hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Rize'de toprak kayması 2 can aldı

    Rizede toprak kayması 2 can aldı
    expand

    Doğu Karadeniz'de dün gece başlayan ve aralıklarla devam eden sağanak yağış nedeniyle Rize'nin Pazar ilçesinde meydana gelen toprak kayması, bir baba ile 1.5 yaşındaki oğlunun ölümüne neden oldu.

    Toprak kaymaları nedeniyle doğuya gidiş şeridi kapanan Karadeniz Sahil Yolu'nda ulaşım kontrollü olarak veriliyor.

    Olay sabah saat 4.30 sıralarında, Pazar ilçesi girişi Karadeniz Sahil yolu kenarında meydana geldi. Aşırı yağış nedeniye yamaçtan kopan büyük bir toprak kitlesi, yol kenarında bulunan 9 katlı Alpay Apartmanı'nın zemin katının duvarını parçalayarak evin içine doldu.

    Toprağın dolduğu odada uyuyan 1.5 yaşındaki oğlu Özcan Çelik'i kurtarmak için koşan baba Hızır Çelik de (25), aniden gelen ikinci bir toprak kitlesinin altında kalarak can verdi. Cesetler, çevreden yetişenlerce toprak altından çıkartılarak Pazar Devlet Hastanesi Morgu'na kaldırıldı.

    Feci olayda eşi ve oğlunu kaybeden Yeliz Çelik (24) hastane önünde gözyaşı döktü.

    Yol ulaşıma kapandı

    Bu arada, aşırı yağış nedeniyle Karadeniz Sahil Yolu'nun doğuya giden şeridi,  Rize'nin Pazar ve Çayeli ilçeleri tünel mevkileri ile Balıkçılar köyü mevkinde meydana gelen toprak kaymaları nedeniyle ulaşıma kapandı. Bazı büyük araçlar çamura saplandı.

    Ulaşım, yolun batıya giden şeridinden kontrollü olarak veriliyor. Bölgede yağış aralıklarla devam ediyor.

    Rize Valisi Kasım Esen, Pazar ilçesinde 2 kişinin ölümü ile sonuçlanan toprak kayması ile ilgili incelemelerin ardından soruşturmaya gerek olup olmadığına karar vereceklerini söyledi.

    Vali Esen, ilçenin Soğuksu Mahallesi'nde toprak kayması sonucu Özcan Çelik ve 8 aylık oğlu Efe Çelik'in hayatını kaybettiği Albay Apartmanı'nda incelemelerde bulundu. Bölgedeki vatandaşlarla konuşan Esen, başsağlığı dileklerini iletti.

    Vali Esen, incelemelerinin ardından yaptığı açıklamada, Rize'de dün akşam metrekareye 78,7 metreküp yağmur düştüğünü belirterek, "yağmur sonrası 13 köy yolumuz ulaşıma kapandı. Ufak çaplı heyelanlar nedeniyle Karadeniz Sahil Yolu'nun Rize-Artvin bölümünün bazı kesimlerinde ulaşım kontrollü olarak sağlanıyor" dedi.

    Heyelanda can kaybı yaşanmasının büyük üzüntü verdiğini kaydeden Esen, "Maalesef Albay Apartmanı'nda oturan 2 vatandaşımız heyelan nedeni ile toprak altında kalarak can verdi. Apartmanın genel durumuyla ilgili ihmal olup olmadığı hakkında çalışma başlattık. Cumhuriyet Savcılığı gerekli çalışmaları sürdürüyor. Bayındırlık İl Müdürlüğü ekipleri çalışmalarını yürütüyor. İncelemelerin ardından soruşturmaya gerek olup olmadığına karar vereceğiz" diye konuştu.

    Vali Esen, binalar inşa edilirken zemin etüdünün çok iyi yapılması gerektiğini belirterek, "Rize'de Afet Erken Uyarı Sistemi sonrası yapılan araştırma sonucu ilin yüzde 75'inin heyelan riski altında olduğu görülüyor. Ne yazık ki vatandaşımız gelişigüzel yerlere ev yapıyor. Halbuki zemin etütleri mutlaka yapılmalı. Vatandaş bu konuda  bilinçlendirilmeli" diye konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow