hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bakan Dedeoğlu, Ankara'nın AB hakkındaki rahatsızlığını açıkladı

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    AB ve Türkiye, mülteci krizini çözmek için ortak eylem planı üzerinde çalışıyor. Konuyla ilgili Dışişleri Bakanı'ndan sonra AB Bakanı Beril Dedeoğlu'ndan da açıklama geldi. Dedeoğlu, Türkiye'nin müzakere sürecinde yıllardır dile getirdiği taleplerin, AB tarafından şimdi kriz anında dikkate alınıyor olmasından rahatsızlık duyduklarını dile getirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye ve AB, mülteci krizini birlikte çözmek için iradesini ortaya koydu. Şimdi taraflar üzerinde uzlaşmaya vardıkları taslak metne nihai şeklini vermek için çalışıyor. AB Bakanı Beril Dedeoğlu, AB'nin bir eylem planı taslağı hazırlayarak kendilerine gönderdiğini belirterek, "Bu iki tarafın belgeleri yanyana getirilip bir ortak eylem planı yapılabilir mi çalışması yapıldı. Hem bizim, hem Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile AB arasında bir ortak taslak plan üzerinde anlaşmaya varıldı" dedi.

    AB Bakanı Beril Dedeoğlu: "IŞİD-PKK militanları anlaşmış olabilir"

    Anadoğlu Ajansı'na (AA) konuşan Dedeoğlu, ortak taslak planının bir eylem planı haline dönüşebilmesi için üzerindeki çalışmaların devam edeceğini belirterek, bunun bir süreç olduğunu, bu sürecin teknik ve çok uluslu bir boyutu bulunduğunu belirterek, "Dolayısıyla bu ortak belge bir irade beyanıdır" dedi.

    AB yetkilileri ile görüşmelerde vize muafiyeti konusunun da gündeme geldiğini anlatan Dedeoğlu, "Biz dedik ki 'Hani bakın göçmenler konusunda birbirimize söz alıp söz veriyoruz ama daha 2011 yılında ön mutabakatı yapılmış olanın bile koşulları yerine gelmeyince biz nasıl karşılıklı güven oluşturacağız?' Onun üzerine öneri AB'den geldi ve dediler ki 'Biz vize kolaylıklarını başlatabiliriz'. Biz de dedik ki 'Sizin onu hangi AB mekanizmalarından geçirdiğiniz bizi ilgilendirmiyor. Bize öngördüğünüz tarihi öne mi çekersiniz, netleştirir misiniz vadeleri. Bu zaten Türkiye'nin hakkı olan bir durum. Bunu yaşama geçirirseniz çok iyi olur' dedik" şeklinde konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    AB Bakanı Dedeoğlu AB'ye 6 fasıl açılmasını önerdiklerini de açıkladı ve onlardan birinin adalet, özgürlük ve güvenlik faslının, mülteci sorununun çözümü için kritik önem taşıdığına işaret etti. Dedeoğlu, şunları söyledi:

    "Bu uzun soluklu bu iş. Yani, 'Bir anlaşma yaptık, 2.2 milyon Suriyelinin meselesini hallettik, duvar ördük, polislerle önlem aldık' denilebilecek bir şey değil. Kaç yıl olduğunu da bilmiyoruz bu sorunun. Dolayısıyla bunun sürdürülebilir olması için daha kemiklerşmiş bir işbirliğine gerek var. Bu da 24. fasılla ilgili ve burada siyasi sebeplerle bir blokaj var. Karşı taraf da makul buluyor."

    Bakan Dedeoğlu, Türkiye'nin müzakere sürecinde yıllardır dile getirdiği taleplerin AB tarafından şimdi kriz anında dikkate alınıyor olmasının Ankara'yı rahatsız ettiğini de sözlerine ekledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow