hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Karaköy vapur iskelesi battı

    Karaköy vapur iskelesi battı
    expand

    İstanbul'da şiddetli lodos fırtınası nedeniyle hasar görerek yan yatan Karaköy İskelesi tamamen battı.

    Kadıköy ve Üsküdar seferlerinin yapıldığı yüzer iskeleyi dengede tutan 16 su tankından biri, akşam saatlerinde 42 kilometre hızla esen lodosun etkisiyle vuran dalgalardan hasar gördü.

    Bin 200 metrekarelik yolcu salonuna sahip yüzer iskele, hasar gören deniz tarafındaki su tankı yönünde yan yatınca, yolcu salonuna su dolmaya başladı.

    İskeleyi karaya bağlayan çelik halatların da kopması sonucu Karaköy İskelesi ters dönerek sulara gömüldü.

    Topbaş: "İskele çekilecek"


    Şiddetli rüzgar ve lodosun etkisiyle, 25 yıldan beri hizmet veren Karaköy iskelesinin bazı dubalar su aldığı için belli bir seviyede battığını kaydeden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Karaköy vapur iskelesi kullanılamaz hale geldi. Riskli bir durum tekrar, kullanmamız çok zor. Oradan çekilecek" dedi.

    Topbaş, seferlerin geçici olarak başka şekilde düzenlendiğini, kent ulaşımında problem yaşanmaması adına çalışma yapıldığını belirtti.

    Topbaş, geçici duba iskele için mevcut bir iskelenin Karaköy'e getirileceğini, bu çalışmanın 5-10 gün sürebileceğini bildirdi.

    Karaköy'e ileride, üzerinde ofisleri olmayan daha estetik, biraz daha küçük bir iskelenin getirileceğini ifade eden Kadir Topbaş, "Deniz kentlerinde, insan gücünün yetmeyeceği türdeki hava şartlarında bazı sıkıntılar oluyor. Bunu yaşadık. İnşallah, ileride böyle bir sıkıntı olmaz. Bizim memnuniyetimiz, insanlar varken, iskele yoğunken sıkıntı yaşanmamış olması. İskeledeki her şey boşaltıldı. Temizlendi. Kurtarılamaz hale geldiği görülünce de bırakıldı"
    dedi.

    Paksoy: "Yeni bir duba konulacak"

    Yüzer iskelenin batmasına ilişkin basın mensuplarına bilgi veren İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş (İDO) Genel Müdürü Ahmet Paksoy da, İstanbul'un ciddi lodosun etkisinde bulunduğunu hatırlattı.

    İDO seferlerinin de bu lodostan ciddi manada etkilendiğini kaydeden Genel Müdür Paksoy, saat 20.30 sıralarında, yüzen bir cisim olan Karaköy dubasının ön tarafında hafif meyil oluştuğunu belirtti.

    Bu haberi alır almaz, ilgili ekiplerin derhal olay yerine intikal ettiğini vurgulayan Paksoy, "O an itibarıyla Karaköy İskelesi'nde yolcu hareketi durduruldu. Her türlü yolcu güvenliği için seferler iptal edildi" dedi.

    Olayın, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne, valiliğe, itfaiyeye, Gemi Kurtarma'ya, deniz hizmetlerine, çevre koruma dahil olmak üzere ilgili tüm birimlere bildirildiğini anlatan Paksoy, saat 20.30 itibarıyla da olaya müdahale edildiğini kaydetti.

    Paksoy, öndeki tanklardan su tahliyesine başlandığını, fakat su tahliyesi işlemine, 4 saat süren bir mücadele sonucunda, çalışan ekiplerin güvenliği düşünülerek son verildiğini ifade etti.

    "Can kaybı ya da yaralanma yok
    "

    Hiçbir yaralanma veya can kaybının yaşanmadığı olayla ilgili kriz masasının çalışmaya devam ettiğine işaret eden Paksoy, Şehir Hatları'nın devralınmasının ardından, batan bu dubanın sualtı bölümlerinin her türlü bakımlarının yapıldığını bildirdi.

    Paksoy, "Bütün iskelelerimizde, gemilerimizde olduğu gibi, her türlü bakım ve onarım teknik manada gerçekleştirilmişti. Tabii bu çok yüksek lodostan dolayı meydana gelen olayla ilgili bir çalışma yaptıktan sonra detaylı bilgi vereceğiz. Karaköy önemli bir iskelemiz. En azından seferleri aksatmamak adına yüzen yeni bir duba yapıp, buraya koymak için bütün ekibimiz seferber olmuş durumda. Yüzen duba konulup seferler yapılacak" dedi.

    "Batan iskeleden yapılan seferler, bir süre Karaköy, Kabataş ve Eminönü'ndeki diğer iskelelerden gerçekleştirilecek" diyen Paksoy, Kadıköy'den gelen İDO yolcularının bu sabahtan itibaren Karaköy'deki Tur-Yol'a ait motor iskelesini kullanabileceklerini kaydetti.

    Paksoy, iskelenin batması nedeniyle Kabataş-Kadıköy hattına da ek seferler koyduklarını ifade ederek, bu hattaki seferlerin saat 21.30'a kadar süreceğini belirtti.

    Paksoy, batan Karaköy İskelesi'nin durumunun ise yapılacak teknik değerlendirmenin ardından netleşeceğini söyledi.

    Kentte etkili olan şiddetli lodosun deniz ulaşımını da aksattığına dikkati çeken Ahmet Paksoy, Adalar hattı hariç iç hatlardaki vapur seferlerinde bir aksama yaşanmadığını, dış hatlardaki feribot, arabalı vapur ve deniz otobüsü seferlerinin tamamının yapılamadığını bildirdi.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow