hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    LDP'nin 'Hazine yardımı'yla ilgili başvurusuna ret

    LDPnin Hazine yardımıyla ilgili başvurusuna ret
    expand

    Anayasa Mahkemesi, 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'nun, "Siyasi partilere Hazine yardımının hangi koşullarda yapılacağını" düzenleyen maddesinin iptal istemini reddetti.

    Liberal Demokrat Parti (LDP), Maliye Bakanlığı'nın siyasi partilere yaptığı Hazine yardımının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Ankara 5. İdare Mahkemesi'nde dava açmış ve 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'nun,
    "devletçe yardım" başlıklı ek 1. maddesinin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurulmasını istemişti.

    Ankara 5. İdare Mahkemesi, Anayasa'ya aykırılık iddiasını ciddi bularak, Anayasa Mahkemesi'ne itiraz yoluyla başvuruda bulundu.

    Yüksek Mahkeme heyeti, bugün yaptığı toplantıda, maddenin iptal istemini esastan karara bağladı. Heyet, düzenlemenin iptal istemini reddetti.

    Toker: "Bu seçimde de nal toplarız"

    "Hazine yardımından tüm partilerin yararlanması" istemiyle İdare Mahkemesi'nde dava açan LDP Genel Başkanı Cem Toker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Anayasa'nın 68. maddesinde siyasi partilere "hakkaniyetli ve yeterli yardım yapılır" dendiğini belirterek, "Bu hakkaniyetli ve adil bir yasa değil, rakamlar ortada" dedi.

    Yasa gereği AK Parti'nin, MHP ve CHP'nin 2009 yılında para yardımı alacaklarını anımsatan Toker, kendileri gibi partilerin ise yardım almadan bu partilerle rekabet edemeyeceklerini ifade etti.

    Anayasa Mahkemesi'nin bu kararıyla iç hukuk yollarının tükendiğini kaydeden Toker, "Seçimlerde fırsat eşitliği yok. Bu böyle giderse biz bu seçimde de sadece nal toplarız, oy değil. Hakkımızı Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi çerçevesinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde de arayacağız. Ben ve benim gibi partiler oy pusulasında konu mankeni değildir" diye konuştu.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow