hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sürücü adaylarında "stajyerlik" telaşı

    Sürücü adaylarında stajyerlik telaşı
    expand

    Karayolları Trafik Kanunu'nun AB standartlarına göre yeniden düzenlenmesi yönündeki çalışmalar sürerken, tasarının yasalaşmasından sonra ehliyet almanın zorlaşacağını savunan sürücü kursları, cazip kampanyalar ve "stajyerlik uyarısı" bulunan ilanlarla sürücü adaylarını çekmeye çalışıyor.

    Karayolları Trafik Kanunu taslağına göre, yeni ehliyet alacaklara 2 yıl "stajyer sürücü belgesi" düzenlenecek, bu sürede yıllık 50 ceza puanını dolduranların belgesi iptal edilecek.

    Taslakta, ayrıca 5 kez kırmızı ışık ve hız sınırı ihlali yapan sürücülerin belgelerine 6 ay el konulması, tehlikeli araç kullananlar hakkında adli işlem yapılması yer alıyor.

    Tasarının yasalaşması halinde ehliyet almanın daha zor hale geleceğini savunan sürücü kursları, bu konuda sürücü adaylarının geç kalmaması gerektiğini vurguluyor.

    Adana'da da çeşitli sürücü kursları, ilan tahtaları ve bez afişlerle "stajyer sürücülük" yapmadan ehliyet sahibi olmak isteyenlerin "ellerini çabuk tutmaları" gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor.

    Kentte 20 yıldır faaliyet gösteren bir sürücü kursunun sahibi Tülay Tümer de yasa çıktıktan sonra ehliyet alanların, öncelikle stajyer sürücü olacağını vurguladı.

    Sürücü belgesini alan kişilerin doğrudan araç kullanamayacağının altını çizen Tümer, "Yanında deneyimli, yani geçmiş yıllarda ehliyet sahibi olmuş bir sürücü olmadan stajyerler araç kullanamayacak. Üstelik, tekrarlanan kırmızı ışık ve hız sınırı ihlallerinde ehliyetlere 6 ay el konulacak, yıllık 50 ceza puanının doldurulması halinde sürücü belgeleri iptal edilecek" dedi.

    Teorik eğitim süresinin 21 günden 6 aya çıkarılmasının da planlandığına dikkat çeken Tümer, "Bu sürücü adaylarının sıkıntılı günler yaşamasına neden olacak. Çünkü, çalışan bir kişinin 6 ay süresince kursa gidip gelmesi oldukça zor olur. Bu nedenle biz ehliyet sahibi olmak isteyenleri uyarıyoruz. Ehliyet almak için başvurunun tam zamanı... Ellerini çabuk tutmaları gerekiyor. Zaten, mevcut halde bütün sürücü kursları kontenjanlarını doldurmuş durumdalar" dedi.

    Tümer, "Kursların kontenjanları araç, sınıf ve öğretmen sayısına göre belirleniyor. Sonradan kontenjanı yükseltmek pek mümkün olmuyor. Bu sebeple ehliyet sahibi olmak isteyenlere 27 Aralık veya 17 Şubat'taki sınavları kaçırmamalarını tavsiye ediyoruz. Çünkü, 2009 yılının ikinci yarısına doğru tasarının yasalaşmasını bekliyoruz" diye konuştu.

    Tülay Tümer, Adana'daki kurs kontenjanlarının dolu olmasının bir sebebinin de kurs ücretlerinin çok düşük olması olduğunu söyledi.

    Kente sadece Adana'da ikamet eden sürücü adaylarının gelmediğini ifade eden Tümer, "Tarsus'ta sürücü kursu 600 YTL iken Adana'da 250 YTL civarında fiyatlar sunuluyor. Bu nedenle Niğde, Kahramanmaraş, Hatay gibi birçok çevre illerden kursiyer geliyor. Bu da kentteki sürücü kurslarındaki doluluk oranını yükseltiyor" dedi.

    "Stajyerlik kesin değil"

    Özel Sürücü Kursları Konfederasyonu Genel Başkanı Dursun Önal da taslak üzerinde 9 bakanlığın yetkililerinin çalıştığını ifade etti.

    Taslağın son halinde "stajyer sürücülük" ibaresinin kaldırıldığını anlatan Önal, "Aldığımız bilgilere göre stajyer sürücülük, tasarıdan çıkarıldı ancak, vatandaşlar yine de işini riske atmak istemiyor. Sürücü kursları da bu durumdan memnun. Zaten bizde uygulanmak istenen stajyer sürücülük kavramı, Avrupa'dakinden çok farklı. Avrupa'daki eğitim sisteminde, sürücünün eğitimi için değişik yollar oluşturulmuş. Stajyer adaya sınavda 6 farklı araç kullandırılıyor. Bu nedenle bizdeki yapıyla adını stajyer koysak bile bir anlamı yok. Yetkililer de bunun farkına vararak, tasarıdan çıkarıyor. Ancak, bu süreçte stajyerlik korkusu yaşamak istemeyen vatandaşlar, sürücü kurslarının kapısını çalıyorlar" dedi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow