hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Arsenik arıtma tesisinin ilk etabı "tamam"

    Arsenik arıtma tesisinin ilk etabı tamam
    expand

    İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Sarıkız ve Göksu kuyuları için kurduğu arsenik arıtma tesisinin ilk etabı 19 Aralık Cuma günü hizmete girecek.

    Manisa'nın Muradiye beldesi Çullutepe mevkisindeki arıtma tesisinin saniyede bin 500 litre suyun arıtılmasını sağlayan ilk etabı tamamlandı, tesiste deneme çalışmalarına başlandı.

    Sarıkız bölgesinden 27, Göksu bölgesinden 22 kuyudaki suyun arıtılmasını sağlayacak tesisin ilk etabının tamamlanmasının ardından, elde edilecek suyun daha çok Karşıyaka ve Çiğli bölgelerine verileceği, bu ilçelerdeki arsenik oranının düşeceği belirtildi.

    İkinci etap için hedef ocak ayı

    Tesisin yüzde 80 oranında tamamlandığını belirten İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, ikinci etabın tamamlanmasıyla arıtılacak su miktarının saniyede 3bin metreküpe ulaşacağını bildirdi.

    Planlamalar sırasında tesisin tamamlanma tarihini mart veya nisan ayları olarak belirlediklerini kaydeden yetkililer, aralıksız süren inşaat çalışmalarının ocak ayında tamamlanabileceğini, bu tarihten sonra tüm İzmir'in suyundaki arsenik oranını düşüreceklerini belirtti.

    Yetkililer, projenin Culligan Italiana SPA-Nema Kimya Dış Ticaret Ortak Girişimi tarafından inşa edildiğini ve 20 milyon YTL'ye mal olduğunu kaydetti.

    Halkapınar da devreye girecek

    Halkapınar Sular İşletmesi alanında yapımı sürdürülen ve saniyede binlitre suyu arıtacak tesisin de bu ay içerinde hizmete gireceği öğrenildi.

    Tesiste arıtılan sudan Bornova, Konak, Güzelyalı ve Narlıdere bölgelerinin faydalanılacağı belirtildi.

    İzmir Büyükşehir Belediyesi, şebeke suyundaki arsenik oranının sınır değerler üzerinde çıkmasıyla önce, kuraklık kaynaklı arsenik oranı yüksek olduğu anlaşılan Göksu ve Sarıkız kuyularını kapatmış, kesintilerin gündeme gelmesiyle yeniden bu kuyulardan kente su vermeye başlamıştı.

    İzmir Valisi Cahit Kıraç ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, şebeke suyunun içilmemesi ve gıda bileşeni olarak kullanılmaması yönünde vatandaşları uyarmıştı.
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow