hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Milli gemiler" denize indirildi

    Milli gemiler denize indirildi
    expand

    Milli Gemi MİLGEM Projesi kapsamında milli olarak dizayn ve inşa edilen ilk Türk korveti "Heybeliada" ile mayın avlama gemisi "Akçay" bugün, İstanbul'da Pendik Tersane Komutanlığı'nda düzenlenen törenle denize indirildi.

    Tören, Türk donanmasının 1538'de Barbaros Hayrettin Paşa komutasındaki kazandığı ve Akdeniz'de üstünlüğü ele geçirdiği Preveze Deniz Zaferi'nin yıldönümünde yapıldı.

    Dizaynı ve inşa sorumluluğu Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından üstlenilen gemi, tamamen milli imkanlarla üretildi.

    Törende, TCG İnebolu'nun komuta teslimi ve MİLGEM Projesi'nin ikinci gemisi "Büyükada"nın ilk kaynağı da yapıldı.

    Her iki geminin de çeliğinden çivisine her parçası Türk malı. 250 milyon dolara malolan Heybeliada, Türkiye'nin kapsamlı ilk savaş gemisi olma özelliği taşıyor.

    99 metre uzunluğundaki Heybeliada'da, füze ve torpidoların dışında 1'i insansız 2 helikopter de yer alacak. Korvet sınıfı Heybeliada'nın savaş yönetim sistemi ASELSAN ve HAVELSAN tarafından geliştirildi.

    Milli Gemi projesi, karakol gemilerinin modernleriyle değiştirilmesi ihtiyacından doğdu. Gemiler tek başına veya grup halinde keşif, karakol, arama kurtarma, denizaltı savunma, terörle mcadele ve kıyı deniz ulaştırmasının korunmasında da görev yapacak.

    MİLGEM projesi kapsamında yapılacak gemilerin Kanada, Pakistan, Ukrayna ve Güney Amerika ülkelerine satılması da hedefleniyor.

    Törene Cumhurbaşkanı Vekili ve TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ da katıldı.

    Erdoğan: "Dünyada söz sahibi olabilmek için"

    Törende bir konuşma yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Dünyada söz sahibi olmanın yolunun denizcilikte söz sahibi olmaktan geçtiğini" söyledi.

    "MİLGEM projesinde bugüne kadar sağlanan başarı, savunma sanayimizi yetiştirme konusundaki kararlığımızı daha da pekiştirdi. Türk Silahlı Kuvvetlerimizin bu alanda dışa bağımlılığının en aza indirilmesini, özellikle de Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın ihtiyaçlarının milli sanayi ile karşılanmasını öncelikli hedef olarak belirledik" diyen Erdoğan, böylece ülke ekonomisine sağlanacak büyük faydanın yanı sıra savaş gemilerinin inşasında tarih boyunca sahip olunan stratejik bir yeteneği de yeniden canlandırmış olduklarını vurguladı.

    Org. Başbuğ: "Caydırıcılığı yüksek deniz gücü"

    Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ da, "Türkiye'nin hayati çıkarlarını barındıran çevre denizlerinin güvenliğini sağlayabilmesi, tehditlerle başa çıkabilmesi için güçlü bir deniz kuvvetine sahip olması, bundan sonra da vazgeçilmez bir zorunluluktur" dedi.

    "Milli Gemi Projesi ile simetrik ve asimetrik tehditlere karşı mücadele yeteneğine sahip, daha nitelikli, beka kabiliyeti yüksek ve en zor şartlarda dahi kesintisiz görev yapabilecek, caydırıcılığı yüksek bir deniz gücüne ulaşmak hedeflenmektedir" diyen Başbuğ, "Bu proje yurt savunmasına yapacağı katkıların yanı sıra, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler ve NATO şemsiyesi altında yer alacağı barışı koruma görevlerindeki etkinliğinin de artmasını sağlayacaktır" ifadesini kullandı.

    Başbuğ, Atatürk'ün şu sözlerini hatırlattı:

    "Hudutlarının mühim ve büyük bölümü deniz olan Türk devletinin donanması da mühim ve büyük olmak zorundadır".

    ABD'de bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ilk Türk korveti Heybeliada'nın denize indirilmesinin Türk denizciliği adına gurur duyulacak ve övünülecek bir başarı olduğunu belirtti.

    Orgeneral Başbuğ'a mesaj gönderen Cumhurbaşkanı Gül, "Bölgesinin en etkin güçlerinden olan Türk donanması, bu projelerle caydırılıcılığını artırmaktadır. Üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye, önemli jeostratejik konumunun da gereği donanmasını ve ordusunu güçlü tutmak durumundadır. Bölgemizde yaşanan son olaylar da bu düşüncenin haklılığını doğrulamaktadır" dedi.

    Bakan Gönül: "Milli firkateyn tasarım ve inşasına başlanacak"

    Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, askerigemi projelerinde bundan sonraki amaçlarının firkateyn tasarımı ve inşasınıngerçekleştirilmesini sağlamak olduğunu belirterek, "Önümüzdeki dönemde SavunmaSanayi İcra Komitesi'nin aldığı kararlar doğrultusunda, milli firkateyn tasarım ve inşasına ülkemizde başlanacaktır" dedi.

    Gönül ayrıca, "İleri teknoloji bir savaş yönetim sistemi ile teçhiz edilecek gemilerimiz, radara görünmezlik özelliği, düşük ses izi, yüksek sürati ile donanmamıza güç katacaktır" diye konuştu.

    Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ataç da, "Bu başarı ile dünyada harp gemisi dizayn edebilen 15 ülke arasına girmiş oluyoruz.Kurtuluş Savaşı'ndan yıllar sonra çılgın Türkler'in çılgın denizci torunları bu projeyi gerçekleştirmeyi başardılar" ifadelerini kullandı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow