hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    24 saat havada kalabilen insansız uçaklar

    24 saat havada kalabilen insansız uçaklar
    expand

    Türk Silahlı Kuvvetleri terörle mücadelede teknolojiyi en üst seviyede kullanmayı hedefliyor. Bunun örneği ise insansız hava araçları. Kısa süre havada kalabilen kısa menzilli mini uçaklar askerlerin kullanımına verildi. Sırada yine Türkiye'de üretilecek olan 24 saat havada kalabilen daha büyük boy insansız hava araçları var.

    İnsansız hava uçakları PKK'ya karşı yürütülen mücadelede özellikle son bir yılda gündeme geldi. Ve Türkiye araçların hemen her çeşidinden üretim için hızlı çalışıyor. Yürütülen projeler hakkında Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül,  Plan Bütçe Komisyonu'na bilgi verdi.

    Mini döner kanatlı yani helikoptere benzeyen insansız hava araçları 2009 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri'ne teslim edilecek. Üzerindeki kameralarla eşzamanlı görüntü iletme özelliğine sahip mini helikopterler, yüksek manevra kabileyeti nedeniyle dağlık bölgelerde kullanılabilecek.

    Taktik insansız hava aracının yani mini uçaklara göre daha büyük araçların tasarım çalışmaları sürüyor. 24 saat havada kalabilen operatif insansız hava araçları da üretim aşamasında.

    Araç rüzgar tüneli testinden geçti. İlk uçuşunu ise 2009 yılında yapacak.  TSK'ya 2010 yılında teslim edilmesi öngörülüyor. Böylece Türkiye , Amerika ve İsrail'den bu araçları kiralamak ya da satın almak zorunda olmayacak.

    Üretimi tamamlanıp Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim edilen araçlar ise mini İHALAR. Yani elle fırlatılabilen insansız hava araçları.

    Yani birlik önden insansız hava aracını göndererek, gideceği yolda terörist olup olmadığını  görebilecek. Tamamen yerli firmalarca üretimi yapılan mini insansız hava aracı kısa mesafelerde alçak uçuş yapabiliyor.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow