hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Erdoğan: "Doğu'yu bilmeyen rahat konuşuyor"

    Erdoğan: Doğuyu bilmeyen rahat konuşuyor
    expand

    Yeni yasama yılının ilk grup toplantısında konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, son olarak 17 şehit verilmesinin ardından yaşanan tabloyu, "Hep suçlu arama gayreti içinde olanlar var. Biz çözüm aramanın gayreti içindeyiz. İnanıyoruz ki güvenlik güçleri samimi olarak ellerinden gelen gayreti gösteriyor" sözleriyle değerlendirdi.

    AKP grubuna hitap eden Başbakan Erdoğan, "Biz hep şunu sorduk güvenlik güçlerine: 'Bizden isteğiniz nedir? Ne varsa söyleyin, biz gereğini yaparız'. Ne istenirse gereğini yerine getirdik ve getiririz. Bizden hükümet olarak istenen herşey yerine  gelmiştir" dedi.

    "Terör normal bir adi suç değildir. Terör nerede, ne zaman, kimi, nasıl vuracağı belli olmayan bir fenomendir" diyen Erdoğan, "Bunu kabul etmemiz lazım; verilen kolay bir mücadele değil. Oraları bilenler, tanıyanlar bu işin nasıl zor şartlarda olduğunu gayet iyi bilirler. Ben de biliyorum koşulların ne denli zor olduğunu. Bilmeyenler rahat  konuşuyor" ifadesini kullandı.

    Olayın, teknik boyutunda güvenlik güçlerinin ortaya koyduğu projelere uyduklarını vurgulayan Başbakan, sınır ötesi harekata imkan veren tezkerenin süresinin 1 yıl daha uzatılmasına ilişkin planın da yarın Meclis'te oylanacağını hatırlattı ve tüm vekilleri Meclis Genel Kurulu'nda bulunmaya çağırdı.

    Tezkerenin caydırıcı olduğunu belirten Erdoğan, ABD ile başarılı bir istihbarat çalışması yapıldığının da altını çizdi.

    Erdoğan, "Türkiye nefsi müdafaa durumundadır. Herkes bu durumu iyi anlamalı, Türkiye'nin yanında yer almalıdır" diyerek, uluslararası topluma da PKK'ya karşı işbirliği çağrısı yaptı ve "Bu uluslararası taşeron örgüt etkisiz hale getirilecek, yalnızlaştırılacaktır" dedi.

    "Uluslararası yükümlülükler muhataplarca uygulansaydı bu noktaya gelinmezdi" diyen Başbakan Erdoğan, sınır ötesi operayonlarının hedefinin terör örgütü ve teröristler olduğu vurguladı.

    Erdoğan, Irak'ın siyasi bütünlüğüne önem verdiklerini belirtti ve sınır ötesi operasyona ihtiyaç olması halinde bu harekatın ne sivil insanlara ne de Irak'ın toprak bütünlüğüne yönelik olmayacağının altını çizdi.

    "Kuzey Irak bizimle işbirliği yapmalı"

    "Bölge ülkelerinin terör örgütü ile arasında kalın bir duvar olmalı" diyen Başbakan, Kuzey Irak'ın da Türkiye ile işbirliği yapması gerektiğini söyledi, "Terör örgütü bölgesel huzursuzluk kaynağıdır" dedi.

    Başbakan, sınır ötesi harekat öncesinde uluslararası destek aldıklarını da sözlerine ekledi.

    Terörün sadece askeri operasyonlarla çözülmeyeceğini de ifade eden Erdoğan, hükümetin terörün siyasi, ekonomik, sosyolojik, psikolojik boyutunu da ele alarak çalıştığını yineledi.

    Başbakan ayrıca, "Kimse terör üzerinden siyaset yapmasın, kan üzerinden siyaset yapılmaz. Bu hepimizin ortak meselesi. Kan üzerinden siyaset yapanlar o kan içinde kendileri boğulurlar" dedi.

    "Hainler er veya geç tecrit olacaktır"

    Erdoğan, "Türkiye'nin bugün yürüdüğü istikameti beğenmeyen, bu istikameti değiştirmek isteyenlere buradan en açık biçimde ifade ediyorum: Bu istikamet, milli iradenin gösterdiği istikamettir. Arkasında 70 milyonluk milletimiz vardır" dedi.

    "Bu iradeyi kırmayı, bu istikameti değiştirmeyi umanlar, beyhude bir çaba içinde olduklarını bilmelidirler" diyen Başbakan, "Bu millete, bu vatana, bu toprağa kasteden teröristlere karşı 70 milyon insanın yüreğinin bir ve beraber olduğunu bir kez daha ifade ediyorum" diye konuştu.

    Erdoğan ayrıca "Bu acıyı dindirmek için, bütün ihtilaflarımızı bir kenara bırakır, bir ve bütün oluruz. Tüm farklılıklarımızı bir kenara bırakır, bir ve bütün oluruz. Kardeşliğimize, muhabbetimize, sevgimize, dayanışma ruhumuza, ülke bütünlüğümüze, medeniyet iddiamıza kasteden hainler, bu topraklardan er veya geç tecrit olacaktır" şeklinde konuştu.

    Sağduyu çağrısı

    "Kimin ne dediğine dikkat ediyoruz. Bizim gibi düşünmese de herkesin fikrini baştacı ediyoruz" diyen Erdoğan, "Terörizm ve terörist karşısında tek yürek olmayanlar kendi vicdanlarına, merhametsizliklerine yansınlar. Bu ülke, bu vatan, bu millet birdir; bütündür" dedi.

    Terör meselesinin tepkisel davranışlarla çözülemeyeceğini söyleyen Başbakan, teröre karşı rasyonel tavır geliştirilmesi ve aklıselim çizgisinde yürünülmesi gerektiğini belirtti.

    Başbakan, "Terörle mücadele konusunda hükümetimizin kararlılığı tamdır. Türkiye'nin sabrını, vakarını, metanetini yanlış yorumlayanlar bugün değilse yarın yanıldıklarını anlayacaklar... Uluslararası hukuktan doğan haklarımızı kullanıyoruz, kullanacağız" diye konuştu.

    Erdoğan, terörizmle mücadelede başından bu yana, uluslararası boyutta en güçlü zemine ulaştıklarını belirterek, "Sadece açıklamaları doğru ve yeterli bulmuyorum. Bu açıklamaların uygulamaya geçmesini istiyoruz. Eğer geçmezlerse, o zaman bazı yaptırımlara girme durumunda kalabiliriz" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow