ankara Tandoğan Meydanı'nda yapılan mitingte "Laik, bağımsız, bölünmez Türkiye" mesajı verildi.

    Miting için gelenler Tandoğan Meydanı'na girişteki yollar üzerinde kurulan arama noktalarından geçerek alana alındı.
     
    Mitinge katılanlar, Atatürk posterleri ve Türk bayrakları taşırken, "Ne ABD ne AB tam bağımsız Türkiye", "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" şeklinde sloganlar attı.
     
    Konuşmalar öncesinde meydanda bekleyenlere Çanakkale Türküsü, İzmir'in Kavakları, Leylim Ley gibi türküler dinletildi.
     
    Miting için kurulan platform ve alanın çevresine Atatürk posterleri ve Türk bayrakları asıldı. Bu arada, meydanın etrafındaki apartmanlarda oturanlar da evlerinin cam ve balkonlarına Türk bayrakları astı.
     
    "Güncel yönetimin egemeklik anlayışı yanlış"
     
    Mitingde konuşan Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Bilim Danışma Kurulu Üyesi Ünsal Yavuz, hukukun üstünlüğüne, ulusun egemenliğine ve Türkiye'nin ulusal bütünlüğünü sahip çıkmak için meydanlara çıktıklarını söyledi.
     
    "Toplumlarda özgürlük ve adaletten söz etmek için ulusal egemenliğin tam olarak sağlanması gerektiğini" anlatan Yavuz, "Güncel yönetimin egemenlik anlayışı yanlıştır. Ülkenin ulusal olması gereken mali, ekonomik, eğitsel, kültürel politikaları okyanuslar ötesi odaklar tarafından belirleniyor. Bunu kabul etmediğimizi göstermek için tüm ulusalcılar buradayız" diye konuştu.
     
    Mitingde sanatçılar Ayten Alpman ve Faruk Demir de çeşitli şarkı, türkü ve çeşitli marşları seslendirdi. Konuşmaların ve verilen mini konserin ardından, Bülent Büyükakın, Ulusal Platformlar Güçbirliği Eşgüdüm Kurulu adına ortak bildiriyi okudu.
     
    "Cumhuriyet karşıtı devrim sürüyor"
     
    "Cumhuriyet karşıtı devrimin büyük bir hızla sürdüğü" belirtilen bildiride, "Türkiye Cumhuriyeti devletini İslam devletine dönüştürme gayretlerini nefretle kınıyoruz. Siyasi iktidar yüce dinimizi siyasete alet etmekten, istismar etmekten vazgeçmelidir" denildi.
     
    Mitinge katılanlar "Cumhuriyetin Yılmaz Bekçileriyiz", "İrticaya Hayır", "Hepimiz İlhan Selçuk'uz", "Bu Cumhuriyet Sahipsiz Değil", "Atam İzindeyiz", "Ergenekon Yalanı, Amerikan Oyunu" yazılı döviz ve pankartlar taşıdı.
     
    Zaman zaman hükümete yönelik tepkilerini dile getiren katılımcılar "Türkiye laiktir laik kalacak", "Ya istiklal ya ölüm, tam bağımsız Türkiye", "Mustafa Kemal'in askerleriyiz", "Atatürk gençliği görev başında" şeklinde sloganlar attı.
     
    Mitinge bazı CHP ve DSP milletvekilleri, Halkın Yükselişi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Yaşar Okuyan, ressam Bedri Baykam, gazeteci-yazar Hulki Cevizoğlu da katıldı.
     
    Bazı öğretim üyeleri de Anıtkabir ziyaretinin ardından cübbeleriyle, bir grup gazi de üniformalarıyla mitinge katıldı. Bazı katılımcıların mitingde kalpak taktığı gözlendi.
     
    Katılımcılar, bayrak ve Atatürk posterlerini sallayarak miting boyunca konuşmalara ve çalınan şarkılara eşlik etti. Mitingin ardından katılımcılar Anıtkabir'i ziyaret etti.
     
    6 bin 500 polis görev yaptı
     
    Mitingde Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı 6 bin 500 polis görev yaptı. Polis sabahın erken saatlerinden itibaren Tandoğan, Anıtkabir, Beşevler ve Hipodrom çevresinde görev aldı.
     
    Katılımcılar Tandoğan Meydanı'na açılan dört ayrı yönde kurulan noktalarda arama yapılarak alana alındı. Tandoğan Meydanı'na hakim yüksek binalarda özel harekata bağlı polislerin yerleştirildiği görüldü.
     
    Miting süresince Tandoğan Meydanı'na çıkan yollar taşıt trafiğine, Ankaray'ın Tandoğan istasyonu da yolcu kullanımına kapatıldı.
     
    Afgan uyruklu 1 kişi gözaltına alındı
     
    Miting başlamadan önce GMK Bulvarı yönünden alana girmek isteyen bir Afgan uyruklu Türk şüphe üzerine gözaltına alındı.
     
    Kabil doğumlu olan ve yanında poşet bulunan A.B. adlı kişinin üzerinde üç cep telefonu çıktı. Elindeki poşetten tencere, tava, yiyecek çıkan A.B. ayrıntılı inceleme yapılmak üzere karakola götürüldü.
     
    Bu arada, bir yankesici katılımcılar tarafından yakalanarak polise teslim edildi. Yankesicinin üzerinde üç cüzdan bulunduğu bildirildi.
     
    İlk tören Birinci Meclis binasında yapıldı
     
    Miting öncesinde Ulus'taki Birinci Meclis binası önüne çelenk konuldu. Sabah saatlerinde Birinci Meclis binası önünde toplanmaya başlayan çeşitli sivil toplum örgütlerinin mensupları burada bir süre bekledi.
     
    Daha sonra, Toplumsal Güç Birliği Platformu temsilcisi Uluç Gürkan, üzerinde "Ulusal Platformlar Güç Birliği" yazan çelengi Birinci Meclis bahçesine koydu.
     
    Anadolu Ulusal Uyanış ve Dayanışma Platformu temsilcisi Selda Talay Tosun da burada yaptığı açıklamada, çelenk koyma töreniyle "Ulusal Egemenlik Buluşması"nın resmen başlatıldığını söyledi.
     
    Birinci Meclis'in, egemenliği "kimi doğaüstü güçlerden alarak, kayıtsız şartsız ulusa, halka mal eden" anlayışın simgesi olduğunu anlatan Tosun, "Cumhuriyet'in kurulup uluslaşma sürecinin başlatılmasıyla birlikte, insanı kullaştıran cemaatler ile etnik tabana dayalı toplumsal yapı yıkılmış; demokrasinin olmazsa olmaz koşulunu oluşturan özgür bireye giden yol açılmıştır" dedi.
     
    Basın açıklamasının ardından platform üyeleri, mitingin yapılacağı Tandoğan Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Saat 11.00'de başlayan mitingde "ulusal birlik ve bütünlük" mesajı verildi. Miting saat 14.00'te sona erdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow