hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ermenilerden özür kampanyası başlıyor

    Ermenilerden özür kampanyası başlıyor
    expand

    Yıl başında öncülüğünü Ali Bayramoğlu, Baskın Oran, Ahmet İnsel ve Cengiz Aktar'ın yaptığı bir kampanya başlatılıyor. Kampanyanın adı "Özür Diliyorum." İnternet ortamında başlatılacak kampanya Ermenilerin "Büyük Felaket" adını verdiği 1915 tehciri için özür dileyen herkese açık.



    "1915'de Osmanlı Ermenileri'nin maruz kaldığı Büyük Felaket'e duyarsız kalınmasını, bunun inkâr edilmesini vicdanım kabul etmiyor. Bu adaletsizliği reddediyor, kendi payıma Ermeni kardeşlerimin duygu ve acılarını paylaşıyor, onlardan özür diliyorum"

    Ermenilerin "Büyük Felaket" adını verdiği 1915 Ermeni techiri ile ilgili başlatılan imza "Özür Diliyorum" kampanyasının metni bu iki cümleden oluşuyor.
     
    Kampanya, gazeteci - yazar Ali Bayramoğlu, Prof. Baskın Oran ve Ahmet İnsel ve Cengiz Aktar'ın öncülüğünde başlayacak. Peki Ermenilerden neden özür dileniyor?

    Dr. Cengiz Aktar, "Özür diliyorum. Bu bireysel bir hitap, bireysel bir ifade, bireysel bir duygu. Zaten vatandaşın da eğer bu duyguyu paylaşıyorsa imza atmasını istiyoruz ve böyle bir imkan sunacağız" dedi.

    Aktar, "Cumhurbaşkanı'nın seyehati sonrasında 1990'larda kaçırdığımız bir treni tekrar yakalamak gibi bir teşebbüs olduğu ortada. Diplomatik ilişki kurulacak belki, sınır açılacak belki. Bunlar çok önemli şeyler. Biz de bu şekilde bir tepkiye, duyguya tercüman olalım dedik" ifadesini kullandı.

    Peki kampanya kimi kesimlerin tepkisini çekip yeni bir tartışmayı alevlerse... Aktar bu soruya şu yanıtı verdi:

    "Bu bahsettiğiniz kesim tabi ki bağırıp çağıracak. Osmanlı Ermenileri konferansında olan tepkiler tabii ki dillendirilecek. Ama zaten onlar konuşuyor Türkiye'de, başkaları konuşmuyor. Şimdi başka birileri de konuşsun en azından bireysel olarak da duygularını anlatsınlar ve bu kampanya sayesinde adlarını oraya yazsınlar dedik"

    Yılbaşında internet ortamında imzaya açılacak olan kampanya internet erişimi olamayanlar için kimi illerde de elden imzaya açılacak.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow