hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    PKK'ya 'silahı bırakın' çağrısı yapılacak

    PKKya silahı bırakın çağrısı yapılacak
    expand

    PKK'nın dağdan indirilmesi için üç aşamalı plan hazırlandı. Türkiye'nin Kuzey Irak yönetimi ile başlattığı yeni diyalog süreci kapsamında hazırlanan plana göre, Erbil ve Bağdat'tan PKK'ya silah bırakma çağrısı yapılacak. Silah bırakan ve eyleme karışmamış olan PKK'lılar için eve dönüş düzenlemesi gündeme gelebilecek. PKK ile arazide aktif mücadeleye Bağdat ve Erbil yönetimleri de katılacak.

    Türkiye'nin Irak Özel Temsilcisi Murat Özçelik Bağdat'ta Kuzey Irak'taki Kürdistan bölgesel yönetimi başkanı Mesut Barzani ile görüştü, görüşmenin ardından Ankara ve Erbil PKK'yı dağdan indirmek için detaylı bir plan hazırladı.

    Planın ilk aşaması PKK'nın Irak'ta yalnız bırakılması.

    Buna göre, PKK Kürt Parlamentosu ve Bağdat'taki Irak Meclisi tarafından 'yasadışı örgüt' ilan edilecek.

    Yetkililer bunun PKK'yı terör örgütü ilan etmekten daha ileri bir adım olduğu görüşünde. Çünkü bu kararla PKK'nın hem yasal olarak Irak'ta siyasi parti ya da dernek yapılanmasıyla  faaliyet göstermesinin önü tıkanacak hem de silah bıraktırma sürecinde görüşmeler daha rahat yürütülecek.

    Ancak Ankara yerel seçimler öncesi Irak Başbakanı Nuri El Maliki yönetiminin bu yönde hızlı hareket edeceğinden emin değil.

    Planın ikinci ayağı terör örgütüne, "Silahı bırak Türkiye'ye dön" çağrısının yapılması. Çağrı, bölgedeki yetkililerce yapılacak.

    Plan kapsamında Kürt yönetimi PKK'nın hem Kuzey Irak'taki hem de Türkiye'deki Kürtlerin haklarına ve geleceklerine zarar verdiğini anlatacak, bu yönde açıklamalar yapılacak.

    'Silah bırak' çağrısına olumlu yanıt veren,  lider kadrosu dışındaki PKK'lılara eve dönüş yolunun açılması da ihtimal dahilinde  ancak henüz bu konuda Türkiye tarafında alınmış bir karar yok.

    Bu süreç içinde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin operasyonları da aralıksız sürecek, sadece Türk Silahlı Kuvvetleri değil PKK ile arazide aktif mücadeleye  Bağdat ve Erbil yönetimleri de katılacak. Aynı mücadeleye ABD'nin de katılması talep ediliyor.

    Hazırlanan planda Kuzey Irak'ta yakalanan PKK'lıların sorgusuna Türk yetkililerin katılması da öngörülüyor. Planın uygulamasını ise İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın Bağdat ziyareti ile kurulan üçlü güvenlik mekanizması yerine getirecek.

    Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kuzey Irak'taki Özel Kuvvetler Birimi de daha aktif olacak. Buradaki komuta rütbesi yükseltilecek.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow