hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "DTP PKK'yla arasına mesafe koymalı"

    DTP PKKyla arasına mesafe koymalı
    expand

    Avrupa Birliği dönem başkanı Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Bernard Emie, "DTP PKK ile arasına daha fazla mesafe koymalı, DTP de siyasi parti olarak saygı görmeli. Sorunlara siyasi çözümler bulmak zorundayız, diyalogla ilerleyebiliriz" dedi.

    Avrupa Birliği de Güneydoğu'da son dönemde yaşanan gelişmeleri yakından takip ediyor...

    CNN TÜRK'e konuşan Avrupa Birliği dönem başkanı Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Emie, DTP'nin Meclis'e seçilerek girdiğini hatırlattı, sonra da hem DTP'yi eleştirdi, hem de DTP'ye yönelik bazı tepkileri.

    Emie, "DTP, PKK ile arasına daha fazla mesafe koymalı. Türk askerine ve ordusuna karşı yapılan saldırıların kabul edilmesi mümkün değil. Ama DTP'nin de tam bir siyasi parti olarak saygı görmesi gerekiyor. Biz de siz de bu sorunlara siyasi çözümler bulmak zorundayız. Diyalogla ve karşılıklı birbirini anlamakla ilerleyebiliriz" dedi.

    Fransız Büyükelçi, "Herkesi demokrasinin araçlarıyla hareket etmesi yönünde uyarıyoruz" şeklinde konuştu ve hükümetin atması gereken önemli adımlar olduğunu söyledi:

    "Türk hükümeti bu ülkenin Kürt nüfusu için ekonomik, kültürel ve siyasi alanlarda  ek önlemler almalı. Biz televizyon ve radyo yayınlarının çok önemli olduğuna inanıyoruz."

    Büyükelçi, Fransa Devlet Başkanı Nicolas Sarkozy'nin AB dönem başkanlığı sırasında Türkiye aleyhine açıklama yapmamasını da değerlendirdi.

    Bernard Emie, "Bay Sarkozy'nin fikrini değiştirdiğinden emin değilim. Dönem başkanlığı sırasında ülkenizin pozisyonunu bir kenara bırakıp, tüm AB üyelerini temsil etmeniz gerekiyor. Fransa dönem başkanlığı ülkenizin stratejik önemini biliyor o nedenle sürecin devamını istedik" dedi.

    Büyükelçi Emie, Türkiye'nin Ermenistan'la son dönemde başlayan yakınlaşmasını desteklediklerini de açıkladı ve "Sürece müdehale etmemeli ve pozitif bir tavır takınmalıyız" şeklinde konuştu, Erivan'la yakınlaşmanın Ermeni soykırımı iddiaları konusunda Fransız kamuoyunu etkileyebileceğini söyledi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow