hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "25 yılda PKK ülkeye 300 milyar dolar zarar verdi"

    25 yılda PKK ülkeye 300 milyar dolar zarar verdi
    expand

    Hükümet Sözcüsü Devlet Bakanı Cemil Çiçek, "25 seneyi aşan süreden beri etnik terörün, PKK terörünün ülkeye verdiği zararın 300 milyar doların üzerinde olduğunu belirterek, GAP'ın maliyetinin ise 32 milyar dolar olduğunu bildirdi.

    Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, toplantıda öncelikle Kıbrıs konusu üzerinde durduklarını belirtti.

    Terörle Mücadele Yüksek Kurulu yarın toplanacak
     
    Çiçek, toplantıda ikinci olarak üzerinde durdukları konunun genel asayiş ve güvenlik olduğunu belirtti.
     
    Terörle Mücadele Yüksek Kurulu'nun yarın toplanacağını hatırlatan Çiçek, toplantıdan önce asayiş ve güvenlik konularını da değerlendirme konusu yaptıklarını anlattı.
     
    Çiçek, 3 Alman turistin kaçırılması olayının sevindirici bir sonuçlandığını ifade ederek, konuyla ilgili bilgi sahibi olan arkadaşlarının Bakanlar Kurulu'nda değerlendirme yaptıklarını bildirdi.
     
    Cemil Çiçek, toplantıda, genel asayiş, genel güvenlik ve genel politika konularını konuştuklarını aktardı.
     
    Sorular...
     
    Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Cemil Çiçek, "DTP Genel Başkanlığı'na getirilen Ahmet Türk ile Emine Ayna 'Kürt sorunun çözümünde silahların bırakılması'nı ifade ettiler. Yeni bir açılım söz konusu mu?" sorusu üzerine, bundan ne kastedildiğini, altında ne olduğunu bilemeyeceğini ifade etti.
     
    Çiçek, "Ama bu konuşmaların yapıldığı saatlerde güvenlik güçlerimiz Türkiye'nin muhtelif yerlerinde operasyon yapmaya devam ediyor. Bu konuşmadan daha 1-2 gün evvel de güvenlik güçlerimiz ve askerlerimiz şehit oldu" dedi.
     
    Türkiye'nin her sorununun konuşarak, görüşerek, demokratik bir çerçevede, demokratik usuller içinde konuşulmasından yana olduklarını anlatan Çiçek, bunun en evvel konuşulacağı yerin TBMM olduğunu ve herkesin TBMM'de görüşlerini açık şekilde ifade ettiğini kaydetti.
     
    Cemil Çiçek, "Şiddetle, cebirle insanların hayatına kastederek bir netice elde edilemeyeceğini geriye dönük yaşadığımız tecrübelerden çoktan çıkarmış olmamız lazım gelirdi. Türkiye'nin bu türlü terör olaylarıyla, eylemleriyle neleri kaybettiğini yine en iyi biz biliyoruz. Bu kayıplara en fazla muhatap olan, maruz kalan en fazla güneydoğuda yaşayan vatandaşlarımızdır" dedi.
     
    "Her defasında ifade etmeye çalıştık, bunun parasal değerlendirmesini bile yapmak zordur ama telaffuz edilen rakam, 300 milyar doların üzerindedir" diyen Çiçek,  "25 seneyi aşan süreden beri etnik terörün, PKK terörünün ülkeye verdiği zarar 300 milyar doların üzerindedir. GAP'ın maliyeti ise 32 milyar dolar idi. Bununla mukayese ettiğinizde, Türkiye bu terör belasıyla uğraşmasaydı, başkalarının oyununa alet olmasaydı, başkalarının değirmenine su taşımasaydı, kendi insanlarının hayatına kast etmeselerdi, Türkiye 10 defa GAP'ı bitirmiş olurdu. Türkiye'nin bugün milli geliri ikiye katlanmış olurdu. O bölgede en az 3 milyon 800 bin vatandaşımız doğrudan iş bulmuş olurdu" diye konuştu.
     
    Bölgenin en önemli sorunlarından birinin işsizlik olduğunun bilindiğini kaydeden Çiçek, işsize iş bulabilmek için yatırım yapılması, yeni yatırım alanlarının açılması gerektiğini, terör olayları orada devam ettiği için özel sektörün riskli bulması sebebiyle bölgeye yatırım yapamadığını anlattı.
     
    Bu ve benzeri birçok değerlendirmeler yapıldığında zaten terörle kimsenin bir yere varmasının mümkün olmadığının açık olduğunu vurgulayan Çiçek, "Onun için olup biteni herkesin soğukkanlılıkla değerlendirmesinde fayda görürüz. Kaldı ki, bu terör başkalarının hebasına yapılan terördür, bunun altını özellikle çiziyorum; başkalarının hesabınadır, başkalarının menfaatinedir. Zaten kimlerin desteklediği de aşağı yukarı bilinmektedir" diye konuştu.
     
    Meseleye "şahsen böyle baktığını" dile getiren Çiçek, söylediklerinin kendi görüşü olduğunu, konunun Bakanlar Kurulu'nda gündeme getirilmediğini aktardı.
     
    İran'ın nükleer programı
     
    İran'ın nükleer programı ile ilgili Türkiye'nin, İran'la ABD arasında ara buluculuk rolüne soyunup, soyunmadığına ilişkin soru üzerine Çiçek, son ziyaretlere bakarak konuyu değerlendirmenin yanlış olacağını belirtti.
     
    Çiçek, "Türkiye mevcut ihtilafların barışçıl yollardan çözülmesi konusunda katkı sağlamaya çalışmaktadır. Talep olursa bunu yapmaktadır, olmadığı takdirde kendi inisiyatifiyle yapabileceği hususlar varsa onları yapmaya çalışmaktadır. Meseleye böyle bakmak lazım, belli kavramları getirip o işin üzerine yapıştırdığımızda bazen doğru sonuçlar çıkmayabilir. Ama biz bölgede ne sorun varsa ona barışçıl yollardan katkı vermeye devam ediyoruz. Bunu barışa katkı olarak değerlendirmek daha doğru olur" dedi.
     
    İran'ın nükleer programına ilişkin diplomatik çabaların Bakanlar Kurulu'nun gündemine gelip gelmediğine ilişkin soruya Çiçek, "Bugün İran konusunu konuşmadık, İran'la ilgili gelişmeler yeni bir safhaya gelmiş vaziyette. Yapılan görüşmeler var, bu yeni bir durumdur. Dolayısıyla henüz sıcaklığını koruyor, o nedenle de daha işi başlangıcında biz Bakanlar Kurulu'nda bir değerlendirme yapmadık. Ama Dışişleri Bakanımız ve Dışişleri Bakanlığımız konuyu yakinen takip ediyor" karşılığını verdi.
     
    Çiçek, "Ergenekon" soruşturmasına ilişkin soru üzerine, bu konunun gündeme gelmediğini, yargıya intikal etmiş bir konuda görüş bildirmenin doğru olmadığını söyledi.
     
    Kaçırılan Alman dağcılar
     
    Cemil Çiçek, terör örgütünce kaçırılan ve dün serbest bırakılan Alman dağcılara ilişkin soruyu yanıtlarken, "Alman makamlarıyla yakın bir iş birliği içinde olduk. Oradan da gelenler oldu. Hem telefon diplomasisiyle hem başka yollarla... Sayın Büyükelçi bana geldi. Değişik kademelerde bu konu konuşuldu ve bilinen şekliyle sonuçlandı. İşin bir siyasi yönü var. Öbür yönü ise adli yönüdür. Adli yönü zaten devam ediyor" dedi.
     
    Alman dağcılarla ilgili bir başka soruyu Çiçek, "Terörle mücadele uluslararası işbirliğini gerektirir. O nedenle biz geçmişte yaptığımız açıklamalarla da terörle mücadelede uluslararası işbirliğinin önemine her zaman vurgu yaptık. Bunun birinci ayağı bilgi paylaşımıdır. Biliyoruz ki birçok terör örgütü PKK unsurlarının, Batı Avrupa ülkelerinde legal görüntü adı altında, derneklerde başka türlü çabalarının olduğu bilinmektedir. Onun için biz birçok ülkeyle bu manada temaslarda bulunuyoruz" diye konuştu.
     
    Bakan Çiçek ayrıca, "Bilgi paylaşımı açısından orada bir olay olduğunda bizden güvenlik makamları gidiyor. Hatırlarsanız, kundaklama olduğu iddia edilen olaylar da iki dost ülke arasındaki karşılıklı bilgi paylaşımı ve dayanışmayı ifade ediyor. Bunların hepsi de Türkiye'nin mevzuatı çerçevesinde yapılıyor. Tabi üç vatandaşı kaçırıldığı için Alman Hükümeti de konuyla yakından ilgilenme ihtiyacı duymuştur. Ama netice itibariyle bir adli soruşturmadır" dedi.
     
    Cemil Çiçek, "Ortada ceza hukuku açısından bir suç vardır. İşin bu kısmı tümüyle Türk makamları, Türk yargısı, Türk güvenlik birimleri tarafından yürütülmüştür. O hassasiyete her zaman dikkat ettik, dikkat ederiz. Adli soruşturma işi bizim işimizdir" ifadelerini kullandı.
     
    Çiçek, "Alman turistlerin kaçırılmadığına dair bir düşünce var mı?" sorusuna ise "Nereden çıktı?" karşılığını verdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow